Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Do or die, een ‘virtueel’ kampioenschap, de Spakenburgse derby en een laatste strohalm

Eén speelronde en de wereld kan er helemaal anders uitzien. Het is een waarheid als een koe en in de Tweede Divisie vooral van toepassing voor de koploper en de nummer laatst. Afgelopen zaterdag ontmoetten die twee elkaar in Hendrik Ido Ambacht, koploper Katwijk won met 1-3 tegen ASWH en zag concurrent Koninklijke HFC punten morsen. De Ambachters verloren en zagen concurrent GVVV juist winnen. Eén speelronde…

Katwijk vergrootte de voorsprong ten opzichte van Koninklijke HFC dus met drie punten, waardoor het gat nu negen punten bedraagt. Mocht dat gat dit weekend oplopen naar twaalf punten en HHC Hardenberg niet winnen van Quick Boys, dan mogen we, gezien het doelsaldo dat nu al +14 in het voordeel van de Krombewoners is, spreken van een zogenaamd “virtueel” kampioenschap voor Katwijk. Oftewel: de ploeg van Anthony Correia is dan theoretisch nog wel in te halen, maar dan moet er wel enorme voetbalwonderen tevoorschijn getoverd worden.

Katwijk ontvangt in eigen huis TEC, dat wel een redelijk gat van acht punten heeft met Kozakken Boys, maar zeker niet gebaat is bij bovenstaand scenario. Dat zou namelijk betekenen dat de Werkendammers drie punten bij mogen schrijven, zij spelen in eigen huis tegen Koninklijke HFC. Niet de meest prettige tegenstander om ‘eventjes’ drie punten tegen te pakken, maar de mogelijke laatste strohalm naar veiligheid hangt er wel.

Die laatste strohalm hangt er ook nog voor ASWH. Niet voor veiligheid, wel om directe degradatie te ontlopen. Dan moet er, na elf verliespartijen op rij, wel in Veenendaal gewonnen worden van GVVV. De Blauwen lijken echter op stoom te gaan komen, met twee overwinningen op rij. Bovendien kan de ploeg op het eigen sportpark Panhuis de Rode Lantaarn nog dieper in de handen van Rogier Veenstra en zijn mannen drukken. Gezien de vorm van ASWH, het gat van negen punten met nog vier wedstrijden en het grote verschil in doelsaldo zou je bij dit scenario kunnen spreken van een ‘virtuele’ degradatie.

Jong Volendam

Of de herfstkampioen van de Onder 21-competitie, Almere City, wil promoveren is ons niet bekend. Dat Feyenoord Onder 21 dat wil kunnen we wel met zekerheid zeggen. Sterker nog, de Rotterdammers hebben de ambitie om de domme beleidskeuze om niet met een Jong-team in de Eerste Divisie te gaan spelen alsnog ten goede te doen keren via een promotie vanuit de Tweede Divisie. Afgelopen zaterdag won Feyenoord O21 op Varkenoord met 4-1 van Almere City O21 en nam daarmee ook de koppositie in de lente-competitie over van datzelfde Almere City. PEC Zwolle staat op doelsaldo tweede.

Overige wedstrijden

Tussen de wedstrijden om de sportieve eer (en de premie) vinden we één duel waar wel meer dan een beetje eer op het spel staat. De Derby der Derby’s tussen Spakenburg en IJsselmeervogels gaat altijd over meer dan drie punten, maar dat behoeft geen verdere uitleg. Op de Blauwe zijde van de Westmaat zal om van alles gespeeld worden, maar zeker niet om des’ keizers baard. IJsselmeervogels kan zelfs nog iets tastbaars aan dit zeer matig verlopen seizoen overhouden. De Rooien doen namelijk nog leuk mee in de Derde Periode, een prijsje dat ze, naast boven de Blauwe rivaal eindigen, nog graag mee zouden willen pakken.

De rest van het programma in de Tweede Divisie ziet er als volgt uit:

Jong Sparta –  Excelsior Maassluis 
HHC Hardenberg – Quick Boys
Noordwijk – AFC
Scheveningen – Rijnsburgse Boys
Jong Volendam – De Treffers

De virtuele nacompetitie

Er is slechts één verandering ten opzichte van afgelopen week. Blauw Geel ’38 kreeg een ongenadig pak op de broek van Hercules en moet hun plekje in de virtuele nacompetitie afstaan aan HSC ’21, dat met 0-3 won bij Groene Ster.

Directe degradatie: ASWH

Directe promotie: FC Lisse en Gemert

Nacompetitie:

OFC – Excelsior ’31 (A)
Sportlust ’46 – HSC ‘21 (B)
Kozakken Boys – Sparta Nijkerk (C)
GVVV – Groene Ster (D)

Halve finale

Kozakken Boys/Sparta Nijkerk – OFC/Excelsior ’31 (1)

GVVV/Groene Ster – Sportlust ‘46/HSC ‘21 (2)

Finale

Winnaar 1 – winnaar 2 Winnaar van de finale speelt komend seizoen in de Tweede Divisie