REPORTAGE | AFC niet goed genoeg; Excelsior Maassluis redt het vege lijf na 0-0  op Goed Genoeg

Aan het einde van de prachtige competitie die de Tweede Divisie in deze jaargang is geweest was het toch niet AFC dat er met het kampioenschap vandoor ging. De Amsterdammers stonden aan kop na 32 van de 34 wedstrijdrondes met nog wedstrijden tegen OFC en Excelsior Maassluis te gaan. De club van Goed Genoeg won deze beide duels niet en moet uiteindelijk zowel v.v. Katwijk als Rijnsburgse Boys op de ranglijst voor laten gaan. Maar er werd na afloop toch wel degelijk flink gefeest op het sportpark in Amsterdam Zuid. Want na de 0-0 die op het scorebord bleef staan, bleek Excelsior Maassluis nipt verzekerd van klassebehoud. En dat was vooraf als een heel lastige klus ingeschat.

AFC kon ook in deze laatste wedstrijd van het seizoen nauwelijks aanspraak maken op de zege. Het team begon met een fraaie serie klasbakken op de bank. Naast de afscheid nemende doelman Patrick Zonneveld bevonden zich onder meer Tim Linthorst, Mathijs Jesse, Darren Maatsen en Melvin Platje zich in de directe omgeving van hun coach.

Geen grote kansen

AFC wist zich in de gehele eerste 45 minuten geen kans bij elkaar te spelen. Als er al kansjes geregistreerd konden worden dan waren dat voornamelijk kopballen richting AFC-keeper Gijs van Zetten.  Met name Tobias Kleyweg zorgde in de aanvangsfase voor enige onrust bij de Amsterdammers achterin. Nog wat meer onrust veroorzaakte een blessure van Joel Tillema, die na een duel met Jorn Ringelberg aan de zijlijn klaar was met de wedstrijd. Mathijs Jesse kon er zijn trainingspak voor uittrekken.

Na een half uur was er andermaal een blessure, ditmaal van Tom Boks, de doelman van de bezoekers. Hij controleerde een simpel balletje maar verstapte zich vervolgens. Einde verhaal voor Boks en een invalbeurt voor Tobias van der Kleij.

Hij kreeg pas serieus werk te doen in de extra tijd van de eerste helft. Kort nadat Pieter Langedijk Van Zetten met een knap gedrukt schot had getest kwam Kevin Visser in schietpositie. Van der Kleij redde knap. De teams gingen met 0-0 de rust in. Dat was voor AFC niet genoeg omdat diezelfde stand ook in Katwijk op de borden stond. Voor Excelsior Maassluis was het wel prima omdat concurrent TEC in Tiel met 0-1 achter stond tegen SVV Scheveningen.

De tweede helft liet een wat ander beeld zien dan de eerste. Benno Nilom liet zijn team nadrukkelijker de aanval zoeken en het bracht de Amsterdammers ook meer kansen. Maar niet eerder dan dat ook een derde geblesseerde speler het veld moest verlaten Na 55 minuten was Soufiane Hetli de derde ongelukkige speler in deze wedstrijd. Melvin Platje was de vervanger.

Grote kansen

Het werd de periode van de grote kansen in de wedstrijd. Gevero Markiet zag aan de ene kant zijn kopbal door Van der Kleij gestopt worden, maar dertig tellen later was Omar Ouali aan de overkant net niet succesvol met zijn schot dat nipt voor het doel langs vloog. Het was de inleiding tot een meer vermakelijke tweede helft, waarin AFC nadrukkelijker de zege ging zoeken terwijl Excelsior Maassluis gezien de tussenstand in Tiel het ene puntje nadrukkelijk ging verdedigen.

Een van de grootste kansen kreeg Raily Ignacio, die op het beslissende moment oog in oog met Van der Kleij uitgleed. Het was de laatste actie van de spits. Linthorst verving hem. Het betekende de aanmelding van Gevero Markiet in de spits van AFC. Een bombardement van voorzetten, voornamelijk gelanceerd door Jesse en Milan Hoek daalde neer in het strafschopgebied van Excelsior Maassluis. Daar was echter de lengte van Tobias Kleijweg, doelman van der Kleij en invaller Gabri Urbanus steeds heersend. De 0-0 ging niet meer van de borden.

Kampioenschap verspeeld en klassebehoud gerealiseerd

AFC verspeelde in de loop van de tweede helft van dit seizoen de titel. Niet zozeer in speelronde 34, meer in de tien laatste wedstrijden. Een periode waarin de creatieve ingevingen van Splinter de Mooij werden gemist. Wellicht doorslaggevend voor deze jaargang in de Tweede Divisie.

Onder in de Tweede Divisie wist Excelsior Maassluis zich nipt te redden ten koste van TEC. Wellicht is het voorstel van Dogan Corneille om Theye Jacobs met nog zes wedstrijden te gaan de boel te laten opschudden de redding gebleken voor de tricolores.