Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: De spanning blijft toenemen

De Tweede Divisie dendert door. In deze speelronde zijn er weer genoeg mooie affiches om te bekijken, maar de absolute uitblinker is de Katwijkse derby tussen Katwijk en Quick Boys. Ondanks het gebrek aan uitsupporters zal dit een wedstrijd zijn die veel spanning en strijd met zich meebrengt. Daarnaast zal Koninklijke HFC moeten winnen om hoop te houden op het kampioenschap en vinden er interessante wedstrijden plaats in de middenmoot. Onderin blijft het ook spannend tussen ASWH en GVVV, die de plekken voor directe degradatie en nacompetitie met elkaar moeten verdelen.

Jong Sparta Rotterdam – Noordwijk

Zaterdag 30 april 12:30

Zowel Jong Sparta Rotterdam als Noordwijk kunnen met plezier terugkijken naar de vorige speelronde. De gastheren wonnen met 0-4 van ASWH, mede dankzij een hattrick van Mohammed Tahiri. Noordwijk hield koploper Katwijk op Sportpark Duinwetering niet alleen van scoren, maar vond zelf ook tweemaal het net via De Winter en Van Staveren. Beide teams scoorden negen keer in de laatste vijf wedstrijden, maar Jong Sparta Rotterdam steekt qua resultaten in betere vorm. De grootste overwinning van Noordwijk was tegen een ander beloftenelftal (4-1 Jong FC Volendam) en in de heenwedstrijd won het team van Kees Zethof met 2-0. Waar de beloften van Sparta Rotterdam meer goals per wedstrijd maken, incasseert Noordwijk er weer minder. De wedstrijd op Het Kasteel kan dus op meerdere manieren interessant blijken.

Katwijk – Quick Boys

Zaterdag 30 april 13:00

Slapeloze nachten in het vissersdorp, in aanloop naar de ‘moeder aller derby’s’. Het zal niet als nieuws komen dat er geen uitsupporters welkom zijn op Sportpark De Krom, met als gevolg dat de echte derbysfeer helaas niet aanwezig zal zijn. Een Katwijkse derby als de vorige editie zou dat echter wel goedmaken. Een doordeweeks spektakel eindige in een 2-2 gelijkspel en stond grotendeels in het teken van de jongensdroom die voor Levi van Duijn werkelijkheid werd. Koud in het veld scoorde hij op 15 maart de gelijkmaker tegen zijn vader en zijn oude club. De recepten voor een nieuwe jongensdroom zijn wederom aanwezig, aangezien Quick Boys waarschijnlijk met jeugdspelers zal moeten starten. De ploeg van Edwin Grünholz is geplaagd door blessures en het helpt niet mee dat El Kachati en Bosman een schorsing hebben opgedaan. Ook bij Katwijk is de receptuur voor een jongensdroom aanwezig. De 18-jarige Finn Janmaat is de laatste weken regelmatig als invaller te zien in de ploeg van Anthony Correia en zou dus misschien hetzelfde lot kunnen ondergaan als Levi van Duijn. Voor Katwijk is er naast de druk die de derby normaal gesproken met zich meebrengt, ook de druk van Koninklijke HFC. Een misstap als tegen Noordwijk zou kunnen betekenen dat de Haarlemmers slechts één punt achter de Katwijkers staan.

HHC Hardenberg – IJsselmeervogels

Zaterdag 30 april 14:30

Wie doelpunten wil zien, moet deze wedstrijd gaan bekijken. Althans, dat mag je verwachten als je kijkt naar de laatste wedstrijden. In de laatste vijf wedstrijden vond het elftal van Bert van Hunenstijn maar liefst vijftien keer het net. Dat lukte IJsselmeervogels in hetzelfde aantal wedstrijden elfmaal. HHC Hardenberg stond vorige week in minuut 83 nog met 0-4 voor, maar incasseerde binnen vier minuten drie doelpunten. Van een enerverende slotfase kon IJsselmeervogels niet spreken tegen Kozakken Boys; mede dankzij een rode kaart van Warmolts werd eenvoudig gewonnen met 4-0. Alle statistieken zijn in het voordeel van de thuisploeg, maar beide elftallen zijn aardig in vorm. Dat het verschil op de ranglijst veertien punten is, betekent dus niet dat HHC Hardenberg een eenvoudige middag gaat krijgen tegen de ploeg van Gert Peter de Gunst.

Scheveningen – AFC

Zaterdag 30 april 14:30

Kijkend naar de vorm is het niet lastig te bepalen op wie je je geld in gaat zetten. John Blok heeft met Scheveningen de laatste zes wedstrijden niet verloren en won vorige week van GVVV door twee doelpunten van Michael de Niet. AFC lijkt het even kwijt en won 12 april voor het laatst, tegen Spakenburg. Met dank aan een hattrick van Dani van der Moot bleek Rijnsburg vorige week te groot voor de Amsterdammers, terwijl een speelronde eerder al verloren werd van koploper Katwijk. Tegen Koninklijke HFC liet het elftal van Ulrich Landvreugd echter zien, dat het uit een diep dal kan klimmen; een achterstand van drie doelpunten werd toen in de ultieme slotfase weggepoetst. AFC won niet eerder op Sportpark Houtrust, maar kan misschien vertrouwen putten uit het feit dat Scheveningen eerder dit seizoen met 2-0 werd verslagen.

Excelsior Maassluis – ASWH

Zaterdag 30 april 15:00

Je zou toch zeggen dat ASWH ooit weer punten zou moeten pakken, maar dat moment blijft telkens uit. Op dinsdag leek het er heel lang op, maar Spakenburg scoorde in de blessuretijd de openingstreffer via Ravelino Junte. Zelfs daarna lukte het nog bijna, maar een doelpunt van Ter Wielen werd afgekeurd wegens buitenspel. Misschien nog zorgwekkender dan de dramatische reeks van ASWH, is het feit dat in de laatste vijf wedstrijden ook geen enkele keer werd gescoord. Scoren gaat ook Excelsior Maassluis moeizaam af de laatste weken, maar de ploeg van Dogan Corneille sprokkelde in ieder geval nog een aantal punten bij elkaar. In februari won ASWH van Excelsior Maassluis, maar als dat in speelronde 28 lukt zou je bijna spreken van een stunt. Aan de andere kant zou het toch eens afgelopen moeten zijn met die dramatische reeks. Een overwinning is belangrijk voor ASWH, om toch via de nacompetitie nog zicht te houden op handhaving.

Kozakken Boys – Jong FC Volendam

Zaterdag 30 april 15:00

Nog zo’n wedstrijd tussen twee teams die maar niet kunnen winnen. De beloften van FC Volendam hebben net zo’n zwakke reeks neergezet als ASWH en voor Kozakken Boys is de laatste overwinning zeven wedstrijden geleden. Het moet raar lopen, willen de gastheren de nacompetitie nog ontlopen. Toch is het duel tegen Jong FC Volendam een direct duel om de 15e plaats in de Tweede Divisie. Het gat tussen de twee teams is vier punten, maar vanwege de aparte regelingen voor de beloftenteams is het daadwerkelijke gat naar directe handhaving acht punten. De bezoekers scoorden de laatste weken meer dan Kozakken Boys en een andere statistiek die interim-manager Michel Langerak zorgen zal baren, is dat zijn ploeg de laatste vier thuiswedstrijden niet won. Jong FC Volendam was vorige speelronde dicht bij een bizarre comeback tegen HHC Hardenberg, maar kwam net wat tijd tekort. Op De Zwaaier krijgen ze weer negentig nieuwe minuten om dat scoren voort te zetten.

Rijnsburgse Boys – GVVV

Zaterdag 30 april 15:00

Een wedstrijd met totaal verschillende belangen voor beide ploegen. GVVV strijdt met ASWH om de voorlaatste plek om via de nacompetitie nog zicht te houden op handhaving. Voor Rijnsburg is het seizoen daarentegen eigenlijk wel afgelopen; het heeft zich veilig gespeeld, maar zal toch gebrand zijn om nog derde te eindigen. Rijnsburgse Boys is in goeden doen en won, dankzij een hattrick van Dani van der Moot, van AFC en daarvoor van Quick Boys. Het verschil op de ranglijst is ook niet mis: 26 punten scheiden Rijnsburg en Veenendaal van elkaar. Ook hier wijzen alle statistieken in het voordeel van Rijnsburgse Boys, maar het zal niet de eerste keer zijn dit seizoen dat de cijfers zo de prullenbak in kunnen.

Spakenburg – De Treffers

Zaterdag 30 april 15:00

Een spannend duel in de middenmoot van de Tweede Divisie zal in speelronde 28 plaatsvinden op De Westmaat. Spakenburg ontvangt met De Treffers een elftal dat slechts één schamel punt boven ze staat. Teams van plaats 9 tot en met 14 zullen met grote interesse kijken naar dit duel, omdat het resultaat van deze wedstrijd een direct effect kan hebben op deze vijf posities. Zowel Spakenburg als De Treffers wonnen de laatste wedstrijd, maar de thuisploeg heeft een aantal dagen minder rust. Het team van Chris de Graaf moest dinsdag diep gaan om drie punten te pakken tegen ASWH, iets wat pas in blessuretijd lukte. De Treffers won vorige week dankzij Leroy George en Teije ten Den met 2-0 van Excelsior Maassluis. Eerder dit seizoen hield De Treffers met tien man stand tegen Spakenburg om een 1-0 overwinning over de streep te trekken. Spakenburg zal uit zijn op revanche.

Koninklijke HFC – TEC

Zaterdag 30 april 15:30

Katwijk van de koppositie stoten; kan het dan toch? Het gat tussen de Haarlemmers en de Katwijkers is slechts vier punten, wat betekent dat de zenuwen bij beide teams weer zijn teruggekeerd. Quick Boys hielp het team van Gertjan Tamerus vorige week al aan een eenvoudige overwinning en zou ook deze speelronde erg behulpzaam kunnen zijn door punten te pakken tegen Katwijk. Koninklijke HFC moet zelf ook niet vergeten te winnen van het TEC van Hans van de Haar, iets wat niet vanzelfsprekend is. Dat bleek eerder dit seizoen, toen TEC met 3-2 won. Zo’n overwinning zou TEC niet verkeerd uitkomen, om toch wat afstand te houden met Kozakken Boys. De recente vorm wijst in het voordeel van de thuisploeg, die er alles aan zal doen om Katwijk valk voor het einde van de competitie toch nog van de troon te stoten. Voordeel is dat de Haarlemmers de uitslag van Katwijk – Quick Boys al weten, voordat ze zelf aftrappen. Maar is dat eigenlijk wel een voordeel?