Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

INTERVIEW | Maurice Verbunt (Groene Ster): ‘Veel gebruik gemaakt van Strava app’

Hoe hielden de trainers van de Tweede en Derde Divisie hun spelers aan de gang tijdens de laatste coronagolf? In deel 2 van deze miniserie komt Maurice Verbunt, trainer van Groene Ster uit Heerlerheide, aan het woord.

Welke kunstgrepen heb je op het corona probleem losgelaten om je team aan de gang te houden?

In feite heb ik heel veel op kunnen vangen met de zogenaamde Strava app. Daarop kun je kiezen uit een 6 tal looptrainingen, zowel duurlopen als interval trainingen. Dat kan op eyewatch en op telefoon. De spelers konden daarmee ook van elkaar zien wat ze aan het doen waren. En dat is best grappig. Want als een bepaalde afstand over 5 minuten moest worden gehaald en iemand haalde dat niet dan werd die er meteen door zijn teammaten op aangesproken. Maar andersom kon ook gebeuren. Als een ander diezelfde afstand in vier minuten werd afgelegd kreeg de betreffende speler meteen de vraag uit de groep of hij op de step was gegaan. Ondertussen had je daarmee ook nog iets anders gaande, namelijk interactie tussen de selectiespelers onderling. En ook dat vind ik heel belangrijk.

Je hebt dus adequaat gereageerd toen de competitie er tijdelijk weer uit gegooid werd.

Dat is zo denk ik. Maar we hadden natuurlijk wel al ervaring opgedaan een jaar eerder. Je probeert van alles om de spelers fit te houden en het groepsgevoel te onderhouden.

Dat lukte zo dus tot na de feestdagen. En toen?

Direct daarna zijn we daar nog even mee door gegaan toen de KNVB de competitiehervatting uitstelde. Daarna konden we in een sporthal in Duitsland terecht om in ieder geval weer iets anders te doen.  En toen dat weer mocht gingen we ook weer met tweetallen aan de gang.

Niet naar de zon vertrokken na nieuwjaar?

Nee, dat doen wij eigenlijk nooit. Het komt maar zelden voor dat dat nog noodzaak is vanwege het weer of terreinomstandigheden.

De hervatting van de competitie komt met rasse schreden naderbij.

Ja, dat gaat eigenlijk allemaal wat te hard natuurlijk. Van periodisering komt niks meer terecht. Wij speelden zondag 23 januari in België tegen Eendracht Maasmechelen. Voor verderop willen we nog iets. Daarna is de hervatting van de competitie al weer daar.

Heb je vaak tegen individuele spelers aan moeten praten om ze gemotiveerd aan de gang te houden?

Niet zozeer vaak, maar natuurlijk kwam ik die momenten met spelers wel tegen. Zelfdiscipline is niet aan een ieder voldoende meegegeven. En dat kwam ik dan, met name bij de trainingen die ik via die Strava app mee gaf wel eens tegen. Dan is het mijn taak als trainer om daar de juiste toon bij te gebruiken om die motivatie er weer in te krijgen. Ik hoop dat straks blijkt dat we als een goed team de herstart van de competitie gaan beleven.