Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie Zaterdag: Wie is de sterkste in de kraker tussen Sparta Nijkerk en FC Lisse?

In speelronde 16 zijn alle ogen in de Derde Divisie van het zaterdagvoetbal gericht op de topper tussen de nummer twee Sparta Nijkerk en koploper FC Lisse. Bij een overwinning kan laatstgenoemde ploeg een gat slaan van vijf punten op de Spartanen. Nummer drie Sportlust’46 komt niet in actie vanwege meerdere coronagevallen bij de beoogde tegenstander Staphorst.

Sparta Nijkerk liet in de voorgaande speelronde belangrijke punten liggen in de strijd om de koppositie. De ploeg kwam niet verder dan een gelijkspel in de derby van de Veluwe tegen VVOG (1-1). Maurice de Ruiter zorgde er in de 72ste minuut voor dat zijn ploeg toch nog een punt weg wist te halen uit Harderwijk nadat men door een treffer van Van Ooijen op achterstand gekomen was. FC Lisse boekte de derde zege op rij, in eigen huis werd met ruime cijfers afgerekend met Harkemase Boys (4-1). Alle doelpunten in dit duel vielen pas na de pauze. De laatste keer dat de twee ploegen tegenover elkaar stonden in een officiële wedstrijd was in september van het jaar 2020. Destijds was FC Lisse te sterk voor de Spartanen (4-1) met onder andere twee doelpunten van Tom Duindam. Sparta Nijkerk zal de druk voelen voor deze zaterdag, een nederlaag betekend dat het plotseling vijf punten achterstand heeft op de lijstaanvoerder. Een opvallend detail voor de start van het duel is het feit dat beiden ploegen voor de laatste keer een officiële wedstrijd verloren tegen dezelfde tegenstander. FC Lisse verloor in Amsterdam met 3-0 van de amateurtak van Ajax en Sparta Nijkerk ging thuis onderuit tegen de Amsterdammers (1-2).

Excelsior’31, de nummer vier van de ranglijst, ontvangt in Rijssen Hoek. De thuisploeg kreeg in speelronde 15 een draai om de oren van ODIN’59 (5-1) waardoor het nu een achterstand heeft van zes punten op lijstaanvoerder FC Lisse. Kijkend naar de topper in Nijkerk en een mogelijke zege van Sparta is het dus voor Excelsior’31 noodzaak om nu wel de drie punten aan het totaal toe te voegen waardoor het weer echt mee kan doen om de nummer één positie. De Zeeuwse ploeg wist de laatste twee competitiewedstrijden winnend af te sluiten tegen respectievelijk G.O.E.S. en DVS’33 waardoor laatstgenoemde ploeg de ambities voor de titel ook (voorlopig) in de ijskast kon zetten. Excelsior’31 miste recent op één doelpunt de eerste periodetitel, maar heeft gezien de positie op de ranglijst vanzelfsprekend nog voldoende kans om zich in het vervolg van de competitie te plaatsen voor de nacompetitie. Een overwinning is daarvoor wel bittere noodzaak tegen de nummer 11 van de competitie.

In Zeeland staat de degradatiekraker op het programma tussen G.O.E.S. en DOVO waarbij de nood voor de thuisploeg momenteel veel groter is dan voor die van de vereniging uit Veenendaal. DOVO wist na de hervatting van de competitie uit drie wedstrijden zes punten te pakken waardoor het weer omhoog kan kijken. Vooral de laatste zege van vorige week tegen titelkandidaat Sportlust’46 verraste vriend en vijand. Dit omdat de zege niet onterecht te noemen was voor de ploeg die zijn thuiswedstrijden speelt op het Panhuis. G.O.E.S. behaalde tot dusver slechts zes punten en het wist nog geen enkele competitiewedstrijd winnend af te sluiten. Degradatie lijkt onafwendbaar, maar een overwinning op DOVO kan misschien net het lichtpuntje zijn waardoor er nog een klein voetbalwonder mogelijk is. DOVO staat nu vijftiende, maar met slechts twee punten achterstand op de nummer elf Hoek. Een grote stap voorwaarts op de ranglijst lonkt voor DOVO.

Overige wedstrijden:
ACV Assen – ODIN’59
Ajax – SteDoCo
Harkemase Boys – VVOG
Ter Leede – DVS’33
VVSB – Barendrecht