Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Matchfixing in Tweede Divisie: 2 aanhoudingen

Al langer bestond het vermoeden maar nu is de verdenking concreet: criminelen hebben geprobeerd matchfixing te plegen in de Tweede Divisie. De Rotterdamse politie heeft twee verdachten aangehouden.

,,Vrijdag 3 juni 2022 ontving de politie meerdere meldingen van de KNVB dat aan spelers uit de landelijke Tweede divisie amateurvoetbal gevraagd werd om uitslag van hun wedstrijd te manipuleren. Door snel handelen konden twee verdachten van 16 en 17 jaar uit Almere worden aangehouden”, schrijft de politie in een statement.

,,Het onderzoek van de politie Rotterdam, onder leiding van het Functioneel Parket, is nog niet afgerond”, vervolgt de politie. De verdachten zijn in afwachting van het verdere onderzoek voorlopig in vrijheid gesteld, maar blijven verdachte.

De politie stelt verder dat de melding van matchfixing past in het beeld dat reeds bestond en dat de hoogste amateurcompetitie interessant is voor criminelen. ,,Het feit dat spelers uit de Tweede divisie worden benaderd om tegen betaling mee te werken aan een vooraf afgesproken uitslag, past in het beeld dat de politie en het Openbaar Ministerie al hebben: dat ook de amateursport een aantrekkelijke competitie is voor matchfixing.”

“In samenwerking met de KNVB kon door de politie snel worden opgetreden en zijn de verdachten nog voordat de wedstrijd zou worden gespeeld, aangehouden. In de aanpak van matchfixing kijken we niet alleen naar de hoogste competitie, we weten dat ook juist de hogere amateurklassen aantrekkelijk zijn voor wedstrijdmanipulatie. Dat kunnen we niet laten gebeuren, want het vormt een bedreiging voor de eerlijke sport”, aldus officier van justitie Anne de Leeuw.