Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Kozakken Boys verdient minimaal een punt, maar Rijnsburgse Boys vertrekt met de volle buit

Het gegeven vooraf was duidelijk in het voordeel van Rijnsburgse Boys waarvoor de reis naar het Brabantse Werkendam op het programma stond voor speelronde dertien uit de Tweede Divisie: Uit de laatste vijf wedstrijden had de ploeg van de na dit seizoen vertrekkende Henk Wisman dertien punten behaald en was daarmee opgestoomd naar een zevende positie op de ranglijst. In Werkendam leverden de laatste vier wedstrijden voor Kozakken Boys op de kop af één mager puntje op; goed voor een positie in de onderste helft van het rechterrijtje.

Voor beide teams grote belangen

Voor beide teams stonden er dus wel degelijk grote belangen op het spel. Kozakken Boys snakte naar aansluiting met de middenmoot maar moest het deze middag nog steeds doen zonder clubtopscorer Giovanni Buttner terwijl ook doelman Bryan Janssen wegens een blessure vanaf de kant toe moest zien; Mike van de Meulenhof verving hem. Bij Rijnsburgse Boys was centrale verdediger Bram Bos nog steeds niet van de partij.

Fraaie openingstreffer Zeldenrust

Het publiek ging er eens goed voor zitten want de eerste vijf minuten beloofden heel wat. Lowie van Zundert gaf zijn visitekaartje af, maar Rijnsburgse Boys-doelman Wesley Zonneveld redde; aan de andere kant liet Dani van der Moot zien dat hij levensgevaarlijk kan zijn. Zijn schot ging echter net over. In de zevende minuut was het voor de eerste (en naar later zou blijken ook de enige keer) raak deze middag. Roderick Gielisse stuurde op links Delano Asante weg. Zijn voorzet was precies op maat voor Furhgill Zeldenrust die koppend doelman Mike van de Meulenhof kansloos laat, Rijnsburgse Boys op een 1-0 voorsprong zet en zijn negende seizoenstreffer laat noteren.

Daarmee hadden “de Uien” hun kruit wel verschoten. Nog twee keer werden zij gevaarlijk bij een doorbraak van Daan Walraven, wiens schot in het zijnet eindigde. Kozakken Boys had een duidelijk overwicht, kreeg ook wel een aantal kansjes maar het merendeel van de aanvallen eindigden over of naast terwijl ook paal en lat de gelijkmaker in de weg stonden. Het was voor de Boys om wanhopig van te worden. In de 33e minuut een kopbal van Kevin Vermeulen op de paal en even later een nipte redding van Zonneveld op een inzet van de prima spelende Ugur Altintas.

Geen tweede voor Zeldenrust

Het laatste wapenfeit kwam voor rekening van de beste speler van Rijnsburgse Boys, Zeldenrust. Op slag van rust kwam hij oog in oog met Van de Meulenhof die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat Kozakken Boys nog in de wedstrijd bleef en keurig redde.

De thuisclub ging na de thee verder met waar men in de eerste helft al mee begonnen was; aanvallen en aanvallen. Frenk Keukens had de gelijkmaker op zijn slof maar de inzet was te slap. Daniel da Silva Mendes zag zijn bal maar weer eens op de paal belanden.

Het was om wanhopig van te worden voor trainer Scott Calderwood die in de laatste twintig minuten nog meer aanvallende daadkracht in de strijd gooide.

Niek Hoogveld, Lars Hutten en Kevin Vermeulen verlieten het veld en Diego Snepvangers, Johnny Lommers en Eon Herman mochten gaan proberen om alsnog de gelijkmaker te forceren. Het mocht echter niet baten.

Ondertussen strooide arbiter Kevin Puts kwistig met kaarten alsof het strooigoed was. Nadat de balans was opgemaakt kwam het aantal na 90 minuten voor Kozakken Boys op zes stuks uit terwijl bij Rijnsburgse Boys alleen invaller Jeffrey Jongeneelen tegen een domme gele prent opliep wegens commentaar op de leiding. Het aantal in ogenschouw nemen zou men wellicht denken dat het een harde, stevige wedstrijd was. Niets was minder waar. Er gebeurde nauwelijks iets in het veld en de kaarten riepen dan ook alleen maar veel onbegrip op.

De laatste kans was voor Rijnsburgse Boys. In de slotseconden behoedde Van de Meulenhof zijn ploeg echter voor een 2-0 nederlaag. Het leed was toen echter al geschied: Kozakken Boys liet ook deze wedstrijden vele kansen onbenut en moest dit bekopen met wederom een nederlaag, waardoor men net als in het vorige seizoen in een netelige situatie terecht is gekomen met een derde plaats van onderen.

Stoom uit de oren bij Scott Calderwood

Kozakken-trainer Calderwood was na afloop des duivels. De stoom kwam uit zijn oren. Hij was het niet bepaald met de leiding eens; zei iets tegen arbiter Puts hetgeen ook hem op geel kwam te staan. Scott: “Normaal zeg ik niets tegen de leiding maar nu maakte hij het wel heel erg bont met zijn dramatische kaartenfestival. Uiteraard was de nederlaag niet zijn schuld. Die hebben we geheel aan ons zelf te danken omdat we er wederom niet in slaagden te scoren uit de vele kansen.”

Het laat zich begrijpen dat de vreugde in de andere kleedkamer groot was. Henk Wisman over de zege: “Wederom drie punten waarmee we nog steeds op slechts vier punten achterstand staan van koploper AFC.”

Lastige wedstrijd, Henk?

“Ja maar dat had ik vooraf al voorspeld. Kozakken Boys is een goede, gedreven en lastig te bespelen tegenstander die ook nog eens goed kan voetballen. Wij hebben het niet helemaal goed uitgespeeld. Dat had beter gemoeten waardoor we het ons wellicht wat gemakkelijker hadden kunnen maken. Maar ik ben blij met die 1-0 overwinning.”