Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

INTERVIEW| De Punder (G.O.E.S.) schrijft geschiedenis met St Maarten: ‘Eerste punt op een officieel toernooi’

Een speler uit de derde klasse van het amateurvoetbal in Nederland die in de Nations League actief is klinkt als een mooi jongensboek, maar is realiteit voor Rick de Punder. De speler van de zaterdagafdeling van G.O.E.S. speelde recent, na afwezigheid van vier jaar, weer een interland voor Sint-Maarten. Voor Topamateurvoetbal.com een reden om contact op te nemen met de middenvelder die in het verleden ook speelde voor de zondagtak van G.O.E.S. en daarmee uitkwam in de Derde Divisie.

Geschiedenis schrijven
Op 3 juni 2022 maakte De Punder weer zijn opwachting in het shirt van de nationale ploeg. Het duel werd afgesloten met een gelijkspel (1-1), een historisch punt. ,,Ik kijk terug met veel trots. Erg bijzonder om weer voor Sint Maarten uit te mogen komen in de Nations League. We hebben tegen US Virgin Islands het eerste punt ooit behaald op een officieel toernooi. Dat is erg mooi, maar gezien de wedstrijd had er deze keer toch meer in gezeten. US Virgin Islands heeft goede spelers maar ze speelden toch vaak de lange bal omdat wij goed gepositioneerd stonden. Ik zelf ben tevreden over mijn spel. Ik ervaarde wel wat zenuwen die zorgde voor wat minder rust aan de bal in de eerste 10 minuten. De bondscoach heeft een duidelijk strijdplan met ons besproken en getraind. Dat hebben we als team goed uitgevoerd “, aldus De Punder tegenover Topamateurvoetbal.com

Goede organisatie
In vergelijking met de vorige keer toen De Punder bij de selectie kwam is er nu een geheel andere situatie rondom het nationale elftal. ,,Er is veel veranderd ten opzichte van 4 jaar geleden. De sxmff (Sint Maarten Football Federation) heeft grote stappen gemaakt de laatste jaren en zijn een stuk professioneler geworden. De delegatie die meereist naar de wedstrijden op Curaçao en Turks en Caicos Islands bestaat nu uit 23 spelers en 14 stafleden. Er staat een duidelijk programma in aanloop naar de wedstrijden toe en we hebben ieder dagdeel een schoon tenue om te dragen. Die professionaliteit zorgt er voor dat de spelers scherp en gefocust kunnen blijven op het doel.”

,,Er is veel veranderd ten opzichte van vier jaar geleden, De bond heeft grote stappen gemaakt en alles is professioneler geworden”

Loeiende sirenes
Alles ziet er momenteel positief uit bij het nationale elftal. De Punder had nog wel een fraaie anekdote uit de voorgaande periode waarbij echt heel veel onduidelijk en onzeker was. ,,Ik weet nog een keer, een uitwedstrijd tegen Grenada in maart 2016. Toen moesten we 15u op het vliegveld zijn. Maar om 8.30 kregen we allemaal bericht we gaan nu weg. Iedereen was natuurlijk nog aan het werk, Ik ook. Ik heb toen mijn leerlingen terug hun klas in gestuurd en ben zo snel mogelijk naar het vliegveld gegaan zonder nog even afscheid te kunnen nemen van thuis. Er was blijkbaar een foutje met de tijden gemaakt. Dus is er snel ergens een privé vliegtuig geregeld om ons zo snel mogelijk naar Grenada te vliegen. We kwamen daar aan en gelijk met een hoge snelheid in onze bus achter de Politie escort met loeiende sirenes aan naar het stadion gereden. In het stadion hebben we een bak kip en rijst naar binnen gewerkt en toen direct het veld op. Soortgelijke praktijken zie ik nu niet meer gebeuren.”

Niveau
De vraag is altijd hoe wij als volgers van het Nederlandse amateurvoetbal het niveau in moeten schatten van het nationale elftal van Sint Maarten. ,,Het niveau van het team in vergelijking met Nederland is lastig in de schatten. Als ik kijk naar de eerste 11 van afgelopen wedstrijd, dan bestaat het team uit spelers die uitkomen in de eerste, hoofdklasse, 3e divisie en spelers van NEC, Excelsior Rotterdam en Top Oss. Ohja, en een derde klasser”, aldus een lachende De Punder.