REPORTAGE | ACV dodelijk effectief, Sparta Nijkerk heeft nog alles om voor te spelen

Het was een interessant affiche zaterdagmiddag op Sportpark de Ebbenhorst. Koploper ACV wist dat het een moeilijke uitwedstrijd tegemoet ging. Tegenstander wat het in de derde periode goed presterende Sparta Nijkerk. De ploeg van trainer Ruud Jalving was na rust dodelijk effectief door twee fouten van Sparta Nijkerk genadeloos af te straffen. Na de aansluitingstreffer van Jake Wollgarten werd het billenknijpen voor de Assenaren. Met kunst en vliegwerk bleef de ploeg overeind en behield het de drie punten voorsprong op GVVV: 2-3.

Schaakspel
Het eerste half uur van de wedstrijd was een waar schaakspel. Trainer Eric Speelziek was beducht voor de kwaliteiten van de koploper, lengte en snelheid. Speelziek liet zijn ploeg inzakken maar ook niet te dicht op de goal spelen. De thuisploeg loerde op foutjes van ACV in de opbouw om vandaaruit toe te slaan in de counter. ACV had moeite met de speelwijze van Sparta. De bal ging niet snel genoeg rond en sommige gevallen werd te snel gekozen voor de lange bal. Toch kwam ACV een aantal keren goed door via de zijkant maar de voorzetten waren niet aan de spitsen van de Assenaren besteed. Het schaakspel werd in de 33e minuut doorbroken. Een domme overtreding aan de kant van Sparta leidde tot een vrije trap. De genomen bal door Pascal Huser werd door spits Mark van der Weijden van Sparta bij de eerste paal achter zijn eigen doelman gewerkt.

Buitenspel
Lang kon ACV niet genieten van de voorsprong. In de 37e minuut was het Frank Heus die geheel vrijstaand de gelijkmaker mocht aantekenen. Tot aan de rust was Sparta ook de bovenliggende partij. In de blessuretijd van de eerste helft leek de thuisploeg zelfs met een voorsprong de rust in te gaan. Aanvoerder Roy Bakkenes sneed een vrije trap vanaf de zijkant scherp aan. Zonder dat de bal werd aangeraakt viel de bal bij de eerste paal binnen. De overigens uitstekende leidende Jorn te Kloeze keurde de goal op advies van zijn assistent echter af voor buitenspel. Beelden toonde achteraf aan dat dit niet het geval was.

Effectief
Na de thee was de koploper uit Assen weer bij de les en uiterst doeltreffend. Tussen de 55e en 60e min wist ACV twee keer toe te slaan. Eerst was het Pascal Huser die vanaf de penaltystip zijn ploeg op 1-2 mocht brengen. Wesley de Laat maakte een domme tackel op Giovanni Zwikstra zodat de bal op de stip ging. Vijf minuten later was het rechtsback Jaap van Dijken die vanuit de omschakeling van de rand van de 16 meter, snoeihard de 1-3 tegen de touwen joeg.

Dit was voor trainer Speelziek het sein om het over een andere boeg te gaan gooien. Met drie verse, meer aanvallende, krachten werd de koploper de duimschroeven aangedraaid. De thuisploeg kreeg nieuw elan en werd voor zijn inspanningen beloond. Invaller Jake Wollgarten wist vanuit een scrimmage, na een corner, de bal van dichtbij binnen te werken (2-3).

Na de aansluitingstreffer was het piepen en kraken aan Drentse kant. Mede ingegeven door het onzekere optreden van doelman Enver Spijodic bij hoge ballen. Uiteindelijk trok de ploeg van Ruud Jalving de overwinning over de streep en kwam daarbij weer een stapje dichter bij de titel.