REPORTAGE | Katwijk recht rug en prolongeert titel

Het moest van ver komen zaterdagmiddag op De Krom. Ondanks een groot aantal kansen, een gemiste strafschop en een achterstand wist Katwijk de titel in de Tweede Divisie in de wacht te slepen. Met zijn doelpunt tien minuten voor tijd gaf vertrekkende spits Ahmed El Azzouti zijn club een prachtig afscheidscadeau. De vooraf gekoesterde wens van Spakenburg om het feestje te verpesten viel hiermee in duigen.

Sta-in-de-weg

Op een bomvolle Krom moest Katwijk diep gaan om de titel in de wacht te slepen. De thuisploeg was in de openingsfase duidelijk de betere ploeg en wist een aantal maal een gaatje in de hechte defensie van Spakenburg te vinden. Met name als de buitenspelers Tim Freriks en Kilian van Mil in het spel betrokken werden, kwam er gevaar. Grote sta-in de-weg de eerste helft was doelman Alessandro Damen. Inzetten van Freriks en van Mil waren een prooi voor de doelman.

In de 26e minuut kwam daar zelfs een strafschop bij. Nadat Nick Verhagen een overtreding had gemaakt op zijn directe tegenstander Van Mil wees scheidsrechter Sander de Brito Roque resoluut naar de stip. Aanvoerder Robbert Susan nam zijn verantwoordelijkheid maar zag zijn inzet gekeerd door Damen. Na deze tegenslag was de thuisploeg het spoor even bijster en wist Thijmen Hilhorst doelman Jean Paul van Leeuwen vlak voor rust bijna te verschalken met een lobje, maar deze was net te laag.

Achterstand

Al vroeg in de tweede helft kwam Katwijk zelfs op achterstand. In de 49e minuut ging de bal opnieuw op de stip. Aanvoerder Susan beging binnen de zestien meter een overtreding op Maurice de Ruiter. Laatstgenoemde voltrok zelf het vonnis vanaf elf meter. Katwijk moest nu vol aan de bak om de titel binnen te halen. Lang duurde het niet voordat de gelijkmaker viel. Uit een scrimmage na een vrije trap van Des Kunst was het verdediger Kay Blokland die in de 55e minuut van dichtbij de gelijkmaker aantekende: 1-1.

Gezien de standen op de andere velden was op dat moment een gelijkspel voldoende voor de titel. Trainer Anthony Correia wilde echter meer en bracht met Mukhtar Suleiman, Joey Ravensbergen, Robin Schulte en Alljereau Mercera maar liefst vier verse krachten. De fitheid en ervaring van Katwijk betaalde zich uiteindelijk uit. Via een prachtige aanval over de rechterkant was het spits El Azzouti die voor de bevrijdende voorsprong wist te zorgen: 2-1. De naar Spakenburg vertrekkende spits gaf daarmee zijn ploeg een passend afscheidscadeau.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd was Spakenburg niet meer bij machte om het Katwijk echt moeilijk te maken. Katwijk moest en ging wel achteruit maar uitgespeelde kansen wisten de Blauwen niet meer te creëren.

Feest

Nadat scheidsrechter De Brito Roque in de blessuretijd voor een overtreding floot, was het hek van de dam. Met een ware pitch invation dompelde Oranje Zwart Katwijk zich in het feestgeweld. Er restte De Brito Roque niets anders dan een einde aan de wedstrijd te maken. Voor het eerst in de geschiedenis van de Tweede Divisie wist een ploeg de titel te prolongeren.