Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Scherp AFC profiteert optimaal van defensieve fouten Noordwijk en behoudt koppositie

Voor de tweede week op rij mag AFC zich de koploper van de Tweede Divisie noemen. De ploeg van trainer Benno Nihom kende zaterdagmiddag, op bezoek bij het in vorm zijnde VV Noordwijk, maar weinig moeite met de thuisploeg en boekte door twee goals van Splinter de Mooij en eentje van Melvin Platje een 1-3-overwinning. Door deze overwinning zijn de Amsterdammers nu al vijf wedstrijden op rij ongeslagen en staat het één puntje voor op de belagers, HHC Hardenberg en De Treffers.

Topper
Waar het affiche tussen VV Noordwijk en AFC misschien vooraf niet meteen als “Topper” zou worden bestempeld, was het zaterdagmiddag toch op sommige gebieden wel degelijk het geval. Wie de stand van de Tweede Divisie er bij zou pakken, had kunnen zien dat de Noordwijkers aan een zeer sterk seizoen bezig zijn en zich geruisloos in de kopgroep hebben gemanoeuvreerd. Waar AFC bezig was aan een reeks waarbij er voor het laatst werd verloren tegen Kozakken Boys (op 1 oktober j.l.), stamde de ongeslagen serie van Noordwijk van nog eens twee speelrondes eerder (17 september) en was het Spakenburg wat voor de laatste nederlaag van de ploeg van Kees Zethof verantwoordelijk was. Deze sterke serie zorgde er voor dat de Noordwijkers zich, tussen het geweld van alle benoemde titelkandidaten, dus bovenin de ranglijst had genesteld en dat het bij een overwinning op de Amsterdamse tegenstander zelfs in puntenaantal gelijk zou komen.

“Never change a winning team”
Om deze missie kracht bij te zetten, had trainer Zethof geen twijfels over zijn elf namen. De 58-jarige oefenmeester uit De Zilk stelde de spelers op die het eigenlijk elke week (moeten) doen en waar maar weinig wisseling in zit. Dit betekende dus weer een basisplaats voor spits en aanvoerder Emiel Wendt. De aanvalsleider was vorige week op bezoek in Oostzaan nog, letterlijk en figuurlijk, de grote man door beide Noordwijkse goals voor zijn rekening te nemen in de 1-2-gewonnen wedstrijd tegen hekkensluiter OFC. Wendt stond voorafgaand aan de wedstrijd op zeven goals en dat is er eentje meer dan het aantal wat de beide spitsen aan de andere kant achter hun naam hadden staan. Zowel Raily Ignacio als Melvin Platje, hadden respectievelijk één- en twee goals minder dan de 28-jarige Noordwijkse aanvoerder en konden hier, in deze onderlinge ontmoeting, aan gaan werken. Voor de rest bij AFC ook weinig bijzonderheden en startten dezelfde elf namen die vorige week de beloftes van FC Volendam met 5-1 terug naar de dijk stuurden. Dit betekende ook andermaal een basisplaats voor Djuric Ascencion. De van origine middenvelder, die 23 november 40 jaar wordt, vulde zaterdagmiddag andermaal de positie van rechtervleugelverdediger in het 5-2-3/3-5-2-system.

Grote kansen AFC
Om iets over half drie gaf scheidsrechter Stijn van Zuilichem het beginsignaal voor de wedstrijd waarin hij uiteindelijk niet veel problemen zou ondervinden. De ploegen begonnen voorzichtig en aftastend aan deze ‘topper’, maar het waren de gasten uit Amsterdam die binnen het kwartier twee goede mogelijkheden mochten noteren. Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van de rechtervoet van Djuric Ascencion. Doordat Noordwijk niet met een pure linksbuiten speelde, had Ascencion eigenlijk vrij spel op die rechterflank en fungeerde hij telkens als extra middenvelder. Omdat zijn vaste man, Sabir Achefay, ook zijn verdedigende taken nog wel eens liet versloffen, was de veteraan in het team van AFC telkens de vrije man op het middenveld. Dit resulteerde rond de tiende minuut van de wedstrijd in een goede schietkans, maar de bal vloog net aan de voor hem verkeerde kant van de paal en mocht de thuisploeg opgelucht adem halen. Niet veel later gaf creëerde AFC andermaal een grote kans en was dit dé mogelijkheid voor Melvin Platje om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Ook aan de linkerkant had Noordwijk moeite met die steeds maar mee opkomende back, in dit geval Cody Claver, en lag er telkens een rode loper klaar voor of Claver of Van Weerdenburg, die nog wel eens van positie wisselden. In dit geval was het Claver die opstoomde aan de linkerkant en de bal panklaar afleverde voor Platje.  De ex-prof van o.a. De Graafschap en Volendam was door directe tegenstander Dylan Rietveld compleet uit het oog verloren, maar tot opluchting van de verdediger schoof platje deze 100%-kans naast de goal van Lars Jansen en bleef de brilstand voorlopig nog op het bord.  Na deze grote kansen van de uitploeg leek ook Noordwijk te zijn wakker geschud en meldde het zich ook zelf in aanvallend opzicht. Het gevaar van de thuisploeg kwam voornamelijk door de lucht, maar de kopballetjes van Emiel Wendt en Sander Bosma verrasten keeper Gijs van Zetten niet en daardoor bleef AFC redelijk gemakkelijk overeind.

Dubbelslag De Mooij
Waar AFC in de beginfase dus al de grotere kansen kreeg, maar deze onbenut liet, sloeg de ploeg van Nihom nog voor het half uur spelen tweemaal genadeloos toe en leek het de buit al vroeg in de tas te hebben. De Noordwijkse beul was middenvelder Splinter de Mooij, die tweemaal binnen vier minuten tijd, de bal langs keeper Jansen werkte en daardoor zijn ploeg op een zeer comfortabele voorsprong zette. De 0-1 werd geïnitieerd door tweemaal goed werk van Kevin Visser. De middenvelder stuurde eerst met een fraaie dieptebal Melvin Platje weg, maar zag hoe de voorzet van de spits in eerste instantie nog kon worden weggewerkt door Jose Barbosa. Visser heroverde de bal echter meteen weer en bracht Platje andermaal in stelling om een voorzet af te leveren. Dit keer slaagde de spits er wel in om de bal bij een ploegmaat te krijgen en was het hangen. De Mooij was goed meegelopen en mocht totaal ongehinderd de bal intikken; 0-1. Noordwijk leek een tik te hebben gehad van deze achterstand, want het had de defensie andermaal niet op orde en hierdoor kon AFC, vier minuten na de openingstreffer, andermaal toeslaan. Een vrije trap vanaf eigen helft door Delian Maatsen ging zomaar door het hart van de Noordwijker defensie en zette Raily Ignacio ineens oog-in-oog met Lars Jansen. Jansen kon nog redden, maar zag dat de rebound kon worden ingekopt door andermaal Splinter de Mooij. Ook hier liet Barbosa zich weer kinderlijk eenvoudig aan de kant zetten en was het slappe ingrijpen achterin andermaal een hoofdingrediënt in het krijgen van een tegendoelpunt. AFC profiteerde hier dus tweemaal optimaal van en ging na een half uur spelen zeer comfortabel aan de leiding. De voorsprong van de Amsterdammers was niet alleen te wijten aan het slappe verdedigen van de thuisploeg. De koploper van de Tweede Divisie speelde bij vlagen leuk voetbal en leek er zin in te hebben, ondanks de herfstachtige weersomstandigheden op Sportpark Duinwetering. Het spel van de Amsterdammers was dynamisch met hier en daar positiewisselingen die het de thuisploeg moeilijk maakten. Voorin speelde Platje een goede wedstrijd en blonk met name uit in de werklust die hij met zich meebracht.

K.O.
Na rust was het meteen K.O. voor Noorwijk. Waar in de rust trainer Zethof zijn ploeg ongetwijfeld nog heeft geprobeerd op te peppen voor de tweede helft, konden al deze ambities en plannen binnen twee minuten na de aftrap de prullenbak in en was de nederlaag voor Noordwijk definitief. De Amsterdammers bouwden via rechts een aanval op waarna een een-tweetje tussen Ignacio en De Mooij de verdediging van de thuisploeg weer openspleet en de eerstgenoemde de kans had om de bal voor te geven. Deze voorzet werd bij de eerste paal gretig ingegleden door Melvin Platje en zo had de spits zijn verdiende treffer te pakken. Ook nu stond de spits weer vogelvrij en was directe belager Jose Barbosa in geen velden of wegen te bekennen. 0-3 en game over. Zo leek het toch, want AFC had niets te duchten van de ploeg die op basis van het aantal behaalde punten toch als een soort concurrent mocht worden gezien.

Noordwijks offensief
Na deze genadeslag, probeerde de thuisploeg toch nog iets van tegengas te geven. Één goal zou de wedstrijd natuurlijk weer tot leven kunnen brengen en met nog meer dan veertig minuten te spelen op de klok, was een spannend slotstuk nog altijd een mogelijkheid. Middenvelder Raïes Roshanali gaf hier, na een uur spelen, het startschot voor, want met een fantastisch afstandschot liet hij Van Zetten absoluut kansloos. Echter boog de bal nét iets te ver af naar links en voorkwam de paal een wereldgoal. Het bleek echter wél de motivatie die de thuisploeg nodig had, want nog geen minuut na deze pegel, was het Sander Bosma die de hoop in de Noordwijkse harten tot leven wekte en de 1-3 op het bord zette. Bosma profiteerde optimaal van geklungel achterin bij AFC waar Van Zetten en Markiet er niet goed uitzagen. De achtervolging leek nu écht te zijn ingezet en de ploeg van Zethof leek ook meteen op 2-3 te komen. Sem van Oosten kreeg dé kans om zijn ploeg weer helemaal in de race te laten terugkeren en kon vanaf links de bal in de verre hoek achter Van Zetten schuiven. Dit lukte ook, maar het was uitgerekend zijn ploeggenoot Jesper de Vré die succes voorkwam. De Vré was meegelopen en ingegleden, maar haalde uiteindelijk de bal juist zelf van de lijn en voorkwam op deze manier de aansluitingstreffer van zijn ploeg. AFC kon opgelucht ademhalen, want het had even geen antwoord op de Noordwijkse aanvalsdrang.

Agenda
Noordwijk kon het niet meer kantelen en zo verliest de ploeg van Zethof voor het eerst sinds 17 september weer eens een competitiewedstrijd. Een nederlaag waardoor het gat met de Amsterdammers is opgelopen tot zes punten en waardoor de Noordwijkers lijken te lossen in de kopgroep. De ploeg van Zethof had bij vlagen de verdediging niet op orde en daar profiteerden de Amsterdammers optimaal van. Zij blijven daarom ook fier aan kop, met één puntje voorsprong op De Treffers en HHC. Volgende week mag Noordwijk naar Groesbeek en zal uitwijzen of het definitief afscheid neemt van de kopgroep of dat het zich weer kan oprichten en revanche kan nemen op de bakeruitschakeling. AFC krijgt bezoek van Scheveningen en lijkt zich optimaal te kunnen voorbereiden op de topper van die week daarna, waarin de strijd met Quick Boys op het programma staat.