REPORTAGE | AFC trekt pas laat definitieve zege op IJsselmeervogels over de streep

De strijd tussen koploper AFC uit Amsterdam en nummer zestien IJsselmeervogels werd pas laat definitief beslist. De Amsterdammers namen weliswaar in de 22e minuut de leiding (0-1) en verzuimden deze in blessuretijd van de eerste helft te vergroten toen Raily Ignacio een strafschop naast schoot. Uiteindelijk trok AFC pas diep in de tweede helft de overwinning definitief over de streep: 0-2.

IJsselmeervogels was vooraf optimistisch gestemd. Van de drie tussentijdse versterkingen stonden Gino Bosz en Junior van der Velden in de basis. Als Marouane Afakar niet te veel last zou hebben gehad van zijn vorige week opgelopen blessure in het vriendschappelijke treffen tegen GVVV had ook hij van de partij geweest.

AFC was okselfris teruggekeerd van een trainingskamp in Marbella, waar ze en passant met 1-1 gelijkspeelden tegen competitiegenoot De Treffers. De lijstaanvoerder had er duidelijk zin in en wilde zijn uitstekende serie van de laatste dertien wedstrijden zonder verlies (competitie en vriendschappelijke duels) aan de boorden van het voormalig IJsselmeer graag voortzetten.

Ideale kans Tadmine op voorsprong Vogels

Na vijf minuten volgde de eerste van de weinige gevaarlijke momenten voor het doel van AFC-goalie Gijs van Zetten. De doorgebroken Khalid Tadmine werd ten val gebracht door Gevero Markiet. Heel Bunschoten-Spakenburg schreeuwde om een penalty én rood voor de AFC-verdediger maar scheidsrechter Jaafar Aafouallah wilde van geen van de twee weten.

,,Simpel omdat het een gevecht om de bal was”, aldus de arbiter na afloop. Dit moment had wellicht een heel andere wending kunnen geven aan de wedstrijd, die in het verdere verloop van de eerste helft saai was.

Diezelfde Tadmine kreeg even later, in de achttiende minuut, opnieuw een kans. Hij passeerde Markiet, maar zag zijn schot een metertje naast gaan. En zoals in veel gevallen viel het doelpunt aan de andere kant. Zo’n 22 minuten waren er gespeeld toen Dalian Maatsen op een kleine achttien meter een vrije trap te nemen kreeg en met een onhoudbaar schot in de kruising Jaimy Schaap passeerde: 0-1.

Een van de betere spelers bij AFC deze wedstrijd was ontegenzeggelijk Melvin Platje. Hardwerkend en overal opduikend. De ene keer aan de rechterkant maar net zo gemakkelijk opererend vanaf links of in het midden. Overgekomen van FC Bhayangkara is deze 34-jarige, van huis uit centrumspits, bezig aan een prima eerste seizoen in Amsterdam, waarin hij momenteel zelfs clubtopscorer is.

Ignacio mist vanaf de stip

Vlak voor rust had de normaal zo trefzekere Raily Ignacio  IJsselmeervogels de definitieve genadeklap kunnen geven. Een handsbal van Daniël van Son leverde AFC een penalty op. Ignacio zette zich achter de bal maar zag de bal, wellicht tot zijn eigen verbazing, ruim naast gaan

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld. IJsselmeervogels (met Jordy Ruizendaal als vervanger voor de geblesseerde Gino Bosz). Een wedstrijd die zich vooral afspeelde op het middenveld, waar AFC heer en meester was maar niet tot aanvullende daden wist te komen.

IJsselmeervogels was niet bij machte om daar ook maar iets aanvallends tegenover te stellen of het moet de actie zijn van Daniël van Son zijn, die op avontuur ging, vrije doorgang kreeg naar het AFC doel maar zijn zwakke, afrondende schot in handen zag belanden van Gijs van Zetten..

Rood voor de Vogels

Wel hier en daar lichte irritaties bij de “Rooien” die in de 56e minuut Bradley Martis zijn tweede gele kaart opleverde. Goed voor een vervroegde gang naar de kleedkamer. Het was daarna wachten op de bevrijdende treffer van AFC. Die kwam er een kwartier voor tijd, toen Platje uit een corner met een droge knal 0-2 aan liet tekenen. Het was zijn tiende competitietreffer dit seizoen.

Het had voor IJsselmeervogels nog erger gekund als de ingevallen Soufiani Hetli vlak voor tijd een droomkans niet had gemist. In plaats van te kiezen voor de grotere ruimtes naast Schaap schoot hij in de handen van de doelman.

Weggemans blijft optimistisch…

Ondanks het verlies bleef de jonge interim-oefenmeester Michael Weggemans optimistisch. ,,We hebben over de gehele wedstrijd genomen weinig weggegeven. Vergeet niet dat we tegen de koploper speelden en ook nog eens een tweetal aanvallers misten.”

Heb je een strijdplan voor de nog resterende wedstrijden?

,,Simpel; zo weinig mogelijk doelpunten tegenkrijgen. We gaan als we compleet zijn gegarandeerd scoren. De sfeer in de groep is prima. Toegegeven: het gaat nog een hele klus worden maar het gaat goedkomen.”