Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Kozakken Boys droomt, ondanks slechte generale, van nieuwe bekerstunt

Werkendam maakt zich, na de bekerstunt tegen Vitesse, op voor de volgende bekerwedstrijd van Kozakken Boys. De ploeg van trainer Scott Calderwood ontvangt in de tweede ronde van de KNVB Beker Eerste Divisionist ADO Den Haag. Ter voorbereiding op die wedstrijd speelde Kozakken Boys een oefenwedstrijd tegen het beloftenteam van Willem II, een wedstrijd die met 1-3 werd verloren. Een slechte generale dus, maar die kan zomaar leiden tot weer een stunt in eigen huis. Mits het spreekwoord klopt, uiteraard.

Er was zaterdagmiddag op sportpark de Zwaaier nog weinig te merken van de hectiek die er dinsdagavond ongetwijfeld zal heersen wanneer de voetbaltrots van Werkendam, Kozakken Boys, het in de tweede ronde van de KNVB Beker op gaat nemen tegen het roemruchte ADO Den Haag. Een happening van de eerste orde maar ook een wedstrijd met enorm grote belangen op zowel sportief, maar nog meer op financieel gebied.

Het bereiken van de achtste finales zou de ploeg van Scott Calderwood bijvoorbeeld zo maar in de Kuip kunnen brengen tegen Feyenoord of in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax. Iets waar de penningmeester ongetwijfeld nu al handenwrijvend van droomt.

De “Boys” hebben een bekerreputatie

Maar zover is het nog lang niet. ADO zal ongetwijfeld wel gewaarschuwd zijn voor de reputatie die Kozakken Boys heeft in de KNVB Beker. Velen zullen zich nog het bekertreffen tegen Ajax herinneren in het seizoen 2007-2008 waarin de hoofdstedelingen na verlenging met de hakken over de sloot de volgende ronde wisten te bereiken (1-2). Ook FC Utrecht had problemen in Werkendam in het seizoen 2013-2014. Ook hier bracht de verlenging uitkomst voor het behalen van de volgende ronde (1-2) voor de Domstadbewoners.

En dan kan natuurlijk iedereen zich nog de stunt van de eerste orde herinneren,  enkele maanden geleden tegen Eredivisionist Vitesse uit Arnhem. De ploeg van de pas aangestelde trainer Philip Cocu, wiens waarschuwing om de “Boys” vooral niet te onderschatten niet door al zijn spelers volledig ter harte werd genomen, kwam van een koude kermis thuis. De Kozakken vochten als leeuwen, doorstonden de verlenging en zegevierden uiteindelijk na 13 penalty’s.  Werkendam op zijn kop. De stunt was voldoende voor optimale landelijke publiciteit.

Draaiboeken worden steeds dikker

Bij wedstrijden in de KNVB Beker worden de regels jaarlijks veranderd en komen er ook steeds regels bij. Gelukkig heeft men bij Kozakken Boys het organisatorisch prima voor elkaar en heeft men ervaring met het organiseren van zogenaamde risicowedstrijden. Een routineklus is het geenszins. Integendeel. Het ontvangen van ADO Den Haag en de meereizende supporters is van een andere orde dan een gemiddelde wedstrijd in de Tweede Divisie. Bij Kozakken Boys is men er echter van overtuigd dat de club er klaar voor is om er een prachtige bekeravond van te maken.

Slechte generale

ADO Den Haag pakte, onder toeziend ook van winterversterking Joey Sleegers, moeizaam drie punten in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. Mario Bilate zorgde vanaf de strafschopstip voor een minimale overwinning, 0-1.

Ook Kozakken Boys speelde verre van overtuigend in hun generale repetitie tegen de “jonkies” van Willem II Onder 21. Een team dat dit seizoen voor het eerst onder leiding staat van de ex-profs Peter van den Berg en Anouar Hadouir. De ploeg uit Tilburg trok verrassend en geheel terecht met 3-1 aan het langste eind. Scott Calderwood lag er niet echt wakker van.

,,We hebben een slechte generale oefenwedstrijd gespeeld voor de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag, dat is honderd procent waar. Voordeel is dat we zeker wijzer zijn geworden. Dinsdag wordt een totaal andere wedstrijd. We hebben een elftal in gedachten dat het ADO Den Haag verschrikkelijk moeilijk kan gaan maken.”

Hoe gaat het elftal eruit zien?

,,Het lijkt me handig en ook verstandig om dat nog even voor mezelf te houden en daarna met de spelers te bespreken. Het resultaat zie je dinsdagavond rond 20.00 uur.”