Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | DERDE DIVISIE ZATERDAG: Wie degradeert en wie mag blijven dromen van promotie?

Waar in de Tweede Divisie de beslissingen al gevallen zijn is dat totaal anders in de Derde Divisie van het zaterdagvoetbal. FC Lisse pakte de titel en G.O.E.S. degradeerde op de voorlaatste speeldag, maar er is nog voldoende spanning over. Pakt DVS’33 of Hoek het laatste ticket voor de nacompetitie met als inzet promotie en wat te denken van de strijd tegen degradatie waar nog vijf ploegen voor in aanmerking komen.

De nummers twee en drie van de ranglijst, Sparta Nijkerk en Sportlust’46 zijn al zeker van de nacompetitie en kunnen zich dus al gaan richten op de strijd voor een ticket in de Tweede Divisie. DVS’33 heeft plaatsing voor het toetje in eigen hand, een zege op Sportlust’46 in Woerden is voldoende. Afhankelijk van de uitslag die FC Lisse neer weet te zetten kan DVS’33 dan ook nog beslag leggen op de derde periodetitel. Het verschil tussen FC Lisse en DVS’33 is twee punten en de kampioen heeft een beter doelsaldo (+2). Indien DVS’33 niet de gehoopte drie punten pakt is het afhankelijk van het resultaat van concurrent Hoek. De Zeeuwen hebben een gelijk aantal punten, maar wel een veel slechter doelsaldo. Waar DVS’33 dus een tegenstander treft die geen belang meer heeft bij het duel is dat voor Hoek anders. Die ploeg stuit op VVOG in Harderwijk en die zijn nog hevig in een strijd verwikkeld om directe degradatie te voorkomen.

ERMELO, NETHERLANDS – APRIL 30: Stef Nijland of DVS 33 Ermelo, Jari Slort of Harkemase Boys during the Dutch Third Divisie match between DVS’33 Ermelo and Harkemase Boys at Sportpark DVS’33 on April 30, 2022 in Ermelo, Netherlands (Photo by Theo Aalten)

Kijkend naar de degradatiestrijd eerst even de stand van zaken voordat er op zaterdag om 14:30 uur overal afgetrapt zal worden.

13. DOVO 33-38 (-13)
14. VVSB 33-37 (-16)
——————————
15. ODIN’59 33-36 (-16)
16. VVOG 33-34 (-22)
——————————
17. Ajax 33-33 (-17)
18. G.O.E.S. 33-28 (-32)

Zoals gezegd stuit VVOG dus op Hoek, een wedstrijd waarin voor beiden ploegen nog veel op het spel staat. VVOG en Hoek moeten beiden winnen om hun doel te kunnen bereiken al zouden beiden ook met een minder resultaat het beoogde doel kunnen behalen. Indien VVOG wint heeft men in ieder geval directe degradatie af kunnen wenden, dan is Ajax zaterdag de pineut. Bij ieder ander resultaat zijn de Harderwijkers afhankelijk van de uitslag bij het treffen tussen Ajax en DOVO. De kans dat VVOG ook het verplichte toetje nog zou kunnen voorkomen is zeer klein omdat het doelsaldo veel minder goed is dan dat van VVSB dat ook nog eens drie punten meer heeft weten te verzamelen in de voorgaande 33 wedstrijden.

HARDERWIJK, NETHERLANDS – MARCH 26: Jeremy de Graaf of VVOG scores during the ZATERDAG DERDE DIVISIE A 2021/2022 match between VVOG and Staphorst at Sportpark De Strokel on March 26, 2022 in Harderwijk, Netherlands (Photo by Jan Kruijdenberg/Orange Pictures)

VVSB staat veertiende en het ontvangt de kersverse kampioen FC Lisse. De vraag vooraf is natuurlijk hoe gemotiveerd de nummer één van dit seizoen zal zijn in een wedstrijd die voor de thuisploeg van ‘levensbelang’ is. Bij een overwinning van VVSB is men veilig en speelt met zeker ook komend seizoen in de Derde Divisie. Bij ieder ander resultaat kan nacompetitie verplicht zijn voor de ploeg uit Noordwijkerhout. VVSB verloor echter de laatste twee wedstrijden en het is nadrukkelijk weer op zoek naar de juiste vorm.

ODIN’59, dat komend seizoen weer onder leiding zal staan van trainer Richard Plug, weet helemaal nog niet waar het aan het einde van de middag aan toe is. De ploeg kan zich nog direct handhaven, veroordeeld worden tot de nacompetitie, maar ook directe degradatie is nog een mogelijkheid. In de uitwedstrijd tegen Excelsior’31 is een gelijkspel zeker voor het uitsluiten van directe degradatie en het zou voldoende kunnen zijn voor directe handhaving. Dat alleen als FC Lisse zijn sportieve plicht zou vervullen en drie punten pakt tegen VVSB. Bij een zege van ODIN’59 in Rijssen kan ook DOVO nog het kind van de rekening worden. De ploeg uit Heemskerk moet dus ‘gewoon’ de drie punten pakken zodat het daarna rustig kan kijken wat de resultaten zijn op de andere velden. De eerste confrontatie tussen de twee ploegen eindigde in een 5-1 zege voor ODIN’59 met twee doelpunten van Ahmed al Mahdi en Thom de Vries.

HARKEMA, NETHERLANDS – SEPTEMBER 18: Ahmed Al Mahdi of ODIN 59 during the Dutch Third Divisie match between Harkemase Boys and ODIN 59 at Sportpark De Bosk on September 18, 2021 in Harkema, Netherlands (Photo by Pieter van der Woude/Orange Pictures)

Dan komen we bij de wedstrijd waarin, kijkend naar de degradatiestrijd, misschien wel de meeste aandacht uitgaat op de laatste speelronde. Ajax ontvangt op de Toekomst DOVO en de ploeg uit Veenendaal weet zeker dat het bij een overwinning ook komend seizoen in de Derde Divisie uit mag komen en dat is op zijn zachts gezegd een verrassing te noemen als je kijkt waar de ploeg vandaan is gekomen op de ranglijst. Een punt kan ook voldoende zijn, maar dan is het afhankelijk van wat voor een uitslag neergezet gaat worden door de concurrenten. Ajax kan aan een gelijkspel genoeg hebben om de nacompetitie te spelen, maar dan moet VVOG onderuit gaan tegen Hoek. Spanning voldoende dus in Amsterdam waar veel aandacht uit zal gaan naar de tussenstanden op de andere velden.

Overige wedstrijden:
Barendrecht – Sparta Nijkerk
GOES – SteDoCo
Harkemase Boys – ACV Assen
Staphorst – Ter Leede