REPORTAGE | Koploper Katwijk met speels gemak langs Excelsior Maassluis

Hoewel de wedstrijd als een ouderwetse diesel op gang moest komen, het eerste halfuur gebeurde er vrijwel niets, ontaarde de wedstrijd tussen koploper Katwijk en Excelsior Maassluis uiteindelijk in een vermakelijk en doelpuntrijk festijn. Wie na een halfuur even een versnapering dacht te gaan halen in de kantine of even de blaas te gaan legen kon zichzelf wel voor de kop slaan. In nog geen vijf minuten tijd scoorde Katwijk drie keer, waarvan twee keer met een fiat van de arbitrage, en scoorde Maassluis de aansluitingstreffer. Zo kwam de 2-1 ruststand in no-time op het scorebord. Na rust kon de Katwijksupporter en de neutrale liefhebber rustig achterover leunen en onder het genot van zo’n beetje het eerste serieuze lentezonnetje van 2023 zien hoe Katwijk verder over de tegenstander heen walste tot een einduitslag van 6-2.

Trainerswissel

In deze fase van de competitie zijn de belangen lekker overzichtelijk. Katwijk, dat vorige week door misstappen van de concurrentie de koppositie pakte, moet uiteraard gewoon winnen. Maar ook Excelsior Maassluis kan de punten nog goed gebruiken om een niet-gewenste verlenging van de competitie te voorkomen. Dat moest het op De Krom dan wel doen zonder hoofdtrainer Dogan Corneille. De oefenmeester van Maasluis vertrok afgelopen week na vijf seizoenen iets eerder dan de bedoeling was en Steye Jacobs mag in de laatste potjes de hete kastanjes voor Maassluis uit het vuur halen. Die kastanjes waren op De Krom in ieder geval behoorlijk heet qua temperatuur.

Diesel ontbrandt in een goedlopende motor

Zoals eerder gemeld gebeurde er het eerste halfuur niet veel op het kunstgrasveld in Katwijk. Het surplus aan balbezit voor de thuisploeg leidde niet tot goed uitgespeelde kansen. Totdat Kilian van Mil het op zijn heupen kreeg. De felblonde gifkikker in het oranje-zwart kreeg weer eens de voorkeur boven Suleiman en dat pakte goed uit. Een geweldige solo eindigde met een prima gekruld schot in de verre bovenhoek achter de verbouwereerde Tom Boks. Een goal die was afgekeken uit het handboek van Steven Berghuis zo leek het. Even daarvoor had de muziek ook al geklonken op De Krom, maar de goal van Blokland werd geannuleerd wegens buitenspel. Nog geen minuut na de 1-0 was Van Mil opnieuw van waarde. Zijn balletje breed werd door Robin Schulte tot de 2-0 omgetoverd. Hoewel de Maasluizenaren nog geen fatsoenlijke kans bij elkaar hadden gevoetbald, komt de ploeg van ad-interim Jacobs toch tot de aansluiting. De boomlange Tobias Kleijweg kopt raak uit een puike voorzet: 2-1. De wedstrijd is volledig los en Van Mil lijkt na een prachtige solo ook zijn tweede aan te tekenen, maar Boks is attent. Vlak voor het scheiden van de markt kopt aanvoerder Susan uit een vrouwen-en-kinderen-eerst-situatie nog op de lat.

Maassluis geeft niet op

Hoewel de verslaggever van dienst in de rust niet in de kleedkamer is geweest, kan hij zich toch voorstellen dat de bezoekers met een 2-1 achterstand elkaar nog hebben opgepept. De strijd was nog niet verloren. Daar was echter weinig van te zien op het veld vlak na de rust. In de 50e minuut kopt Schulte, toch echt een halve meter korter dan de gemiddelde Maassluis-verdediger een voorzet van Blokland binnen: 3-1. De bezoekers blijven het desondanks proberen, maar verder dan schoten van afstand van Fonseca en Langedijk komen ze niet.

Hattrick?

Na de 3-1 volgen de eerste wissels. El Azzouti, vorige week nog zeer belangrijk met de winnende tegen HHC, laat direct zijn waarde zien. Binnen een paar tellen lijkt de aanvaller zijn doelpuntje mee te pikken, al lijkt Des Kunst zijn goal te “stelen”: 4-1. Zelfs de televisiebeelden geven daarover geen 100% uitsluitsel. Excelsior Maassluis gaat door tegen beter in, maar toont daarmee wel karakter. De ploeg is vooral gevaarlijk met corners die gevaarlijk laag indraaien. Dit leidt ook tot de 4-2 van Bram Wennekers. Eigenlijk gaat Maassluis deze middag zeer effectief om met de kansen die ze krijgen. In de absolute slotfase zorgt El Azzouti er nog voor met twee goals dat ook het doelsaldo wat wordt opgevijzeld. Moegestreden ziet de defensie van Maassluis er niet heel lekker uit in die slotfase. Eindconclusie: Katwijk wint, El Azzouto scoort wel of geen hattrick en Maassluis moet ook komende wedstrijden nog val aan de bak.