Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING TWEEDE DIVISIE| Krakers in de kop, de kelder en voor meer dan de competitie alleen

De eerste periode is vergeven, maar de competitie is spannender dan ooit. De Tweede Divisie is na twaalf speelronden grofweg in tweeën gehakt, waarbij de bovenste acht clubs binnen vier punten van elkaar staan. Het gaatje tussen nummer tien Koninklijke HFC en nummer 17 TEC bedraagt slechts zes punten. Alleen promovendus OFC valt enigszins uit de toon, voor de ploeg van Pieter Mulders staat er een wedstrijd op het programma die het seizoen voor minimaal een behoorlijke periode kan bepalen.

OFC speelt op Houtrust tegen Scheveningen, dat vier plaatsen en negen punten boven de geelzwarten uit Oostzaan staat. De Schollenkoppen wonnen in eigen huis pas één keer (tegen Kozakken Boys werd het 2-1), maar wisten afgelopen weekend wel drie punten op te halen bij Quick Boys. Dat punten ophalen is OFC nog helemaal niet gelukt. Alle zes de uitwedstrijden gingen verloren, OFC wist slechts driemaal tot scoren te komen en kreeg 21 goals tegen.

Wat voor OFC geldt, geldt in iets mindere mate ook voor TEC. De club uit Tiel ziet de ambities om aan te sluiten bij de top van de Tweede Divisie al vroeg in het seizoen in het water vallen en moet het bovendien de rest van het seizoen zonder topaankoop Marciano Mengerink doen. De spits scheurde zijn voorste kruisband tegen Kozakken Boys en staat, naar verwachting, negen tot twaalf maanden aan de kant. TEC gaat op bezoek bij FC Lisse, dat, na een goede start, inmiddels is weggezakt naar de vijftiende plaats. Het gaatje met de equipe van Hans van de Haar bedraagt drie punten.

Scheveningen en FC Lisse kunnen zichzelf, en de rest van het rechterrijtje, een enorm plezier doen door in directe duels met de nummers 17 en 18 een gaatje te slaan met die twee plaatsen. Bij een ander scenario kunnen zij ook zomaar zelf aan de verkeerde kant van een gaatje in de ranglijst zitten.

Herpakken

Aan de bovenkant van de ranglijst is het voor Quick Boys zaak om zich te herpakken na twee nederlagen op rij. Dat zal nog een behoorlijke opdracht zijn, want de Blauw-Witten krijgen Excelsior Maassluis op bezoek. De Tricolores verloren de eerste twee competitiewedstrijden, maar zijn sindsdien ongeslagen in competitieverband. In het verleden vochten beide clubs legendarische gevechten uit, waarbij de strijd om het zaterdagkampioenschap (met DOVO als derde kampioen) in 1991 er wel bovenuit springt. Quick Boys was uiteindelijk de sterkste, maar moest de algehele landstitel uiteindelijk aan De Treffers laten.

Noordwijk en AFC kennen niet zo’n heel grote historie. De kersverse koploper wist in de Tweede Divisie echter nog nooit te winnen op sportpark Duinwetering. Alle drie de edities van Noordwijk – AFC eindigden in een puntendeling.

Nu wel een beslissing?

Een wedstrijd die ook nog nooit in het voordeel van één van de twee ploegen werd beslist op Tweede Divisie-niveau is de Derby der Derby’s. Aartsrivalen Spakenburg en IJsselmeervogels ontmoetten elkaar vijf keer sinds de invoering van de Tweede Divisie, telkens werden de punten broederlijk gedeeld (drie keer 2-2, twee keer 1-1).

Na de opname van de meest recente Broodje Bal Podcast werd er nog even gefilosofeerd over spelers die voor meerdere clubs van de zogenaamde Grote Vier (IJsselmeervogels, Katwijk, Quick Boys en Spakenburg) uitkwamen. Aan de kant van de Rooien is de kans aanwezig dat Kevin Sterling in het veld staat, hij kwam in het verleden ook uit voor Katwijk en Spakenburg. Ook Danny van den Meiracker (Spakenburg, IJsselmeervogels en Quick Boys) en Mike van den Ban (Katwijk, IJsselmeervogels en Quick Boys) kwamen voor drie van de vier grootmachten uit. Huiskamervraag in aanloop naar de aftrap: heeft iemand ook bij alle vier de clubs gespeeld? Of zijn er nog meer die tot drie van de vier zijn gekomen? We zijn bijna net zo benieuwd naar de antwoorden als naar de conclusies die we na speelronde 13 kunnen trekken.

De wedstrijden:

zaterdag 5 november

14.00

Koninklijke HFC – Katwijk

14.30

FC Lisse – TEC
Noordwijk – AFC
Scheveningen – OFC

15.00

Jong Volendam – De Treffers
Spakenburg – IJsselmeervogels
Quick Boys – Excelsior Maassluis
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys

17.00

Jong Sparta – HHC Hardenberg