Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

INTERVIEW | Patrick Loenen (Sportlust): ‘Nu doorvechten voor de titel’

Nerveus drentelde Sportlust ’46-trainer Patrick Loenen voor de dug out langs, informeerde om zich heen naar de standen op de velden waar de concurrenten voor de periodetitel speelden en richtte zich direct weer tot zijn spelers. Ook die begrepen dat het ongelofelijk spannend was allemaal. En dat was ook terug te zien in het spel.

Te gehaast en daardoor bij vlagen onzorgvuldig. Maar met een enorme drive. Loenen hield er wel het koppie bij, maande het team tot meer rust in de opbouw en wisselde in de slotfase enkele malen aanvallend om zo de druk op de defensie van tegenstander ODIN ’59 nog meer op te voeren. Was het geluk dat Sportlust ’46 in extremis de periodetitel voor de neus van de concurrentie wegkaapte?

Het antwoord daarop is neen. Want lees er het interview op Topamateurvoetbal.com van vorige week met dezelfde trainer nog eens op na. Ondubbelzinnig maakte Loenen toen duidelijk dat hij er van overtuigd was de fitste selectie van de Derde Divisie te hebben. En als hij zijn gelijk al ooit bewees dan toch wel afgelopen zaterdag. Het was zijn team dat tegen een versterkte defensie op moest boksen. En zijn team moest 90 minuten lang het spel maken. Ook nadat na 80 minuten de bevrijdende 2-1 voorsprong er eindelijk was maar die toen ook weer niet voldoende bleek. Als leeuwen vochten de spelers van Sportlust ’46 voor de benodigde derde treffer die precies in die negentigste minuut ook viel. Geluk? Toeval? Neen, dit was wat Loenen vorige week bedoelde met ‘de fitste selectie’. En dus geen geluk of toeval.

Topamateurvoetbal.com sprak Loenen nog even nadat de kruitdampen van de wedstrijd waren opgetrokken.

Het viel waarachtig niet mee om ODIN ’59 op de knieën te krijgen.

,,Nee en daar had ik het met de groep ook over gehad. Ze stonden heel compact. Niet alleen dat ze met 5 man achterin stonden, maar hun middenveld dekte ook niet door. Die bleven met 2 a 3 man kort voor hun verdedigers lopen. Dan wordt het heel lastig om daar doorheen te voetballen.”

Er leek ook een zekere onzorgvuldigheid in het spel te zitten.

,,We waren in ieder geval een aantal keren te gehaast in de afronding. Niet alleen in de zorgvuldigheid van het schieten, maar ook dat we de aanval niet eerst lieten doorlopen tot de kans een grote kans was.”

Toen zat het ook nog tegen met dat momentje van Bas van Zoest.

,,Het waren eigenlijk twee foutjes. Hij ging onder die pass door die met mee kwam. Foute timing. Maar hij had ook zijn omgeving niet gescand. Dat gaf een enorme domper omdat wij juist hoopten na die 1-0 te hebben verkregen door hadden willen drukken.”

Na rust waren er mooie kansen en drukten jullie ODIN ’59 steeds verder naar achteren.

,,We sloten ze helemaal op, maar het bleef daarmee ook lastig om ze uit elkaar te spelen. Daarom wisselde ik ook aanvallend, bijvoorbeeld Meiling en Belarbi erin. Spelers die behendig zijn in de kleine ruimte. Maar we moesten ook steeds weer na balverlies oppassen dat ODIN ’59 in de omschakeling niet nog een tweede goal zou maken.”

Uiteindelijk lukte het die tweede goal te maken.

,,Na zo’n zeventig minuten zag je dat ze er aardig doorheen zaten. De schietkansen voor ons werden steeds mooier en die goal was een kwestie van tijd.”

Maar toen bleek dat je ook nog een derde moes maken gezien de voorsprong van 3-1 die Sparta Nijkerk bij GOES had opgebouwd.

,,Dat wist ik al voor wij de 2-1 maakten. Dus ik liet het team voluit doorgaan op de aanval. Geluk daarbij is dat mijn selectie breed genoeg is om bij wisselingen niet ineens veel kwaliteit te verliezen. Een tweede spits erbij, het spel breed houden en snel van vleugel wisselen, dat ging toen goed. Natuurlijk zie je de tijd wegtikken, maar je zag ook dat wij conditioneel de overhand hadden. Wij hadden veel lopende mensen en dat werd ODIN uiteindelijk te veel.”

Over die conditie van je team had je vorige week nog iets gezegd.

,,Ja, vorige week in dat item over corona op jullie website. Ik wist zeker dat wij tot de fitste teams van de derde divisie behoren zei ik.  Dat was ook de grond waarop wij het in de slotfase konden afmaken. We hadden al veel meer in de wedstrijd geïnvesteerd dan ODIN, maar dan nog kwamen wij met zo’n slotoffensief met die tweede en uiteindelijk ook derde goal. Mooi dat ik daar mijn gelijk in heb gekregen.”

Is het seizoen daarmee voor Sportlust ’46 al geslaagd?

,,Het is mooi dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Ik werk hier nu drie-en-een-half jaar. Twee keer gepromoveerd en nu een periodetitel. We hebben ons verzekerd van een mooi einde van de competitie. Minimaal nacompetitie.  maar ik ben sportman. Dus ik wil gewoon doorvechten voor de titel.”