Damen na afloop een wereldster: ,,Geeft alleen maar aan hoe het hier leeft”

Er was bij het bekerduel tussen Spakenburg en PSV een heuse wereldster aanwezig. Ruim vier minuten lang signeerde hij achtereenvolgens een aantal vlaggen en daarna was de rij met liefhebbers voor een foto aan de beurt. Wie die wereldster was? Spakenburg-doelman Alessandro Damen.

Zoals bekend is, verloor Spakenburg de wedstrijd tegen PSV met 1-2. ,,Aan de ene kant wel, aan de andere kant denk ik dat we supertrots mogen zijn op onze prestatie vandaag. Je verliest nipt van PSV, scoort een wereldgoal en in de eerste helft geef je nauwelijks kansen weg. Maar dan zie je dat je tegen de top van Nederland speelt, dan wordt de wedstrijd op details beslist.”

,,We stonden net niet goed en in de tweede helft kwamen we één keer onze afspraken niet na. In de tegenstoot lag de bal er dan ook gelijk in, want dat is PSV. Dat is echt zonde, maar als je ziet hoe we ons oprichten en hoe hard we werken, dan denk ik dat we alleen maar supertrots mogen zijn dat we het PSV gewoon nog lastig hebben gemaakt”, besluit een gematigd tevreden Damen. ,,Dat PSV oprecht superblij was dat het scoorde, dat was wel een teken.”

‘Geïrriteerd PSV’

Net voor en net na rust ging het uiteindelijk mis voor Spakenburg. “En dat is zonde, want als je met 0-0 gaat rusten heb je ze gewoon waar je ze wilt hebben. Ze raakten geïrriteerd en ze konden de gaatjes niet vinden omdat we verdedigend goed stonden. En het is gewoon zonde dat je hem dan op slag van rust tegen krijgt.”

,,Na rust doe je precies hetzelfde, geef je hem gewoon weg. Ja, dan weet je dat het heel moeilijk gaat worden.” Damen bedankt het publiek nog even. “Het was magisch. In de eerste helft gingen ze erachter staan en in de tweede helft nog een keer. Je merkt gewoon echt dat je er een boost van krijgt en dat maak je nergens anders mee op de amateurvelden, hoe dat hier leeft. Echt werelds.”

‘Besef gaat later landen’

Volgens Damen moet de realiteit nog even landen. ,,Natuurlijk weet je wel dat het een bijzondere prestatie is, maar ik had in aanloop naar de wedstrijd nog niet echt het gevoel van ‘wow, we staan echt in de halve finale’. Je bent dan nog te veel bezig om een prestatie neer te zetten. Maar misschien gaat het in de komende dagen wel landen.”

En terugkomend op de vele handtekeningen: ,,Dat geeft alleen maar aan hoeveel het leeft in dit dorp. Dat is alleen maar mooi.” De doelman vervolgt daarna zijn weg naar de catacomben, maar niet zonder nog een aantal foto’s te nemen met Spakenburgse supporters. Het had alles weg van een wereldster, maar dan met bescheidenheid.