Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie zaterdag: Tijd voor derby’s of verpesten de weersomstandigheden speelronde vijftien?

De vijftiende speeldag staat voor de deur in de Derde Divisie zaterdag, een week na de fantastische ontknoping in de strijd om de eerste periodetitel. De winnaar van het voorgaande weekend, Sportlust’46, moet in de provinciale derby op bezoek bij DOVO en er staan nog twee derby’s op het programma. Sparta Nijkerk treft in Harderwijk VVOG en in Zeeland staan Hoek en G.O.E.S. tegenover elkaar. Alleen de weersomstandigheden kunnen een mooie zaterdag nog verpesten in de Derde Divisie.

Fouad Belarbi was vorige week de gevierde man bij Sportlust’46. Zijn treffer in de blessuretijd betekende de 3-1 zege op ODIN’59 en de eerste periodetitel. In Woerden werd natuurlijk feest gevierd, maar het doel blijft toch promoveren naar de Tweede Divisie. Nu moeten voor de ploeg van Patrick Loenen alle pijlen gericht zijn op de uitwedstrijd tegen DOVO. De eerste plaats staat op het spel en drie punten moeten binnen geharkt worden. Het treft een tegenstander die strijd tegen degradatie, dus voldoende belangen voor een mooie tweestrijd. Anderhalf jaar geleden stonden de twee teams voor de laatste keer tegenover elkaar in het veld en toen wist Sportlust’46 de drie punten in eigen huis te houden (2-0). De doelpunten kwamen toen op naam van Van der Weijden en Issarti.

De nummer twee op de ranglijst FC Lisse was een weekje vrij en mag nu aantreden tegen Harkemase Boys. Zoals bekend staan de nummers één tot en met drie op het puntentotaal van 29 waardoor puntenverlies in deze fase van de competitie al best een beetje pijn kan doen. Kijkend naar de stand op de ranglijst en de recente uitslagen is FC Lisse de favoriet tegen de club uit Friesland. Harkemase Boys won voor de laatste keer een officiële wedstrijd op 6 november 2021 tegen Staphorst (5-0) en verloor daarna drie duels waaronder die in de beker tegen RKC Waalwijk. Vorige week was er een puntendeling tegen Ajax (1-1).

Sparta Nijkerk zal tekenen voor de uitslag die het de laatste keer neer wist te zetten in de uitwedstrijd tegen VVOG (1-3). Dit was echter in 2019 dus veel waarde zal er niet aan toebedeeld moeten worden. De Spartanen strijden voor de derde keer op rij voor de titel in de Derde Divisie en zijn echt een serieuze kandidaat voor promotie naar een hogere divisie. De Harderwijkers hebben het zoals verwacht lastiger en strijden wederom tegen degradatie. In de voorgaande speelronde ging men nog onderuit in eigen huis tegen Barendrecht (2-3) terwijl de Spartanen af wisten te rekenen met G.O.E.S. in Zeeland (1-3). Een derby maakt vaak vreemde krachten los bij ploegen waardoor het voorspellen van een uitslag lastig is en blijft, het verschil in kwaliteit en op de ranglijst spreekt echter ruim in het voordeel van de huidige nummer drie van de competitie, Sparta Nijkerk.

In Zeeland staat tevens een derby op het programma en dat is er deze keer één met een speciaal tintje voor onder andere Steve Schalkwijk en Royce James. Het tweetal draagt deze zaterdag nog het blauw/witte shirt van Hoek maar komend seizoen gaat men strijden voor de punten in dienst van G.O.E.S. Laatstgenoemde vereniging is druk doende om komend seizoen een zeer sterke formatie op de been te kunnen brengen, maar het moet toch vrezen voor degradatie. Momenteel bezet het de laatste plaats in de Derde Divisie met zeven punten achterstand op VVOG die zestiende staat, een plaats die recht geeft op nacompetitievoetbal. De prestaties van Hoek vallen dit seizoen ook tegen als men kijkt naar de positie op de ranglijst (13e), maar in de laatste wedstrijd wist het thuis te winnen van DVS’33 (2-0). Iets meer dan een jaar geleden stonden de ploegen voor de laatste keer tegenover elkaar, toen won G.O.E.S. in eigen huis met 2-0 door treffers van Schalkwijk en Wissel. Twee spelers die komend seizoen weer terug keren op het oude nest van G.O.E.S.

STAPHORST, NETHERLANDS – OCTOBER 30: Steve Schalkwijk of HSV Hoek during the 3e Divisie Zaterdag match between VV Staphorst and HSV Hoek at Sportpark VV Staphorst on October 30, 2021 in Staphorst, Netherlands (Photo by Patrick Goosen/Orange Pictures)

De nummer vier van de ranglijst, Excelsior’31 stuit in een uitwedstrijd op ODIN’59. Gezien de ontwikkelingen vorige week in de strijd om de eerste periodetitel best een pikant duel. Excelsior’31 leek zaterdag de eerste periodetitel voor zich op te eisen toen Givan Werkhoven in de blessuretijd de 0-2 aan liet tekenen tegen DOVO. Die treffer leek voldoende om een feest te mogen starten in Rijssen. Niet veel later was het echter Fouad Belarbi die in de blessuretijd de 3-1 maakte tegen ODIN’59 waardoor in Woerden de vlag uit kon en Excelsior’31 alsnog met lege handen stond. ODIN’59 wist de wedstrijden voor de confrontatie met Sportlust’46 de benodigde punten binnen te halen waardoor het nu net boven de degradatiestreep staat. Excelsior’31 is bezig aan een constant seizoen en staat dan ook maar drie punten achter op de top 3 van de Derde Divisie. Een nederlaag moet men in ieder geval zien te voorkomen om niet voor even af te haken in de strijd om de bovenste plaatsen.

Overige wedstrijden:
ACV – Ajax
Barendrecht – Ter Leede
DVS’33 – VVSB
SteDoCo – Staphorst