Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

KNVB: ,,Wij zullen naar aanleiding van de situatie rondom BVV Barendrecht geen wijzigingen doorvoeren”

Topamateurvoetbal.com legde een drietal vragen voor aan diverse afdelingen van de KNVB naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de wedstrijd BVV Barendrecht – GVVV.

Welke argument (en) heeft de tuchtcommissie gebruikt om tot de puntenmindering voor Barendrecht te komen?

,,Het strafsysteem van de KNVB is zo ingeregeld dat deze onafhankelijk functioneert binnen de KNVB. Di heeft dus verder ook geen invloed op de beslissingen van deze commissie. Die commissie baseert haar beslissingen wel altijd op de reglementen van de KNVB. In het onderhavige geval heeft de commissie haar besluit genomen op grond van artikel 21.2; het opzettelijk formeren van een zwak team dan wel opzettelijk beneden kunnen presteren.

Is de KNVB het er in mindere of meer mate mee eens dat er hiaten zitten in het huidige systeem van periodetitels/nacompetitie zoals BVV Barendrecht dit aanvoert?

,,De situatie zoals ontstaan bij Barendrecht – GVVV kan ontstaan in ons huidige systeem van periodetitels en nacompetities. Ieder seizoen zien wij enkele van deze soort wedstrijden in een totaal van driekwart miljoen jaarlijkse wedstrijden. Daarbij zien wij ook genoeg  voorbeelden van wedstrijden als deze waarbij clubs wel hun sportieve plicht voorrang geven in de wedstrijd, ook al gaat het ten koste van hun eigen sportieve kansen in de play offs.”

Vinden jullie dat het verweer van Barendrecht hout snijdt?

,,Vanuit de KNVB vinden wij dat er in het systeem van periodetitels nadelen te vinden zijn, maar de voordelen wegen zwaarder. Namelijk dat er gedurende het seizoen meer spannende wedstrijden op het programma staan en er daardoor een aantrekkelijkere competitie ontstaat. Zowel om in te spelen als voetballer als om te volgen als supporter. Wij zullen daarom naar aanleiding van de situatie rondom Barendrecht geen wijzigingen doorvoeren. Daarbij wel aangetekend dat de KNVB in de kern een ledenorganisatie is en wanneer clubs massaal een andere opzet zouden wensen dan zullen we in de toekomst naar die wensen luisteren. Op dit moment zijn die massale geluiden er niet.”

Met dank aan Martine Braam, KNVB