Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie Zaterdag: Toppers in Lisse en  tobbers in Veenendaal

Het programma in de top van het amateurvoetbal is onverbiddelijk. Er is weinig tot geen ruimte meer voor excuses. Corona of geen corona, een waslijst aan blessures en/of schorsingen, er is geen ruimte meer om er op te wachten. Afgelopen dinsdag kroonde Sparta Nijkerk zich tot winnaar van de tweede periode in de derde divisie, een titel die in de voorgaande periode door Sportlust ’46 werd binnengehaald. Maar tijd voor de overige clubs om daarover te treuren is er niet. Zaterdag is er de eerste wedstrijdronde van de derde en laatste periode. En om die titel binnen te halen willen nog veel clubs hun uiterste best doen. Een zege in de eerste wedstrijd van die periode zou al een prima steun in de rug zijn. De wedstrijden:

FC Lisse – Excelsior ‘31

De thuisclub heeft tot twee keer toe de periodetitel uit de vingers laten glippen. De kans dat straks blijkt dat FC Lisse een periode van de kampioen overneemt is groot, maar liever nog  pakt het zelf direct de titel. Een zege op de nummer vier van de ranglijst, Excelsior ’31 zou daarbij welkom zijn. Maar natuurlijk staan de Rijssenaars niet voor niets op de vierde plek van de ranglijst. Het team van Jurjan Wouda presteert stabiel en Lisse zal zeker niet moeten uitgaan van een eenvoudig karwei tegen Excelsior ’31. Topamateurvoetbal.com is voor een uitgebreid verslag aanwezig bij deze wedstrijd.

Ajax amateurs – Harkemase Boys

Het duel tussen de amateurs van Ajax en Harkemase Boys staat vooral in het teken van “niet in de degradatiezone verzeilen.” Dat is met name een verrassende ontwikkeling voor de club uit Friesland, die we voor de winterstop nog in de subtop van de ranglijst tegen kwamen. Een plek overigens waar de club ook verwacht werd. Het liep na de winterstop helaas totaal niet meer en dat betekende vorige week dan ook het einde van Jan Piet Bosma als hoofdcoach van de club. Of zijn ex assistent Willem van Kammen, nu naar voren geschoven als eerste man, de club in rustiger vaarwater kan brengen is nu de vraag.

DVS ’33 – HSV Hoek

Zowel de club uit Ermelo als HSV Hoek werden aan het begin van de huidige competitie gezien als outsider voor de titel. Beiden konden dat tot op heden niet waar maken. Toch lieten beide clubs in de laatste wedstrijden van de tweede periode de indruk achter een serieuze kanshebber te zijn voor de derde periode. HSV Hoek wist zich onder leiding van Lorenzo Staelens zelfs op te werken vanuit de degradatiezone naar de subtop.

v.v. GOES – B.V.V. Barendrecht

Soms moet je als voetballiefhebber eens het geluk hebben dat je aanwezig bent bij een wedstrijd die volkomen anders loopt dan mag worden verwacht. En dat is exact wat nodig is als Goes de wedstrijd zou gaan winnen. Want terwijl rode lantaarndrager GOES al een knappe serie nederlagen op rij zette was Barendrecht een van de sterkste clubs na de winterstop. Wat anders dan een zege voor de gasten mag je dan verwachten. Blijft dus over de altijd weer aanwezige kans op de verrassing.

ODIN’59 – ACV

Mede door de nederlaag van afgelopen midweek tegen Hoek (0-2) is ODIN ’59 weer afgezakt tot net boven de gevarenzone. Tegenstander ACV nam daar middels een zege van 3-0 thuis tegen DOVO juist weer meer afstand van. Het verschaft de Assenaren in  ieder geval de rust om de voorsprong te verdedigen zonder dat het desastreus is als dat niet lukt. Het gat is nu immers nog vijf punten.

Ter Leede – VVOG

De Harderwijkers gaan met Dwight Lodeweges de eindfase van het seizoen in nadat Raymond Schuurman zijn opdracht als hoofdtrainer terug gaf aan de club. Dat een dergelijke actie vaker niet dan wel tot succes lijdt mag algemeen bekend zijn, wellicht behoort Lodeweges in deze situatie tot de uitzonderingen. Voor Ter Leede is het seizoen al lang geslaagd. De club voerde een verjongingskuur in de selectie door maar wist desondanks ver van de degradatiesores te blijven. De Sassenheimers kunnen dan ook vrijuit aan het laatste deel van de competitie beginnen.

Staphorst – Sportlust ‘46

Staphorst behoort al het gehele seizoen tot de subtoppers in de derde divisie. In staat om een koploper pootje te lichten, zoals onlangs tegen Sparta Nijkerk gebeurde, maar ook in staat om kansloos te verliezen van clubs uit het rechter rijtje. Het maakt dat deze wedstrijd zomaar gewonne kan worden door de thuisclub, maar het is al te laat voor de Noordelingen om nog aan te sluiten bij de top van de derde divisie. De club kan hooguit strijden voor de derde periode. Sportlust’46 is in die zin al verder door het winnen van de eerste periode en bovendien zit de club dichter achter Sparta Nijkerk in de algemene rangschikking.  Staphorst heeft dus alleen iets aan een overwinning zaterdag.

DOVO – VVSB

Een onvervalste kelderkraker vindt plaats aan de rode zijde van sportpark Panhuis in Veenendaal. Je zou kunnen bedenken dat je als club niet wilt verliezen in deze tweestrijd, maar de vraag wordt dan of je straks met een punt iets bent opgeschoten. Het antwoord kan dan goed zijn: niks. En dus wordt het interessant hoe veel risico de beide trainers durven te nemen om die o zo belangrijke driepunter binnen te halen. Het is de strijd tussen de tobbers van de Derde Divisie.

Sparta Nijkerk – SteDoCo

De thuisclub zal er alles aan gelegen zijn om de koppositie te verdedigen c.q. versterken. Na het binnenhalen van de tweede periode kan dat nog slechts het enige doel zijn voor de Veluwenaren: het binnenhalen van het kampioenschap in de derde divisie zaterdag. Tegenstander SteDoCo echter heeft nog wel een aantal punten nodig om veilig te zijn in de derde divisie zaterdag. En die zal de club maar wat graag bij de kampioenskandidaat weghalen. Onze verslaggever Jakob Kos zal een uitgebreid verslag van deze wedstrijd op deze website verzorgen.