Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing Tweede Divisie | Klassiekers

Hoewel De Treffers een behoorlijke klap aan titelpretendent Katwijk kan geven, is de zesde speelronde nog niet bepaald een beslissende voor de eindstand van de Tweede Divisie. De weg is namelijk nog heel erg lang. Dan ga je kijken naar andere factoren die in een speelronde zitten. Voor deze speelronde geldt dat we getrakteerd worden op een paar prachtige affiches met bakken aan mooie historie.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Katwijk – De Treffers niet tot die affiches behoort. Afgelopen seizoen was dit duel het laatste voordat de competitie eindigde en speelde de wedstrijd zich af voor het kermisachtige decor van de Familiedagen van de thuisclub. Het was tevens de afscheidswedstrijd van Omroep West-legende Willem van Zuilen. Dit keer zijn de belangen van een heel ander niveau. De Treffers zal zijn ongeslagen status willen bevestigen op De Krom, Katwijk zal het gaatje met de koploper willen verkleinen naar twee punten.

Qua historie zijn er echter meer tot de verbeelding sprekende affiches. Wat te denken van Spakenburg Noordwijk? Een wedstrijd met een lange historie, waarbij wellicht het recente verleden het belangrijkst is. Noordwijk wist in de Tweede Divisie nog nooit een punt te pakken tegen de Blauwen. Zowel uit als thuis wist Spakenburg het volle pond te pakken tegen de kustbewoners. HHC Hardenberg had ook lange tijd de status van Angstgegner voor IJsselmeervogels. De laatste twee edities op de Boshoek waren echter een prooi voor de recordkampioen, dat al vroeg in het seizoen in zwaar weer verkeert. Eén en ander leidde al tot het aangekondigde vertrek van technische baas Erwin van der Lugt. Voor trainer Gert Peter de Gunst is een overwinning broodnodig om de club in wat rustiger vaarwater te sturen.

De wedstrijd tussen FC Lisse en Scheveningen zal vooral op de bank van de bezoekers nog voor wrange herinneringen zorgen. In 1997 pakte de thuisploeg in een knotsgek beslissingsduel op sportpark Middelmors het kampioenschap tegen het Scheveningen van aanvoerder John Blok (4-3 na verlenging). Meer recente wrange herinneringen zijn er voor Quick Boys aan de uitwedstrijd tegen Kozakken Boys. Na de laatste nederlaag van de Blauw-Witten op sportpark De Zwaaier ontstond er een ruzie in de kleedkamer en moest Nick Runderkamp met eigen vervoer terug naar huis. Dit seizoen ziet het er, ondanks de pijnlijke nederlaag in de derby tegen Katwijk, een stuk beter uit op Nieuw Zuid. Met negen punten uit vijf wedstrijden staat de equipe van Edwin Grunholz op een keurige vijfde plek, winst tegen Kozakken Boys zou een mooie bevestiging van de huidige status zijn.

De laatste klassieker van dit weekend is die tussen Koninklijke HFC en AFC en als dat een kopie wordt van de laatste editie in Amsterdam dan is het smullen geblazen aan de Spanjaardslaan. Toen kwam “de Koninklijke” na 79 minuten op een 0-3 voorsprong op sportpark Goed Genoeg. Een goed kwartier later stond er, na een bizarre slotfase, 3-3 op het bord.

Aan de voorpret en de affiches zal het in ieder geval niet liggen dit weekend. Het is aan alle acteurs op de negen velden om van die voorpret ook echt een spectaculaire en historische zaterdag te maken.

De wedstrijden:

Zaterdag 17 september

14.00

Katwijk – De Treffers

14.30

FC Lisse – Scheveningen
HHC Hardenberg – IJsselmeervogels

15.00

Jong Volendam – Excelsior Maassluis
Kozakken Boys – Quick Boys
Spakenburg – Noordwijk

15.30

Koninklijke HFC – AFC
Rijnsburgse Boys – TEC

17.00

Jong Sparta – OFC