Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Katwijk ruikt de titel, Kozakken Boys en GVVV mogen dromen van een wonder

Katwijk is nog één overwinning verwijderd van de zesde landstitel in de historie van de club. De Krombewoners lieten in de thuiswedstrijd tegen TEC niets aan het toeval over, de score stokte bij 6-0. Koninklijke HFC liep ook bij Kozakken Boys tegen een nederlaag aan en raakte de tweede plek kwijt aan HHC Hardenberg. Dankzij deze uitslagen hebben Kozakken Boys en GVVV de veilige plekken weer een beetje in zicht. TEC en De Treffers voelen dat het drijfzand nadert.

In het kielzog van Katwijk reist ook de KNVB af naar sportpark Dijkpolder. Als de koploper weet te winnen van de Tricolores krijgt aanvoerder Robbert Susan voor de tweede keer in zijn carriere de kampioensschaal overhandigd. In 2013 werd de middenvelder ook kampioen met Katwijk, maar toen was hij niet de aanvoerder. Ondanks het feit dat de laatste twee edities op sportpark Dijkpolder een vrij gemakkelijke prooi waren voor Katwijk zijn de supporters er eigenlijk nooit gerust op als hun ploeg tegen Excelsior Maassluis moet aantreden. Zowel uit als thuis weet de club uit het Rijnmondgebied regelmatig de Krombewoners te verrassen. Mocht dat dit keer weer lukken, zal er vooral gekeken worden naar sportpark Houtrust.

Daar trappen Scheveningen en HHC Hardenberg, een half uur voor het duel in Maassluis aanvangt, af. De bezoekers hebben een achterstand van tien punten op Katwijk en zijn de enigen die het feestje van de koploper uit kunnen stellen, mocht deze onverhoopt tegen puntenverlies aanlopen.

Jong Volendam

Ook bij Jong Volendam zullen de ogen gericht zijn op sportpark Houtrust, maar daar is er vooral interesse voor de prestaties van de thuisploeg. De beloften zijn slechts zes punten verwijderd van de veilige negende positie van Scheveningen. Wordt deze niet gehaald, moet Jong Volendam in een tweeluik tegen de winnaar van de O21-competitie het vege lijf zien te redden.

Na zaterdag is de tegenstander al bekend. Feyenoord O21 heeft in de lente-competitie beter gepresteerd dan Almere City O21 in de herfst-competitie en mag daarom de finale thuis spelen. Op Varkenoord kunnen de Rotterdammers de eerste stap naar de Tweede Divisie zetten, maar ook Almere City O21 wil graag promoveren. Het duel tussen de twee kampioenen staat onder leiding van scheidsrechter Henshuijs.

Twee plekken, vier ploegen

Met een achterstand van negen punten op GVVV en nog vier wedstrijden te gaan, is het een kwestie van tijd voor het doek definitief valt voor ASWH. Daarboven zien GVVV en Kozakken Boys in de verte de veilige plaatsen van TEC en De Treffers opdoemen. De zondagclubs uit Gelderland hebben nog wel een voorsprong, maar zullen liever gisteren dan vandaag afscheid willen nemen van de dreiging van Kozakken Boys en GVVV. De stand vooraf (waar we nummer 14, Jong Volendam, even tussenuit halen. Die ploeg is niet van belang voor de ranglijst) ziet er zo uit:

13.De Treffers30 – 3735 – 44-9
     
15.TEC30 – 3536 – 56-20
16.Kozakken Boys30 – 3039 – 56-17
17.GVVV30 – 2838 – 48-10


TEC en De Treffers ontvangen in eigen huis, respectievelijk, Jong Volendam en Jong Sparta. GVVV en Kozakken Boys moeten allebei naar de gemeente Katwijk. GVVV speelt op Nieuw Zuid tegen Quick Boys, Kozakken Boys gaat op bezoek bij Rijnsburgse Boys.

De virtuele nacompetitie

In de Derde Divisie zaterdag staat Lisse nog steeds op kop in de Derde Periode. Blijft dat zo, dan gaat die periodetitel naar de nummer vier op de ranglijst. Op dit moment is dat Barendrecht, dat Excelsior ’31 uit de virtuele nacompetitie wipte, maar de strijd om plek vier ligt nog helemaal open. Achter Barendrecht (47 punten) staat een trio clubs, Hoek, DVS ’33 en Excelsior ’31, met één punt achterstand.

In de Derde Divisie zondag ligt alles nog open. Gemert blijft maar punten morsen en OFC weigert ten volle te profiteren. Daaronder heeft Hercules de derde positie van Groene Ster overgenomen, en daarmee het plekje in de virtuele nacompetitie. HSC ’21 bleef, ondanks een gelijkspel tegen Quick, de leider in de Derde Periode.

Directe degradatie: ASWH

Directe promotie: FC Lisse en Gemert

Schema nacompetitie:

OFC – Barendrecht (A)
Sportlust ’46 – HSC ‘21 (B)
Kozakken Boys – Sparta Nijkerk (C)
GVVV – Hercules (D)

Halve finale

Kozakken Boys/Sparta Nijkerk – OFC/Barendrecht (1)

GVVV/Hercules – Sportlust ‘46/HSC ‘21 (2)

Finale

Winnaar 1 – winnaar 2 Winnaar van de finale speelt komend seizoen in de Tweede Divisie