Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Kian Visser: ,,Natuurlijk ben ik op zoek naar eerherstel” 

Centrumspits Kian Visser weet het wel zeker. Hij is het scoren nog niet verleerd. Hij heeft alleen een half jaar de kans nauwelijks gehad om dat te laten zien. Alhoewel IJsselmeervogels nauwelijks tot zeges kwam in de eerste seizoenshelft werd Visser maar mondjesmaat ingezet om het team aan een zege te helpen. Het bleef veelal bij invalbeurten en dus kwam Visser tot slechts drie treffers. Wellicht exemplarisch waren de laatste minuten die Visser voor IJsselmeervogels speelde. Hij viel in de laatste minuten van de uitwedstrijd bij OFC nog even in voor Kevin Sterling. De wedstrijd was toen al beslist. 

Een kleine opleving had Visser (op de rug gezien met nummer 39) in oktober, tegelijk met de kleine opleving die het gehele team beleefde. Zowel in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Lisse (als invaller) als een week eerder in de uitbeurt bij Kozakken Boys (als basisspeler) scoorde Visser. Maar het vertrouwen van Gert Peter de Gunst in de jonge aanvaller was broos.  

Trainerswissels verandert situatie ook niet

Wellicht had de trainerswissel De Gunst-Weggemans Visser nog terug in het zadel kunnen helpen. De Zwollenaar werd na de 5-1 zeperd in eigen huis tegen Scheveningen bedankt voor bewezen diensten. Voor Visser veranderde er in die laatste weken met de aanstelling van een nieuwe trainer voor de winterstop echter niets. 

Om te achterhalen waaraan Visser de naam van goalgetter te danken heeft moeten we een paar jaartjes terug. Een heel jonge Kian speelt in zijn geboorteplaats Leeuwarden voor Rood Geel Leeuwarden. Als hij dertien is, stapt hij over naar SC Cambuur, waar hij twee jaren in de jeugd speelt. Aansluitend vindt hij emplooi bij Leovardia, een derdeklasser waar hij op zijn zestiende in het eerste debuteert. Het is vooral daar waar hij zijn naam als goalgetter vestigt. Hij schopt er in twee seizoenen 44 in competitieverband en negen voor de beker in. Waarbij in overweging genomen moet worden dat het tweede seizoen eerder werd afgebroken vanwege corona. 

Winnende goal bij bezoek scouts

Het was tijdens de wedstrijd Rijperkerk – Leovardia dat een delegatie van Harkemase Boys de frêle spits kwam bekijken. Visser stelde niet teleur en scoorde in de slotseconden de 1-2. En dus werd hij met zijn 19 jaren de nieuwe spits van de grootste Friese amateurclub.  

Het ging natuurlijk wel om een enorm verschil in niveau, van de Derde Klasse naar de Derde Divisie. Visser kwam dan ook niet meteen tot grote aantallen, zowel qua wedstrijden als doelpunten. Ook nu was corona spelbreker. In het volgende volledige seizoen (21/22) geraakte de centrumspits tot vijftien treffers. ,,En dat hadden er meer kunnen zijn als ik gewoon als spits het seizoen af had kunnen maken. Maar toen duidelijk was dat ik naar IJsselmeervogels zou gaan, werd ik meer aan de kant gehouden of aan de rechterkant neergezet. Geen idee waarom dat gebeurde. Ik vond het jammer, want Harkemase Boys is gewoon een mooie club.”

Goede entree bij DOVO

Visser verhuisde naar Amersfoort en sloot begin dit seizoen aan bij IJsselmeervogels. Amper een half jaar later moest hij dus opnieuw beginnen bij DOVO. Nog altijd hebben we het over een nog maar 21-jarige spits. Bij zijn thuisdebuut aan de rode kant van het Panhuis maakte hij meteen het verschil. De 1-0 kwam voort uit een steenhard ingeschoten strafschop en de 2-0 ontstond nadat Dennis Hettinga een prachtige pass had losgelaten op Visser, die de Volendamse doelman Binken omspeelde voor de 2-0. DOVO won niet alleen met 3-0 van RKAV Volendam, maar Visser werd meteen benoemd tot Speler van de Week in de Derde Divisie Zaterdag op deze website.

Visser: ,,Ik had goede gesprekken met de tc van DOVO, het is een grote club in het amateurvoetbal. Het voetbal leeft heel erg in Veenendaal en het is een prima spelersgroep. Uiteraard wil ik hier mijn reputatie van goalgetter waarmaken. Want natuurlijk ben ik na dat halve jaar bij IJsselmeervogels op zoek naar eerherstel.”