Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | FC Lisse na spektakelstuk tegen IJsselmeervogels in veilige haven

Waar IJsselmeervogels nadrukkelijk op zoek was naar de zege om daarmee enige veiligheid te vinden in de strijd om klassebehoud was het FC Lisse dat na afloop van de onderlinge confrontatie afgelopen zaterdag op Ter Specke mocht concluderen dat het lijfsbehoud nu wel was gerealiseerd. FC Lisse won de wedstrijd die een waar spektakelstuk werd uiteindelijk met 3-2.

Beide trainers hadden na afloop de mogelijke mitsen en maren in hun tekst. Het had bijvoorbeeld ook in 2-3 of 3-3 kunnen eindigen. Wat daarbij vooral meespeelde waren de vele dubieuze beslissingen die scheidsrechter Jaafar Aafouallah nam. Enkele voorbeelden: Sem Scholten werd vol in het gezicht geslagen. Geen kaart. Wel een gele voor Karsten die daar wat van zei. Noordhoff werd vanachter aangevallen en uit de wedstrijd geschopt. Kuitblessure, Geen kaart. Marengo die vol doorging op doelman Schaap, twee benen vooruit, nota bene toen er al afgefloten was. Marengo geen kaart.

Schaap kreeg wel geel toen hij Marengo tegen de grond duwde. Sowieso zaten de kaarten los in de zak bij de scheids, hij kwam uiteindelijk tot een totaal van zeven gele en een rode. Die laatste was voor Toon Zwetsloot halverwege de tweede helft na twee keer geel en bij een 2-1 tussenstand. Je kon het beleven als onderdeel van het spektakel dat werd geboden, maar eigenlijk leek het kaartenbeleid vooral een wedstrijd binnen de wedstrijd.

Aanvallende intenties

IJsselmeervogels startte de wedstrijd zoals verwacht mocht worden. Karsten koos voor een aanvallende strijdwijze die logischerwijs tot drie punten zou moeten leiden. De eerste kansen waren ook voor de gasten. El Haddouti zag zijn vrije trap uit de korte bovenhoek worden gewerkt door uitblinker Erik Cummins en uit de aansluitende corner kon Kai Heerings net niet scoren. Het illustreerde wel de intenties van de Vogels. Na een goed kwartier kwam Lisse voor het eerst voor het vijandelijke doel, maar Enzo Stroo werd bij de doelpoging geblokt. Even later was het alsnog 1-0. Daniel van Son werkte Max Hudepohl onreglementair tegen de grond en legde de bal op de stip. Tom Noordhoff koos de andere hoek als waar Schaap heen ging; 1-0.

Spelbeeld wijzigt

Direct na de 1-0 wijzigde het spelbeeld drastisch. FC Lisse nam beetje bij beetje de overhand. Het moest het echter na zo’n 25 minuten verder doen zonder Tom Noordhoff. Hij werd van achteren neergehaald en liep daarbij een kuitblessure op. Einde oefening voor de centrale verdediger, die zijn plek zag worden overgenomen door middenvelder Toon Zwetsloot. Mika van Rees vulde het middenveld weer aan. Tot aan de rust waren er behalve een knap voorlangs vliegend schot van Enzo Stroo geen kansen meer te noteren. Wel diverse kaarten voor minder zware overtredingen.

Maatregelen Karsten

In de rust besloot Karsten tot een stevige ingreep. Boer, Scholten en El Haddouti bleven binnen en Ruizendaal, Ramirez en Bosz waren hun vervangers. Bronkhorst bracht tegelijkertijd Marengo voor Jaap Zwetsloot. Opnieuw trok IJsselmeervogels de wedstrijd weer na zich toe in de beginfase. Dat leverde kansen op voor Youssef Blel (knap gestopt door Cummins) en Kai Heerings (kopbal Heerings).

Het was echter weer Lisse dat scoorde. Nadat Marengo eerst nog van kort bij finaal miste kwam Stroo vrij de zestien in kwam en met een fraai boogballetje Schaap versloeg. Er ontstond een periode van spanning en de nodige kansen voor beide teams. De mooiste daarvan was voor Mike van de Laar, die buiten bereik van Cummins de paal raakte. De vraag was of de gasten terug in de wedstrijd zouden komen of dat Lisse de wedstrijd met een derde goal zou beslissen.

Spanning terug

Met een harde knal in de benedenhoek bracht Daniel van Son op aangeven van Ramirez de spanning weer helemaal terug. En dat werd niet minder toen Toon Zwetsloot tegen zijn tweede gele kaart liep bij een onbenullige overtreding op het middenveld. Het werd daarmee in het laatste kwart van het duel lastig voor Lisse om IJsselmeervogels van zich af te houden. Dugary Monkou, net ingevallen bij de gasten was bijvoorbeeld dicht bij de 2-2 met een lobje.

Verdediging hersteld

Bronkhorst koos eieren voor zijn geld en bracht met Mussche, Verweij en Bormann drie verdedigers in. De achterhoede leek daarmee voldoende dichtgespijkerd. Nog sterker, nota bene jongeling Bjorn Mussche kwam bij een snelle uitval van de Bollenstreekbewoners vrij voor Schaap en miste niet; 3-1. In de slotfase deed Gino Bosz met een vrije trap nog een poging die knap door Cummins onschadelijk werd gemaakt en kwam rood/wit toch nog op 3-2 dankzij Dugary Monkau. Het was echter te laat voor de gasten om nog door te drukken naar minstens een gelijkspel.