Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Hessel Snoek: ,,Ik kwam sneller terug dan ik ging”

Eind vorig seizoen was Hessel Snoek er heilig van overtuigd. Hij was met SV Urk gepromoveerd naar de Derde Divisie. Dat was mooi. Maar de aanvaller bedacht zich dat hij veel werk als schilder op zich af zag komen en er zich bovendien een wolk van een dochter had gemeld. En na ampele overwegingen kwam het hoge woord er uit. Snoek zou zich dit seizoen laten zien in het derde team van de club. En de vrijkomende tijd was voor werk en gezin.

Trainer Gert Jan Karsten ging zoals gebruikelijk met zijn eerste team vroeg in de zomer weer in training en dat zette de wereld van Snoek op zijn kop. Het begon te kriebelen. En terwijl het derde team nog steeds genoot van de zomerse geneugten ging Snoek privé en aansluitend met Karsten in gesprek. Met als gevolg dat hij nog sneller weer terug bij zijn ex-teammaten was dan hij vertrok.

Wie is Hessel Snoek?

,,Ik ben geboren en getogen op Urk. Ik ben nu 29 jaar, getrouwd en heb een mooi dochtertje. Zij en mijn drukke werkzaamheden als schilder waren er samen de oorzaak van dat ik na afgelopen seizoen een paar stapjes terug wilde doen. Maar wat gebeurde? Ik kreeg de kriebels toen de selectie weer ging trainen. Dat heeft er toe geleid dat ik alsnog beschikbaar was voor het team toen het seizoen begon.”

Je hebt altijd alleen voor SV Urk gespeeld?

,,Jawel. Er is in Urk geen andere club. Ik ben hier geboren en getogen. Dus dat maakte het allemaal heel eenvoudig. Ons gehele team komt hier vandaan .Er wordt hier ook niets betaald aan spelers. De keuze is dan heel eenvoudig. Je speelt voor niets met je dorpsgenoten of je gaat voor geld elders spelen.”

Was je als jeugdspeler ook al aanvaller?

,,Nee ik begon als 11-jarige als verdediger. Ik heb na het eerste seizoen altijd in de standaardteams gespeeld. Later als middenvelder en vanaf de A1 als aanvaller. Dat is vaak als rechtsbuiten geweest, maar ik speel nu vooral als centrale aanvaller.”

Jullie spelen in feite altijd 4-3-3. Is dat onderdeel van de clubfilosofie?

,,Ja, wij gaan daar altijd van uit. De club zoekt ook altijd een trainer die bij die filosofie past.  Daarom is Karsten hier ook op zijn plaats geweest de afgelopen jaren.”

Je was vorig seizoen met 18 doelpunten een belangrijke schakel in het team dat naar de Derde Divisie promoveerde. Dus was er wel schrik toen je aangaf te zullen stoppen?

,,Och, als ik er niet in sta maakt het team evengoed doelpunten. We hebben een team waarin 6 of 7 spelers lopen waarmee ik al vanaf het begin in de jeugd samen speel. We kennen elkaar door en door. Ik zie de andere aanvallers ook niet als concurrenten maar als teamgenoten. We willen met de gehele selectie een prestatie neerzetten. Daar hebben we ook iedereen voor nodig.

Is er door de club danwel trainer een duidelijke doelstelling voor het lopende seizoen geformuleerd?

,,Nou ja, het mag duidelijk zijn dat we niet gepromoveerd zijn om nu weer te degraderen. Natuurlijk zien wij ook wel dat er een paar teams in onze competitie voetballen die wij op de ranglijst niet kunnen bijhouden. We begonnen nog goed met 10 punten uit de eerste vier wedstrijden. Maar daarna werd het lastiger. We hebben toen besloten de tegenstander wat verder terug op het veld op te vangen. Toen werd het voor het totale team ook weer wat makkelijker voetballen. We zullen er nog flink aan moeten trekken om boven de streep te blijven. Maar dat is ook juist weer een kracht van dit team. Aan inzet geen gebrek.”

Heb je al kennis gemaakt met de nieuwe trainer Peter Wesselink?

,,Nee, en dat hoeft ook nog niet. Wij zijn bezig om ons veilig te spelen met Karsten. Daar moet onze focus liggen. Ik kan mij voorstellen dat Wesselink wel eens komt kijken bij ons, en ook bij de jeugd. Hij moet zich oriënteren binnen de club. Maar een kennismaking, daar is nog tijd genoeg voor.”

Is überhaupt al duidelijk wat jij zelf komend seizoen gaat doen, alsnog stoppen of doorgaan?

,,Nee daar ben ik ook nog niet mee bezig. Wat ik al zei, in de overweging zit ook dat het vak van schilder veel fysieke kracht kost. Je vraagt bijvoorbeeld veel van je knieën. Maar goed, ik hoef daar nu nog niet over na te denken, dat komt wel komende zomer. Laat ons eerst maar zien in de Derde Divisie te blijven.”