Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie zondag: de echte spanning zit voorlopig onderin

Nu de competitie na twee inhaalrondjes toch verrassend gelijk getrokken is – 6 potjes wachten nog op een inhaaldatum – is ook weer aardig duidelijk te zien waar de spanning in de competitie zich het meest bevindt. Het antwoord: onderin.

Aan de kop van de rangschikking is het helaas allemaal wat minder spannend. OFC morst maar heel weinig punten en koestert na het gelijke spel van Gemert bij UNA vorige week een voorsprong van vier punten. Achter Gemert valt weer een nieuw gaatje van vijf verliespunten, dus behoudens een totale instorting van OFC, lijkt de titelkoers zich al vroeg toe te spitsen op twee kandidaten.

Koploper OFC mag 2022 aftrappen met een thuiswedstrijd tegen EVV. Voor geen enkele ploeg is dat een favoriete tegenstander, maar OFC moet toch degelijk en sterk genoeg geacht worden minimaal een bres in de Limburgse linie te kunnen schieten.

Ook Gemert kan zich geen misstap veroorloven, thuis tegen middenmoter JOS Watergraafsmeer. Al komen de Amsterdammers soms wel verrassend uit de hoek, juist tegen sterkere teams. Zo was JOS al te sterk voor onder meer UNA en Unitas.

Een ander interessant duel is – los van de ranglijst – de derby tussen ADO’20 en DEM, oftewel Heemskerk tegen Beverwijk. ADO’20 bevindt zich in rustig vaarwater, met 6 overwinningen en evenzoveel nederlagen, DEM is aan het worstelen, maar lijkt zo langzamerhand ook boven te komen. Vorige week boekte de ploeg een bijzonder belangrijke zege bij Westlandia.

Zoals gezegd, de strijd tegen degradatie is het meest spannend, zeker nu DEM zich van zijn benarde positie aan het bevrijden is. Westlandia is nu de nieuwe hekkensluiter, maar toch waren ze niet ontevreden met het vertoonde spel afgelopen week. Tegen HSC’21 moet het dan toch wel écht gaan gebeuren. de ploeg uit Haaksbergen is na de zwakke beurt tegen Quick vorige week ook weer afgezakt naar de gevarenzone.

Met 12 uit 13 staat ook Hollandia midden in de degradatiemodder, maar dat zal moeten verrassen bij Unitas. De subtopper uit Gorinchem raakte wel tussentijds smaakmaker Jerrel Hak kwijt aan IJsselmeervogels. Zo gaat dat anno 2022, ook tussentijds kan je als club ineens gekortwiekt worden.

Quick en Hoogland completeren het achttal kandidaten dat op dit moment onder, tussen of net boven de degradatiestreep staat. Beide clubs hebben zeker geen makkelijke opgave vanmiddag. Quick moet de belangrijke winst tegen HSC’21 een vervolg geven op bezoek bij Hercules, terwijl Hoogland afreist naar Oss voor de uitwedstrijd bij het tegenvallende, maar zeker niet te onderschatten OSS’20.

UNA en Groene Ster horen bij de directe achtervolgers van de top 2. Die eerste club speelt net als vorige week een Brabants onderonsje, vandaag tegen Dongen, dat ook nog tegen de subtop aan schuurt. Groene Ster probeert de status van subtopper te behouden op bezoek bij middenmoter Blauw Geel’38.