Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Kozakken Boys klampt zich nog steeds vast aan reddingslijn

Vrijwel alle grote beslissingen in de Tweede Divisie zijn gevallen. Zelfs de strijd om de derde periode mag als beslist beschouwd worden: Katwijk en HHC Hardenberg gaan onderling uitmaken wie deze periode gaat winnen, maar mochten de Sallanders ook hier Katwijk voor zich dulden, dan krijgen zij op basis van de ranglijst een vervangende periode van Katwijk. Alleen de dans om de nacompetitieplekken is nog niet voltooid. GVVV kan zomaar nog op plek zestien eindigen en dus aan de andere kant van het schema terechtkomen. Kozakken Boys blijft zelfs nog kans houden op het helemaal ontlopen van de nacompetitie.

Om die Houdini-act succesvol uit te voeren heeft Kozakken Boys wel de optimale “hulp” nodig van De Treffers of IJsselmeervogels. Als één van die twee clubs geen punt meer pakt en de Werkendammers hun laatste 2 duels winnen kan de nacompetitie ontlopen worden. In het geval van De Treffers wordt het wel een beetje rekenen qua doelsaldo. Dat is nu +5 in het voordeel van De Treffers, een voorsprong die je las “zo goed als verwaarloosbaar” kunt bestempelen. Bij twee minimale overwinningen van Kozakken Boys en twee minimale nederlagen van De Treffers slinkt dat gat al tot +1 in het voordeel van de Groesbekers. Het kan dus zomaar beslist worden op één of twee doelpunten. De stand onderin ziet er op dit moment als volgt uit:

13De Treffers32 – 4037 – 47-10
14Jong Volendam32 – 3960 – 63-3
15IJsselmeervogels32 – 3941 – 46-5
16Kozakken Boys32 – 3442 – 57-15
17GVVV (nacompetitie)32 – 3140 – 50-10
18ASWH (gedegradeerd)32 – 2034 – 72-38

  
Het resterende programma van De Treffers, IJsselmeervogels en Kozakken Boys ziet er zo uit.

ClubSpeelronde 33Speelronde 34
De TreffersHHC Hardenberg (thuis)Katwijk (uit)
IJsselmeervogelsGVVV (thuis)AFC (uit)
Kozakken BoysScheveningen (uit)ASWH (thuis)


Van de drie ploegen lijkt Kozakken Boys het “gemakkelijkste” programma te hebben, maar gezien het feit dat de ploeg van Michel Langerak de moeilijkste opdracht heeft voelt dat ook wel als een soort van eerlijke strijd. Er ligt een mooi dwarsverband tussen de zwaarte van het programma en de moeilijkheidsgraad van de opdracht. Daarnaast geldt voor Kozakken Boys dat de puzzel precies in elkaar moet vallen om zichzelf tijdens het reguliere seizoen al veilig te spelen, maar dat is bij elke Houdini-act het geval. Op de laatste speeldag kan ook zomaar alle spanning uit de competitie verdwenen zijn.

Jong Volendam               

Voor Jong Volendam is dat nu al het geval. Het Andere Jong Oranje hikt al weken tegen het spelen van een play-off aan, maar is daar nu ook cijfermatig zeker van. Ook de tegenstander is inmiddels bekend: Jong Almere City. De Almeerders versloegen verrassend Jong Feyenoord op Varkenoord en mogen nu proberen om zich ten koste van Jong Volendam te plaatsen voor de Tweede Divisie. De play-off tussen de beloftenelftallen gaat over twee duels.

De virtuele nacompetitie

Er zijn nog maar heel weinig definitieve beslissingen gevallen als het om de nacompetitie gaat. Eigenlijk weet alleen ASWH helemaal waar het toe is, voor de rest kan het eigenlijk nog alle kanten op. Zou het echter op dit moment klaar zijn, ziet het plaatje voor de nacompetitie er zo uit.

Directe degradatie: ASWH

Directe promotie: FC Lisse en OFC

Nacompetitie:

Gemert – DVS ‘33 (A)
Sparta Nijkerk – HSC ‘21 (B)
Kozakken Boys – Sportlust ’46 (C)
GVVV – Hercules (D)

Halve finale

Kozakken Boys/Sparta Nijkerk – Gemert/DVS ‘33 (1)

GVVV/Hercules – Sportlust ‘46/HSC ‘21 (2)

Finale

Winnaar 1 – winnaar 2

Winnaar van de finale speelt komend seizoen in de Tweede Divisie

Foto: Hans Kieboom