Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voss (Groene Ster) : ‘Wij zaten met een dubbel gevoel, blij met klassenbehoud en met de nacompetitie’

Begin zeventiger jaren kwam de toenmalige voorzitter van FC Wageningen, Ab Wit, met het lumineuze idee van periodekampioenschappen en nacompetities. Het was een reactie op de grootscheepse zuivering die de KNVB doorvoer in het betaalde voetbal. Vele betaald voetbal organisaties, opererend tussen leven en dood in het betaalde voetbal werden terug gestuurd naar de amateurs. De grote sanering in het betaalde voetbal. Het kostte clubs als SC Gooiland, SC Drenthe, Limburgia, ZFC, FC Vlaardingen en Hermes DVS hun positie in het betaalde voetbal. Er bleef een ere- en eerste divisie over. Het was meteen ook het begin van de (bijna) definitieve scheiding tussen betaald- en amateurvoetbal. Slechts enkele clubs maakten nog een oversteek.

Ab Wit introduceerde het periodekampioenschap, dat anno 2023 in zowel het amateurvoetbal wordt toegepast. Meestal komen de bijna kampioenen in die wedstrijdcyclus terecht. Maar Ab Wit had het vooral bedoeld als “mogelijkheid voor alle clubs om ook later in het seizoen nog een prijs te kunnen pakken. In de vorm van een periodetitel.

Groene Ster uit Heerlerheide begon dit seizoen in de wetenschap dat het in de vorige aflevering prima mee deed in het linkerrijtje. En dat het team niet ingrijpend was gewijzigd in de zomerperiode. Maar toch, het wilde aanvankelijk niet lopen zoals voorzien. 

Wij informeerden bij doelman Mark Voss over het hoe en waarom.

Je bent geboren in Nederland ,maar hebt ook een Duits verleden.

,,Ik ben geboren in Eygelshoven, maar ik heb jaren in Aachen gewoond. Via LHC ben ik in de opleiding van Fortuna Sittard gekomen. Van daar ben ik voor een seizoen bij Groene Ster terecht gekomen. Een seizoen later ging ik nar Chevremont, waar ik te maken kreeg met Maurice Verbunt. Hij haalde mij na meerdere successen ook naar Groene Ster.”

Je hebt daar nu min of meer drie seizoenen meegemaakt. Hoe waren die ?

,,We hebben pech gehad door de coronacrisis, want we startten in die periode van niet afgemaakte competities goed. Vorig seizoen deden we het ook goed. Deden mee om de topposities. Maar bleven buiten de prijzen.”

Dit seizoen liep het anders.

,,Dat hebben we echt niet aan zien komen. Zo veel wijzigde er niet in de selectie. Trainer Verbunt deed ook niets vreemds met de tactiek of opstellingen. Maar we scoorden ineens veel minder.”

Jullie hebben, nu de competitie ten einde is, een van de minst gepasseerde verdedigingen van jullie competitie.

,,We zijn steeds georganiseerd blijven voetballen. We zijn ook niet zo bijster veel verslagen. We speelden liefst dertien keer gelijk. Verbunt bleef hameren op onze organisatie en het geloof in eigen kunnen. Dat we relatief weinig tegengoals hebben heeft daar alles mee te maken.”

Verbunt gaf even goed nadrukkelijk de complimenten aan jou als doelman.

,,Dat is mooi om te horen. Maar laat duidelijk zijn dat dit vooral een teamprestatie was.”

Was het geen vreemd idee dat jullie tegelijk tegen degradatie als voor een promotiemogelijkheid speelden ?

,,Jazeker. Een heel raar idee. De ene wedstrijd ben je nog volop in gevecht om lijfsbehoud en daarna speel je alles of niets voor de derde periode. Dat gaf wel een dubbel gevoel. Maar het is allemaal goed gekomen.”