Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Kloetinge promoveert voor tweede jaar op rij: ,,Een club vol ambitie”

Nadat eerder v.v. Meerssen en Eemdijk zich verzekerden van een ticket voor de Derde Divisie voor de voetbaljaargang 2023/2024 heeft nu ook v.v. Kloetinge dat gedaan. Voor de Zeeuwen is het een herhaling van zetten, de club promoveerde vorig seizoen nog uit de Eerste Klasse naar de Vierde Divisie. Met dit nieuwe kampioenschap en de daaraan gekoppelde promotie flikt succestrainer Jurriaan van Poelje met zijn selectie een knap huzarenstukje. Ondanks de nederlaag van Kloetinge bij ARC in Alphen aan de Rijn (4-1) zaterdag is de club onbereikbaar geworden voor concurrenten Capelle en Smitshoek, die ook niet wisten te winnen, en buurman v.v. GOES.

Je moest na de promotie van afgelopen seizoen beginnen zonder de 19-jarige talentvolle aanvaller Dano Lourens, die naar Sparta overstapte. Dat werd even een lastig verhaal voor je?

,,Het is een gegeven dat als je succes hebt je het risico loopt dat er belangstelling voor spelers ontstaat. Onze TC en ik zelf hadden goede gesprekken met Ruben de Jager, die overkwam van HSV Hoek. Door zijn langdurige verblijf bij FC Twente en HSV Hoek wisten we dat we een uitstekende zet deden om Lourens te vervangen. Met bijvoorbeeld Kyle Doesburg daarbij hadden wij wel hoop dat we een leuk seizoen in de Vierde Divisie zouden kunnen spelen.”

Wat was de aanvankelijke insteek voor dit seizoen?

,,We wilden weg blijven uit de degradatiezorgen, proberen lekker mee te draaien op de ranglijst en vooral geen grijze muis zijn.”

Je selectie werd ondanks de promotie niet ingrijpend gewijzigd.

,,Nee dat wilden we ook niet. We hebben hier en daar wat wijzigingen doorgevoerd, deels omdat er enkele spelers vertrokken. Maar de basis van dit seizoen is voor driekwart dezelfde als vorig seizoen.”

Jullie speelden twee prachtige derby’s tegen v.v. GOES, die jullie als debutant beiden niet verloren.

,,Het waren twee prachtige spektakelstukken voor zo’n 2500 a 3000 toeschouwers. Thuis in speelronde acht wonnen we met 1-0. We waren toen nog steeds ongeslagen. Einde maart speelden we de return op het Schenge 1-1 gelijk.”

Uiteindelijk verloren jullie pas in speelronde dertien je eerste competitiewedstrijd. Maar wel op een ongelukkige manier.

,,We waren gelijkwaardig aan Poortugaal in die wedstrijd. Maar een persoonlijke fout achterin kostte ons dat punt. Dat kan gebeuren. We hebben het nu over dezelfde speler die ons menig keer gered heeft.”

Heb je na de entree in de Vierde Divisie nog tactische zaken aangepast vanwege het hogere niveau ?

,,Het is wat je aanpassen noemt. Ik heb er in het lopende seizoen meerdere keren op gewezen dat het allemaal best wat zakelijker mocht. Daar bedoel ik mee: het hoeft niet steeds mooi. Fouten en foutjes worden naarmate je hoger speelt sneller afgestraft. Dus die moet je niet maken. Gebruik je verstand en sluit risico meer uit. Daar heb ik het nadrukkelijk over gehad.”

Een belangrijke wedstrijd was op 12 november, toen jullie naar ODIN ’59 gingen.

,,ODIN ’59 had de week daarvoor de eerste periode binnen gehaald bij ARC. Een fantastische prestatie van Plug en zijn team. Maar die wedstrijd in Heemskerk bracht ons door de 2-3-zege meteen aan kop van de ranglijst. En dat gaf een enorme boost aan mijn team. We zijn niet meer van die plaats verdrongen.”

Sterker, na die wedstrijd verklaarde Plug in “de derde helft” dat hij in Kloetinge de toekomstig kampioen zag.

,,Daar heeft hij dan achteraf gelijk in gekregen.”

Jullie hebben nog een dipje gehad eind maart/begin april.

,,Ja dat klopt, de wedstrijden tegen Nieuwenhoorn en Zwaluwen. Na die tweede nederlaag hebben we de koppen even bij elkaar gestoken. Ik heb het vooral over grondbeginselen gehad. Compact verdedigen, alle beschikbare energie gebruiken, eenvoudig spelen, zoek aanvallend de creatieve spelers. Grondbeginselen. We kwamen weer aan resultaten. Niet steeds gemakkelijk, want ODIN ’59 en Poortugaal thuis wonnen we krap. Maar we wonnen weer en behielden voorsprong op de concurrentie.”

De club heeft een flinke fanbase.

,,Zeker weten. Er zijn 5 bussen ingezet naar de kampioenswedstrijd in Alphen aan den Rijn. We hebben thuis altijd wel zo’n duizend man publiek. En als Hoek komt worden dat er vast weer zo’n drieduizend.”

Je hebt voor een jaar bijgetekend, dus gaat mee met het team de Derde Divisie in.

,,Jawel, we gaan gewoon weer vol ambitie aan het volgende seizoen beginnen. En zien waar het ons brengt. De lat moet bij ons dus weer omhoog.”

Jouw persoonlijke ambities zullen nog iets hoger zijn neem ik aan?

,,Dan heb je het over de langere termijn. Ik heb straks de cursus coach betaald voetbal achter de rug. Dan komt er natuurlijk een moment dat mijn ambitie verder reikt dan de Derde Divisie.  Maar dat is toekomst. Voor dit moment heb ik het geweldig naar mijn zin bij een club vol ambitie. Die al tot de grootsten van Zeeland behoort en waar ik van hoop dat ze ook aan het eind van het komende seizoen de beste blijken te zijn. Dat verdient deze prachtige club.”