REPORTAGE | Alle ingrediënten leiden weer tot puntendeling in Derby der Derby’s

Spakenburg en IJsselmeervogels zijn opnieuw niet verder gekomen dan een gelijkspel. Na drie keer 2-2 en tweemaal 1-1, was de hunkering om te winnen aan beide kanten groot, maar ontbrak het aan overleg in de eindfase. De Derby der Derby’s eindigde wederom in een gelijkspel, 1-1.

Zoals zo vaak bij dit soort beladen wedstrijden kwamen de sfeeracties vooraf en de beleving langs de lijn het beste uit de verf. Zowel de Blauwe als de Rooie supporters lieten zich van hun beste kant zien in een poging hun favorieten een duwtje in de juiste richting te geven. Dat leidde op het veld tot een veldoverwicht zonder creativiteit en kansen voor de thuisploeg. Spakenburg zocht vooral snel naar Vince Gino Dekker op de flanken  en via hem naar aanvoerder Floris van der Linden in het zestienmetergebied. De bezoekers waren beducht op het eenzijdige aanvalsspel en bleven in de eerste helft vrij gemakkelijk overeind.

Sterker nog, in de eerste helft was het meeste gevaar voor het doel van Alessandro Damen. Dat gevaar leidde halverwege het eerste bedrijf ook tot de openingstreffer. Mike van der Laar legde een vrije trap panklaar op het hoofd van Wessel Boer, waarna de aanvoerder van IJsselmeervogels Damen kansloos liet en de 0-1 op het bord zette. Ook na de openingstreffer bleef de ploeg van Gert Peter de Gunst het gevaarlijkst, maar gooide het nooit de schroom volledig van zich af.

Lont in het kruitvat

Kort voor rust stak Hero van Lopik het eerste lontje in het kruitvat met een overtreding op aanvoerder Boer, die aan het hoofd geblesseerd raakte. Het kleine opstootje wat daarop volgde was het voorprogramma van nog veel meer commotie in de blessuretijd van de eerste helft. Die commotie ontstond nadat de wisselspelers van Spakenburg werden bekogeld vanuit het uitvak. Het duw- en trekwerk wat daarop volgde verplaatste zich razendsnel van buiten de lijnen naar het veld zelf, waarna de 22 acteurs zich van hun slechtste kant lieten zien en vervolgens de kleedkamers opzochten voor de rust.

In de rust besloot trainer Patrick Loenen tot één wissel en een tactische omzetting. Hij bracht Wimilio Vink voor Hero van Lopik en ging van een 5-3-2-formatie over naar 4-3-3. Die omzetting leidde voetballend niet tot wonderen, maar zorgde er wel voor dat de Blauwen meer druk vooruit konden geven en IJsselmeervogels vast wisten te zetten op eigen helft. IJsselmeervogels piepte en kraakte in de eerste fase na rust en moesten na een goed uur spelen de gelijkmaker van de voet van Nick Verhagen incasseren. De schade werd echter niet groter, mede doordat een doelpunt van Vink werd afgekeurd wegens buitenspel.

Geen kaarten

Naarmate de wedstrijd vorderde wisten zowel IJsselmeervogels als scheidsrechter Frank de Winter hun stempel wat meer op de derby te drukken. Dat leidde in het eerste geval tot wat mogelijkheden en in het tweede geval tot een steeds harder gevecht en onbegrip over het feit dat een aantal pittige overtredingen slechts minimale sancties tot gevolg hadden. Anders gezegd, als scheidsrechter de Winter met Kerst ook zo zuinig is met het geven van kaarten, hoeft niemand bij de brievenbus te wachten. Het leek alsof de arbiter het niet geven van kaarten als persoonlijk doel had gesteld. Dat persoonlijke doel leidde echter wel tot een aantal foute beslissingen aan beide kanten, waarbij overtredingen die echt een gele kaart waard waren, werden afgedaan met een vrije trap en een vaderlijke preek.

Spanning

Verder bracht de slotfase vooral heel veel spanning en één enorme kans voor de thuisploeg. Wimilio Vink reageerde het meest attent op een lange bal van achteruit en wist doelman Jaimy Schaap met zijn inzet wel te passeren. Hij gaf echter niet genoeg vaart mee aan de bal, waardoor Boer zijn doelman nog te hulp kon schieten en het punt veilig kon stellen.

Een puntendeling die over negentig minuten gezien recht deed aan de veldverhoudingen en er tevens voor zorgde dat de Derby Der Derby’s nog nooit een winnaar kende op Tweede Divisie-niveau. Maar bovenal was het gelijkspel een eindresultaat dat als derbywaardig omschreven kan worden: een prachtig affiche, veel sfeer en beleving langs het veld en veel meer spanning dan goed voetbal binnen de lijnen. Stuk voor stuk heerlijke ingrediënten voor een derby die na negentig minuten onbeslist eindigde.