REPORTAGE | Bekeravontuur De Treffers eindigt eervol: ,,Daar praten ze over vijftig jaar nog steeds over”

De Graafschap bereikte dinsdagavond via een geflatteerde 3-0 overwinning op De Treffers de laatste acht van het KNVB-Bekertoernooi. Niet alleen goed voor het imago van de Superboeren maar ook voor de penningmeester die ruim 80.000 euro tegemoet kan zien voor deze prestatie.

Leeroy Echteld had zijn ploeg serieus voorbereid op dit duel, waarin hij zijn ploeg vooraf zeker niet kansloos achtte. Niet voor niets had De Treffers in deze editie van de beker het predicaat reuzendoder verworven.

Na eerst in de tweede voorronde competitiegenoot Noordwijk met 3-1 te hebben uitgeschakeld, volgden twee stunts van formaat. RKC en Cambuur, beide Eredivisieclubs, moesten ervaren dat De Treffers tot veel in staat is.
De Graafschap (doorgedrongen tot de laatste zestien via zeges op Rijnsburgse Boys en Quick) was dus gewaarschuwd.

Zeven spelers rust gegund

In de competitiewedstrijd van zaterdag tegen TEC (1-2-winst) had Echteld uit voorzorg een zevental spelers vrijaf gegeven om optimaal uitgerust aan de wedstrijd in Doetinchem te kunnen beginnen. Robin Janssen, Willem den Dekker, Gavin Vlijter, Niels Kornelis, Jordy Thomassen en Brian Campman begonnen vanaf de aftrap, terwijl Coen Maertszdorf laat in de tweede helft inviel voor Thomassen.

Richard Roelofsen geeft voorkeur aan Jurjus boven beker-keeper Bakker

Bij De Graafschap rommelt het. De ploeg presteert dit seizoen ondermaats. De stemming na de verloren thuiswedstrijd tegen Telstar (0-1) van vrijdag werd er niet beter op. Daar kwam nog bij dat trainer Adrie Poldervaart af moest haken met medische klachten; Richard Roelofsen nam de honneurs waar en verving gelijk Mees Bakker voor Hidde Jurjus. Laatstgenoemde is weliswaar de vaste doelman, maar Mees Bakker mocht de bekerwedstrijden keepen. Tegen De Treffers koos Roelofsen voor zijn sterkste elf.

Met twaalf bussen naar Doetinchem

De Treffers werd in Doetinchem optimaal vertegenwoordigd door zijn fans. Tijdens de laatste training hadden honderden aanhangers de spelers al een hart onder de riem gestoken met geweldig sfeervuurwerk en gezang. Dinsdag om 17.00 uur waren er eveneens honderden fans aanwezig bij het vertrek van de spelersbus naar Doetinchem, terwijl er ook nog eens twaalf bussen met De Treffers-aanhangers naar Doetinchem togen.

De Treffers verzuimt voorsprong te nemen

De wedstrijd was met name in de eerste 45 minuten het aankijken meer dan waard. Roelofsen was er op uit om snel te scoren, maar de Groesbeekse verdediging gaf niets weg. De Treffers kreeg in de eerste twintig minuten zelfs de beste kansen om op voorsprong te komen. Na een kwartier kwam één van de betere De Treffers-speler Vlijter alleen voor Hidde Jurjus. De doelman bracht redding, hetgeen hij ook even later deed toen Willem den Dekker hem opnieuw testte. Ook ditmaal zonder Groesbeeks succes.

De Graafschap stelde daar bitter weinig tegenover. Pas in de 39e minuut moest goalie Kornelis voor het eerst in actie komen maar het schot van Giovanni Korte was te zacht om de doelman echt te verontrusten.

Zo eindigde de eerste helft dus zonder doelpunten; wel met optimale spanning en een De Treffers dat gelijkwaardig was, zo niet beter.

Een snelle tegenvaller…

Kort na de hervatting een tegenvaller voor de roodzwarten. Basar Önal nam een voorzet uitstekend aan en knalde de bal onhoudbaar achter Kornelis (1-0). Amper bekomen van deze tegenslag volgde de genadeklap. Terwijl iedereen bij De Treffers dacht aan een vrije trap na een overtreding op Den Dekker wuifde Sander van der Eijk alle protesten weg. Zo kon Giovanni Korte doorgaan en stifte hij beheerst de 2-0 over Kornelis heen.

Toen brak er iets bij De Treffers. De bezoekers probeerden het tij nog wel te keren, maar De Graafschap gaf deze comfortabele oorsprong niet meer uit handen. Campman schoot een vrije trap nog hoog over; Xandro Schenk moest ten koste van geel Vlijter nog een keer van een doorbraak afhouden maar verder kwam De Treffers niet. Toen de ingevallen Charlison Benschop in de 77e minuut met een fraaie kopbal voor 3-0 zorgde, viel het doek definitief. Aan een prachtig KNVB-Beker avontuur was voor De Treffers een eind gekomen.

Niels Kornelis: Teleurgesteld of trots?

Doelman Kornelis was aan de ene kant teleurgesteld, maar aan de andere kant ook trots. ,,Teleurgesteld omdat wij met name in de eerste helft zeker niet de mindere waren van De Graafschap. We hadden de betere kansen en hadden met een beetje geluk met 0-1 of 0-2 voor kunnen staan. En dan krijg je een heel andere wedstrijd.”

,,In de tweede helft kwamen we door een foutje op achterstand. Toen het even later 2-0 werd, was het over en sluiten. Maar trots ben ik ook. Dit is iets unieks wat we voor elkaar hebben gekregen. Twee Eredivisieclubs verslagen; daar praten ze over vijftig jaar nog over. We kunnen ons nu weer focussen op de competitie en kijken of we het AFC nog lastig kunnen maken.”