Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | DERDE DIVISIE: De spanning stijgt, wie wint de eerste periodetitel?

Dat is nog eens met je neus in de boter vallen, na een pauze voor de eerste keer weer een voorbeschouwing tikken over mijn favoriete competitie waar direct veel te schrijven valt. Alle ogen zijn gericht op de strijd om de eerste periodetitel, wie zet er de eerste stap naar een ticket voor de nacompetitie? FC Lisse, DVS’33, Sportlust’46, Excelsior’31 en Sparta Nijkerk mogen hopen op een feestje zaterdagmiddag/avond.

Zaterdag om 15:00 uur zal afgetrapt worden bij de vier wedstrijden waar belangen zijn voor één van de twee clubs ten aanzien van de periodetitel. Dit met de navolgende stand in het achterhoofd:

1. FC Lisse 12-23 23-14
2. Harkemase Boys 12-21 28-20
3. DVS’33 11-20 18-9
4. Sportlust’46 11-20 24-16
5. Excelsior’31 11-20 23-15
6. Sparta Nijkerk 11-20 19-11

De ploeg die theoretisch gezien de minste kans maakt op de periodetitel is Sparta Nijkerk. De ploeg van trainer/coach Eric Speelziek moet naar Zeeland om daar de drie punten te pakken tegen hekkensluiter G.O.E.S. Een zege is echter niet voldoende om feest te mogen vieren. De Spartanen hebben momenteel van alle kanshebbers het slechtste doelsaldo, dus zal men ook met grote cijfers af moeten rekenen met G.O.E.S. om echt mee te doen om de felbegeerde prijs. De ploeg uit Nijkerk zal bij het missen van de eerste periodetitel zeker niet in paniek raken omdat het zeker gezien mag worden als titelkandidaat. De tegenstander uit Zeeland moet echt punten gaan pakken om de naderende degradatie te voorkomen. Voor komend seizoen heeft men zich al verrassend weten te versterken met onder andere Schalkwijk, maar de vraag is dus of de doelpuntenmachine komend seizoen in de Derde Divisie zijn kunsten mag vertonen of een klasse lager.

FC Lisse zit zaterdag in de spreekwoordelijke wachtkamer. De ploeg heeft de leiding in de strijd om de periodetitel en is zeker van deelname aan de nacompetitie als DVS’33, Sportlust’46, Excelsior’31 en Sparta Nijkerk de wedstrijden niet weten te winnen. Indien dat wel het geval is zal het doelsaldo de doorslag geven. FC Lisse heeft een doelsaldo van plus 9 en dat heeft DVS’33 ook. Een overwinning van de ploeg uit Ermelo zou er dus voor zorgen dat FC Lisse de champagne al in de koelkast kan zetten voor misschien een later feest dit seizoen. DVS’33 moet op bezoek bij Hoek en daar treft het een ploeg die komend seizoen uit elkaar lijkt te vallen. Veel spelers hebben al een nieuwe club gevonden voor na de zomer van 2022 en de vraag is of dat een negatieve invloed zal hebben op de prestaties. Hoek bezet de zestiende plaats en ieder punt is momenteel belangrijk. DVS’33 zal moeten winnen en op jacht moeten gaan naar doelpunten dit tegen een tegenstander die ook ten koste van veel resultaat moet halen, dat lijkt dus een spektakelstuk te worden.

Ermelo,netherlands-october 9: Quincy Veenhof,Nicky van Hilten of DVS’33 Ermelo during the Dutch third divisie match between DVS’33 Ermelo and VVOG Harderwijk on October 9 in Ermelo,Netherlands(Photo by Theo Aalten/Orangepictures)

Sportlust’46 krijgt ODIN’59 op bezoek, een ploeg die na een tegenvallende start van de competitie de laatste drie wedstrijden ongeslagen wist te blijven. De ploeg uit Woerden zal bij een overwinning in ieder geval FC Lisse passeren op de ranglijst van de eerste periode, maar zoals al aangegeven is dat op voorhand niet voldoende. De thuisploeg bezet in de reguliere competitie de tweede plaats met drie punten achterstand op FC Lisse, dat één duel meer speelde tot dusver. Voor Sportlust’46, dat nog ongeslagen is in eigen huis, staat er dus iets meer op het spel dan alleen de periodetitel. Vooraf gezien zou je er vanuit gaan dat Sportlust’46 de drie punten pakt, maar de lange pauze en de laatste resultaten van ODIN’59 maken dat toch wat minder zeker.

Dan de laatste ploeg die aanspraak maakt op de periodetitel, Excelsior’31. De vereniging uit Rijssen moet op bezoek bij DOVO dat laag geklasseerd staat maar met enkele versterkingen een ander gezicht heeft dan in het eerste gedeelte van de competitie. Rodny Hofman en Quincy Arends kwamen recent de selectie van DOVO versterken. Laatstgenoemde wist direct het verschil te maken in de thuiswedstrijd van vorige week tegen Barendrecht (2-0). Excelsior’31 doet nog mee om de bovenste plaatsen in de competitie dus de driepunter is niet alleen van groot belang voor de periode maar zeker ook voor de strijd bovenin de Derde Divisie.

Naast de al beschreven wedstrijden staan er nog drie duels op het programma. Harkemase Boys treft in Friesland de amateurs van Ajax, SteDoCo krijgt VVSB op bezoek en VVOG speelt tegen Barendrecht.