Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING DERDE DIVISIE ZATERDAG | DOVO op jacht naar drie punten in Nijkerk, concurrentie op het vinkentouw

De Derde Divisie van het zaterdagvoetbal blijft één van de mooiste competities van Nederland. Achttien ploegen die strijden om promotie en om degradatie te voorkomen. Zowel in de top als onderaan de ranglijst is de spanning te snijden. Wie staat er na speelronde 13 bovenaan en wie is dan de hekkensluiter, twee vragen waarop iedereen pas een antwoord kan geven als zaterdag middag rond kwart voor vijf een scheidsrechter affluit bij de laatste wedstrijd van deze speeldag.

DOVO wist in de voorgaande speelronde beslag te leggen op de eerste periodetitel door een thuiszege op SteDoCo (2-1) en het feit dat RKAV Volendam wist te stunten tegen GVVV (1-0). Voor de huidige koploper staat een wedstrijd op het programma tegen Sparta Nijkerk. De Spartanen begonnen het seizoen wederom als een van de ploegen waar rekening mee gehouden moest worden als het zou gaan om de titel in de Derde Divisie. De realiteit is nu echter anders. De Spartanen bezetten de veertiende plaats en wisten slechts drie punten meer te verzamelen dan de hekkensluiter Excelsior’31. De ploeg heeft twaalf punten minder dan DOVO en de laatste zege werd behaald op 10 september 2022. Toen werd in eigen huis Barendrecht verslagen (2-1). Een ploeg in een beduidend mindere periode ontvangt dus de ploeg die net de eerste prijs van het seizoen wist te pakken. Een eenvoudige overwinning voor DOVO ligt echter niet in de lijn der verwachtingen, Sparta is en blijft een ploeg met een goede selectie die in staat moet zijn de koploper goed partij te geven en misschien zelfs wel meer dan dat.

GVVV leek vorige week op weg naar de eerste periodetitel toen het met nog vijf minuten op de klok 0-0 stond in de uitwedstrijd tegen RKAV Volendam. Een tegentreffer en de overwinning van DOVO op SteDoCo betekende dat de blauwen alsnog met lege handen stonden. Deze zaterdag stuit de titelkandidaat op een ploeg die momenteel op de zeventiende plaats staat, Staphorst. De laatste wedstrijden in competitieverband werden door Staphorst verloren. In de eerste week van oktober won men voor de laatste keer een duel, toen was Staphorst te sterk voor ACV Assen (1-0). GVVV, dat één punt achterstand heeft op DOVO, start als grote favoriet in eigen huis tegen Staphorst. De laatste thuiswedstrijd tegen Harkemase Boys werd dan wel gewonnen, maar dat kostte wel de nodige moeite (3-2).

De nummer drie, SteDoCo, ging recent tegen DOVO voor de eerste keer onderuit in een uitwedstrijd. Dit na een uitstekende serie wedstrijden waardoor het echt serieus meedoet om de bovenste plaatsen. Niet alleen de behaalde resultaten zijn goed, maar kijkend naar de huidige selectie zal het geen verrassing zijn als de ploeg heel lang mee zal blijven draaien in de top van de ranglijst. ACV Assen is de komende tegenstander en ook die ploeg kent een goede start van het seizoen met een zevende plaats en slechts vier punten achterstand op SteDoCo. Voor beiden ploegen dus op dit moment van de competitie al een belangrijk duel, SteDoCo om aan te haken bij de koploper en voor ACV een mogelijkheid om bij een overwinning stiekem nog een beetje omhoog te kunnen kijken.

FC Rijnvogels is waarschijnlijk de meest verrassende ploeg die momenteel deel uitmaakt van de top vijf in de Derde Divisie. De promovendus stond op 3 september 2022 voor de laatste keer met lege handen na een competitiewedstrijd. Toen werd verloren tegen Sparta Nijkerk, wat volgde was een ongeslagen serie van tien competitiewedstrijden waardoor een hoge klassering niet vreemd te noemen is. Nu komt DVS’33 op bezoek, een ploeg dat afscheid nam van Wesselink en een interim-trainer aanstelde voor de rest van het lopende seizoen (Hennie in ‘t Hof). De prestaties van DVS’33 vallen wat tegen als je kijkt naar de ambities voorafgaand aan het seizoen, maar zoals al eerder aangegeven staan de ploegen vrij dichtbij elkaar en indien de ploeg uit Ermelo de drie punten zou pakken in Katwijk staat men opeens weer gelijk in het aantal behaalde punten met FC Rijnvogels.

Op nummer vijf staat Sportlust’46, dit op drie punten achter koploper DOVO. De ploeg uit Woerden treft nu ASWH en komend weekend staat dan weer de clash op het programma met de huidige lijstaanvoerder. Het is dus zaak voor Sportlust’46 om de drie punten te pakken en zo de druk te houden op de ploegen die net iets boven ze staan. ASWH vinden wij terug op de elfde plaats met zes punten minder dan de tegenstander van vandaag. Op het eerste gezicht start Sportlust’46 als favoriet, maar het zal in deze competitie niet de eerste ploeg zijn die onderuit gaat tegen een iets minder sterk geachte tegenstrever.

De overige wedstrijden:
Barendrecht – Urk
Excelsior’31 – RKAV Volendam
Hoek – Harkemase Boys
VVOG – Ter Leede