VERSLAG | Koninklijke HFC verslaat AFC in ‘traditieklassieker’

Koninklijke HFC heeft dankzij een 1-0 zege op AFC haar derde overwinning op rij geboekt. Daarmee passeert de ploeg van Gertjan Tamerus bovendien de Amsterdammers op de ranglijst.

De Koninklijke HFC zit in een goede fase door onder andere koploper Katwijk te hebben verslagen vorige week en AFC boekte tegen Noordwijk een eenvoudige overwinning. De wedstrijd begon met 1 minuut stilte om stil te staan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne.

Na het fluitsignaal begon AFC agressief, wat direct de inleiding was tot een reuze kans van AFC-spits Raily Ignacio, topscoorder van The Reds met 15 goals in evenveel wedstrijden.

Vanaf de kant leek het of Ignacio niet uitkwam met zijn passen waardoor HFC- goalie Michaelis de bal redelijk makkelijk kon oprapen. De 2e kans van de wedstrijd was ook voor AFC. Een vrije bal van Thomas Verhaar werd knap uit de hoek gehaald door Michaelis.

Dit was ook het signaal voor HFC om een tandje erbij te zetten. Ondanks het agressieve begin van AFC kwam de Koninklijke goed voor de dag. Het positiespel was goed in orde. Met name de roulatie tussen Mehmet Yuksel, Gerry Vlak en Koen Tros leverde een aantal situaties op die gevaarlijk hadden kunnen worden. AFC moest op het middenveld alle zeilen bijzetten en er ontstond een fase waarbij de 2e bal vaker en vaker door HFC werd gewonnen.

In de 25e minuut miste een kopbal van Kenny Teijsse van AFC net te veel kracht om echt gevaarlijk te worden. HFC-spits Brandsma werd in minuut 31 voor het eerst echt zichtbaar met een kopkans. Duidelijk was wel dat de druk op de goal van AFC werd opgevoerd.

Na een afgeslagen voorzet kwam de bal voor de voeten van HFC clubicoon Wessel Boer, die vernietigend uithaalde en de bal prachtig in de bovenhoek schoot. HFC kwam op dat moment terecht op een 1-0 voorsprong. Vlak voor rust drukte Gerry Vlak maar eens af en zijn schot vloog rakelings over.

Na rust moest AFC al na 2 minuten een wissel doorvoeren. Aanvoerder Robbert Schilder moest worden vervangen. AFC voerde wel de druk op en speelde veel agressiever naar voren dan in de eerste helft. Er werd eerder gekozen voor een lange bal met de intentie om spits Ignacio in zijn kracht te zetten.

HFC verdedigde sterk en bleek ook in de omschakeling erg gevaarlijk. Sietse Brandsma schiet schoot naast. Met nog een half uur te spelen kreeg AFC een uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken.

En vrije trap op randje 16 meter werd door Maatsen in de muur gekruld. Een betere optie was wellicht geweest om de verre hoek te zoeken.

Een sterke actie van Raily Ignacio zorgde ervoor dat Thomas Verhaar een vrije schietkans kreeg. Helaas voor AFC mist Verhaar de kracht om beslissend te zijn.

Even later kreeg Verhaar dé kans om alsnog af te drukken maar zijn schot met rechts verdween net aan de goede kant van de paal voor HFC.

Middenvelder Kenny Teijsse van AFC kreeg de opdracht om voorin zijn kunsten te gaann tonen en ontving daarbij de nodige beuken. In de 6 minuten blessuretijd kreeg HFC nog een aantal kansen in de omschakeling om de wedstrijd echt op slot te gooien, maar de ploeg van Tamerus was slordig bij de uitvoering.

Al met al is de topper uit de Tweede Divisie een vechtwedstrijd geworden, waarbij de Koninklijke HFC de goede reeks voortzet en AFC de wonden moet likken en zich gaan opmaken voor de volgende wedstrijd die al weer aanstaande woensdag op het programma staat, thuis tegen ASWH.

De Koninklijke HFC heeft iets meer rust en treft ook ASWH, maar dan op zaterdag 12 maart.

Na rust wist HFC de voorsprong vast te houden. Later lees je een uitgebreid verslag van de Haarlems-Amsterdamse streekderby op Topamateurvoetbal.com.