Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

COLUMN: vuurwerk

Op regelmatige basis zal Henk Kasius, voormalig hoofdredacteur van Topamateurvoetbal.com zijn licht laten schijnen over zaken die hem bezighouden in het voetbalwereldje. Dit is Henk’s eerste bijdrage.

We staan aan de vooravond van weer een nieuw seizoen in het topamateurvoetbal. De clubs bereiden zich voor, supporters kijken reikhalzend uit naar de mooie affiches en de kenners speculeren zich suf. Allemaal hopen ze een seizoen vol vuurwerk voorgeschoteld te krijgen. De enige die voor een vuurwerkloos seizoen gaat is de KNVB. De bond heeft aangekondigd komend seizoen nog strenger te handhaven op overtreding van het vuurwerkverbod. Gezien de recente problemen met supporters langs de velden en in de stadions is deze aangekondigde slag in de jarenlang durende “War On Pyro” de verkeerde prioriteit op het verkeerde moment. 

De afgelopen twee seizoenen deelde de KNVB 167 boetes uit aan clubs, vanwege onlusten langs de lijn. In het overgrote deel van de gevallen (118 stuks) ging het om vuurwerkincidenten. Kwantitatief heeft de bond dus wel het gelijk aan de zijde. De afgelopen tijd zagen we echter dat een groter probleem, rellen op de tribunes en langs de velden, weer helemaal terug te zijn van lang weggeweest. Gezien de impact en omvang van dat probleem, met name bij AZ – West Ham United en FC Twente – Hammarby, zou de focus juist moeten liggen op het zo snel mogelijk de kop indrukken hiervan en niet op wat fakkeltjes en rookbommen. 

Waar de clubs en voetballiefhebbers daadkracht willen zien bij de aanpak van een nieuwe generatie hooligans in capuchontruien, richt de KNVB de pijlen op de burgerlijke rebellie van de fanatieke fans. De supporters zien het vuurwerk als sfeerverhogend en extra ondersteuning van hun teams. Voor de bond is vuurwerk een doorn in het oog en inmiddels ook een financiële melkkoe. De afgelopen twee seizoenen rolde er bijna 7 ton aan onvoorwaardelijke boetes richting de kas in Zeist. Voor komend seizoen kondigt de nationale voetbalbond flinke stadionverboden aan voor supporters die zich schuldig maken aan het afsteken van vuurwerk. Goede daadkracht op de verkeerde plaats. 

Ik ben geen uitgesproken voorstander van vuurwerk, maar het rebelse kantje van fanatieke voetbalsupporters, en het kat-en-muis-spelletje wat daarbij hoort, vind ik wel een wezenlijk onderdeel van de voetbalcultuur. Misschien moet ik de zoveelste “oorlogsverklaring” van de KNVB tegen het vuurwerk ook in dat licht zien. Omdat de voetbalbond de prioriteiten echter zo opzichtig verkeerd legt, lukt dat laatste me niet.

Ook ik hoop op veel vuurwerk binnen de lijnen dit seizoen, maar ik hoop vooral dat we een seizoen krijgen waarin de strijd op de enige juiste plaats van het sportpark en stadion wordt uitgevochten, namelijk op het veld. 

Iedereen een sportief seizoen gewenst