Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING DERDE DIVISIE ZATERDAG | Nieuwe periode, nieuwe kansen!

Zaterdag aanstaande start de derde periode in de top van het amateurvoetbal. Dat wil zeggen: alle clubs die aan het begin van het seizoen minimaal een van de te vergeven periodes hoopten te winnen maar zover nog niet zijn gekomen beginnen zaterdag a.s. aan hun laatste kans het nog zo ver te brengen. In de derde divisie zaterdag gingen de eerste twee periodes naar respectievelijk DOVO en ACV. Dat wil dus zeggen de nummers 1 en 2 van de huidige ranglijst Een flinke groep clubs is in de achtervolging op dit tweetal. Hun achterstand in punten op de ranglijst is niet echt groot. Met name Sportlust ’46, ondanks de enorme zeperd in Veenendaal afgelopen weekend, BVV Barendrecht en SteDoCo blijven op korte afstand van de twee koplopers.

De nummers zes en zeven van de ranglijst, Rijnvogels en DOVO, hangen aan het elastiek. Als deze twee clubs zich nog willen mengen om de strijd om het kampioenschap dan wel nog hoop hebben op de derde periodetitel dan zullen zij vanaf aanstaande zaterdag volop punten moeten gaan schrapen. Lukt dat niet dan zal de competitie voor beiden uit gaan als een nachtkaars. Ze zijn immers ook al te ver weg van de degradatiestreep om in die zin nog in beeld te komen.

Bijna veilig

Dat zelfde geldt in ieder geval voor dit moment ook voor de nummers 8, 9 en 10 in het klassement. DVS ’33, Hoek en Staphorst hebben alle drie net iets meer dan dertig punten en lijken zich met het behalen van minimaal 10 punten uit het restant van het seizoen wel veilig te gaan spelen.

Nog niet veilig

De nummers 11 tot en met 14 staan momenteel weliswaar op een veilige plaats op de ranglijst, maar zijn praktisch gezien nog lang niet veilig. Sparta Nijkerk, Harkemase Boys, Ter Leede en Volendam staan maar kort boven de fatale streep. Ze kunnen zich onmogelijk al veilig voelen aangezien de clubs onder de streep in punten heel dichtbij zijn.

Onder de streep

De eerste club die we momenteel onder de streep tegen komen is SV Urk. De club die haar trainer Gert Jan Karsten naar IJsselmeervogels zag vertrekken en daar good old Hennie Spijkerman voor in de plaats aanstelde bezit maar één puntje minder dan de drie clubs die net boven de streep staan. De tweede club die nu op een “nacompetitieplaats” staat genoteerd is VVOG, dat drie punten minder heeft dan SV Urk. Op directe degradatieplaatsen staan momenteel ASWH en Excelsior ’31. Echter ook het puntentotaal van deze beide clubs is nog lang niet “desastreus” te noemen. Wel zorgelijk uiteraard.

De wedstrijden van komende zaterdag:

VVOG – GVVV

Koploper GVVV gaat naar de Strokel in Harderwijk. De vraag is of het team de vorm van afgelopen weekend kan aantikken. Is dit het geval dan wordt het een lastige middag voor de Harderwijkers. Ook trainer Gery Vink van de Veenendaalse koploper ziet vooruitgang in zijn team, zo laat hij op de website van de club weten. De vraag wordt of VVOG de koploper kan verrassen.

ACV – DVS ‘33

De nummer twee op de ranglijst zal wellicht in de winning mood aan de thuiswedstrijd tegen DVS ’33 beginnen. De Assenaren werden vorige week winnaar van de tweede periode op Urk. In die zin kan de club uit Assen niets meer verliezen en kan het frank en vrij op jacht naar het kampioenschap blijven gaan. Tegenstander DVS ’33 speelt een tegenvallende jaargang in de derde divisie. Het kan hooguit hetzelfde proberen voor elkaar te krijgen wat vorig jaar in gelijke omstandigheden ook lukte: namelijk verrassend alsnog de derde periode binnen halen en dan zien wat de nacompetitie te bieden heeft. Een zege van de club uit Ermelo in Assen zou in ieder geval het geloof in het beschrevene kunnen versterken.

Sportlust ’46 – Excelsior ‘31

Normaal gesproken zou je een wedstrijd als deze heel snel af doen en op een denkbeeldig totoformulier voorzien van een 1. Toch enkele kanttekeningen. Allereerst is de vraag wat de 6-0 nederlaag in Veenendaal met het team van Jochem Twisker doet en daarnaast is er zeker weer geloof in de harten van de spelers uit Rijssen gestroomd na de 0-1 zege die de club onlangs behaalde in Hoornaar bij SteDoCo. Een 1 op uw denkbeeldige toto is dus wel logisch, maar nog niet vanzelfsprekend.

Ter Leede -SteDoCo

Nu we het toch over de club van Rick Adjei hebben, de Hoornaren zullen de drie punten uit Sassenheim moeten ophalen om niet te ver bij de koplopers weg te vallen. Aan de andere kant is Ter Leede niet in de situatie om de punten maar cadeau te doen, want het staat in de gevarenzone., net boven de streep. Om daar weg te komen zou het team van Niek Oosterlee eigenlijk ook weer eens een driepunter moeten scoren. Min of meer is dat het probleem ook van de Sassemers. Ze spelen ook tegen topploegenprima mee, maar behalen door het seizoen heen gewoon te weinig punten. “Te weinig beloning”, zoals dat in vakjargon heet.

ASWH – BVV Barendrecht

Een echte streekderby zaterdag in Hendrik Ido Ambacht. Echter waar de Barendrechters ondertussen daar zijn op de ranglijst waar ze verwacht mochten worden is het voor ASWH net als vorig seizoen ook nu kommer en kwel. De Ambachters wonnen slechts 5 van hun 23 wedstrijden dit seizoen en dat is niet zoals het vooraf was ingeschat. ASWH moet er dit seizoen domweg voor oppassen dat het niet twee maal achtereen degradeert. In de streekderby tegen Barendrecht hoeft groen/geel niet op een cadeautje te rekenen. BVV Barendrecht is een serieuze kandidaat voor het kampioenschap en wil dat ook zeker blijven. Puntenverlies bij ASWH past niet in die gedachte.

DOVO – Rijnvogels

Aan de rode kant van het Panhuis wordt zaterdag een strijd tussen twee middenmoters uitgevochten. De nummers 7 en 6 van de ranglijst kunnen van plaats wisselen, mits de thuisclub de zege binnen haalt. Zo niet dan blijven de Katwijkers op positie 6 staan en zien de Veenendalers wellicht concurrentie van onderen dichterbij komen. Rijnvogels won de eerste ontmoeting in oktober vorig jaar met 2-1.

Harkemase Boys – Urk

De wedstrijd tussen de Friezen en Flevolanders wordt er eentje in het kader van de degradatie uit de derde divisie en is er meteen ook eentje tussen twee trainers die hun sporen in de eredivisie wel hebben verdiend: Jan de Jonge en Hennie Spijkerman. Hoe leuk wellicht ook voor de beide trainers; de positie van beide clubs op de ranglijst biedt hen geen van beiden de kans om zorgeloos de strijd aan te binden. Het verschil is slechts 1 punt waarbij de Friezen nu nog een veilige positie bekleden maar een nederlaag daar al meteen alles aan kan veranderen. Het wordt dan ook een echte “zespuntenwedstrijd” op de Bosk.

Sparta Nijkerk – HSV Hoek

Aan de zuid-west kant van de Veluwe staat de thuisclub zaterdag voor een cruciale wedstrijd. Het team van trainer Eric Speelziek kan zich middels een zege  richting onderkant middenmoot spelen en da klinkt al weer heel anders dan in degradatiezorgen zitten. Tegenstander HSV Hoek is vooralsnog ver weg van die zorgen., mede dankzij de steeds maar weer scorende spits Steve Schalkwijk. Als we er van uit gaan dat 40 punten je veiligheid bieden dan heeft de Zeeuwse formatie er nog acht nodig. Dat is dan een mooi doel om voor te voetballen voor beide teams.

Volendam – Staphorst

Staphorst is na de winterstop aan een fraaie reeks resultaten begonnen en zal beseffen dat een zege bij Volendam ze een flink stuk verder uit de zorgen zal helpen. Daar tegenover zal bij de wijdbroeken het besef leven dat als ze zich uit de penarie willen spelen aanstaande zaterdag een uitgelezen mogelijkheid biedt. Het onderlinge verschil is vijf punten in het voordeel van de Noordelingen. De vraag vooraf is dus vooral: houdt Volendam Staphorst in degradatiezorgen of worden die zorgen bij Volendam groter omdat Staphorst uit beeld verdwijnt?