Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie Zondag: scenario’s, scenario’s en nog eens scenario’s

Er zal een wiskundige aan te pas moeten komen om te berekenen hoeveel en welke scenario’s er allemaal nog mogelijk zijn voor de laatste speelronde van de derde divisie op zondag, op deze website recent al omgedoopt tot ‘horrordivisie’. Om het iets overzichtelijker te maken pakken we de rekenmachine erbij en knippen we het maar eens op in behapbare porties.

Kampioenschap

En dan maar meteen beginnen met de heftigste strijd: die om het kampioenschap. Niet minder dan vier clubs mogen nog hopen op de hoofdprijs, en twee daarvan spelen ook nog eens tegen elkaar. Het epicentrum van de derde divisie is pinkstermaandag dan ook sportpark Voordorp in Utrecht, waar koploper Hercules (58 punten) en ADO’20 (57) elkaar treffen.

Voor Hercules is de opdracht het meest simpel: winnen = kampioen. Want OFC heeft dan weliswaar evenveel punten, maar het doelsaldo is zoveel beter dat de Oostzaners dat nooit meer goed kunnen maken. Voor ADO’20 zijn er bij winst al wat meer mitsen en maren. OFC zal dan ieder geval ook punten moeten morsen en omdat Gemert qua punten én doelsaldo vrijwel gelijk staat is ook de hoogte van de overwinning nog van belang als beiden winnen.

OFC (58) zal thuis moeten winnen van Quick en dan is het verder alleen afhankelijk van Hercules, dat in dat geval in ieder geval niet mag winnen. Naar Gemert en ADO’20 hoeft OFC dan in ieder geval niet te kijken. Een gelijkspel is sowieso niet genoeg voor OFC, omdat dan Hercules óf ADO’20 ze dan voor blijft. Ook Gemert (57) zal moeten winnen (dat zou dan voor het eerst in 9 (!) duels zijn), op bezoek bij degradatiekandidaat Hollandia, maar dan moet er nog wel wat meer meezitten. Hercules en OFC mogen niet winnen en als ADO’20 wint, dan moet Gemert een hogere score noteren om de Heemskerkers op doelsaldo voor te blijven.

Degradatie

Het wordt al een klein beetje overzichtelijker, maar ook hier is nog van alles mogelijk. Hoogland heeft zich wel ‘vastgespeeld’ op een nacompetitieplaats. Het gat naar nummer 14 JOS Watergraafsmeer is weliswaar drie punten, maar het doelsaldo is veel en veel slechter. De andere drie (EVV, Westlandia en Hollandia) strijden voor de andere nacompetitieplek. EVV ontloopt rechtstreekse degradatie als het wint bij Dongen. Een gelijkspel is met twee punten voorsprong tricky, omdat het een aanzienlijk slechter doelsaldo heeft dan Westlandia en Hollandia.

Westlandia (uit bij HSC’21) en Hollandia (thuis tegen Gemert) moeten beiden winnen en dan maar hopen dat EVV niet wint. Omdat beide clubs een vrijwel gelijk doelsaldo hebben kan ook de hoogte van de overwinning nog van belang zijn. Pech voor beide clubs is dat ze beiden een tegenstander treffen die ook nog belangen heeft.

Nacompetitie

OFC en Gemert hebben al een periodetitel op zak. Als zij geen kampioen worden gaan ze dus in ieder geval de nacompetitie in. Als één van beiden wel kampioen wordt gaat die plek naar de hoogst geëindigde club in de eindrangschikking. Hercules heeft de beste papieren voor de derde periode, waarin 4 clubs bovenaan staan met 19 punten (Hercules, ADO’20, HSC’21en DEM), waarbij Hercules veruit het beste doelsaldo heeft. Maar als Hercules de periode wint is het (waarschijnlijk) ook kampioen en gaat die plek direct naar de hoogst geëindigde club in de eindrangschikking, en dat is in dat geval ADO’20.

Er daarin zit hem het saillante, want het kan zo zijn dat ADO’20 bij een gelijkspel overal naast grijpt, terwijl het bij een nederlaag in ieder geval is verzekerd van een plek in de nacompetitie. Zelfs Hercules kan nog overal naast grijpen, als het verliest van ADO’20 én HSC’21 (thuis tegen Westlandia) of DEM (uit tegen UNA) een grote zege boekt en daarmee ADO’20 in de periodestand passeert. De middenmoters HSC’21 en DEM kunnen echter het best hopen op een gelijkspel in Utrecht, dan hebben zij de grootste kans op een onverwacht smakelijk toetje.