REPORTAGE | Spakenburg verslaat Katwijk vanaf de strafschopstip

Het duel in de 3e ronde van de KNVB-beker tussen amateurgrootmachten Spakenburg en Katwijk werd na 120 minuten voetbal beslist door strafschoppen. In deze serie was Spakenburg de ploeg die de zenuwen het beste onder controle had. Uiteindelijk was het doelman Alessandro Damen van de thuisploeg die de held werd door een strafschop te stoppen en zo zijn ploeg een plek in de kwartfinale bezorgde.

De media-aandacht vooraf was groot voor het duel tussen de twee clubs en rivalen uit de vissersdorpen. Op een goed gevulde blauwe kant van de Westmaat werd het uiteindelijk een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft was het Spakenburg wat het beste van het spel had en ook kansjes wist te creëren. Het gevaar bij de thuisploeg werd vaak ingeleid door Vince Gino Dekker die met zijn acties de spitsen aan het werk zette. Het duurde echter tot de 36e minuut dat dit leidde tot tastbaar resultaat. Spits en aanvoerder Floris van der Linden kan na een scrimmage situatie van dichtbij koppend voor 1-0 zorgen.

Vlak voor deze treffer had aanvoerder en clubicoon van Katwijk Robbert Susan het veld geblesseerd verlaten. De Leidenaar, die hiervoor 2 competitiewedstrijden gemist had vanwege zijn rode kaart tegen v.v. Noordwijk, kon niet verder na een liesblessure. ,,Het schoot erin nadat ik druk wilde zetten aan de zijkant” aldus Susan. ,,Ik kon niet meer voluit aanzetten en dan heeft het geen zin om verder te gaan, ontzettend balen natuurlijk want dit soort wedstrijden wil je niet missen.”

Na de thee waren de rollen volledig omgedraaid. Met Mukhtar Suleiman, volgend seizoen spelend bij Spakenburg, in het veld voor Ahmed El Azzouti ging er veel meer dreiging uit van Katwijk. Verrassend was het dan ook niet dat Suleiman de aangever was bij de gelijkmaker van Killian van Mil in de 60e minuut.

Meer spannend dan goed

Na de gelijkmaker werd een meeslepend gevecht waarin beide ploegen streden voor wat ze waard waren. Er waren hier en daar speldenprikjes aan beide kanten, maar echt grote kansen niet. De verlenging was dan ook het logische gevolg. In deze verlenging leek het wel of de thuisploeg niet meer kon, en Katwijk niet durfde door te zetten. Door de nodige wissels bij de thuisploeg (Vink, Dekker en Koelewijn) was de creativiteit voor een groot gedeelte verdwenen. Bij Katwijk zat de routine (Susan, Ravensbergen, van Mil) inmiddels in de dug-out en moesten de jonkies het opknappen.

Het werd uiteindelijk dus niet het ultieme voetbalgevecht waarop alle amateurvoetballiefhebbers vooraf gehoopt hadden. Daarvoor was de wedstrijd meer spannend dan goed. Aanvoerder Robbert Susan vond na afloop dat zijn ploeg de wedstrijd in de eerste helft had verloren en niet vanaf de stip. “In de eerste helft waren wij totaal onszelf niet. Het leek wel of er spanning op de ploeg zat. Wij hadden veel onnodig balverlies en konden niet omgang met het hoge druk geven van Spakenburg” aldus de geblesseerd uitgevallen aanvoerder van Katwijk.

Loterij

Strafschoppen moesten dus uiteindelijk de beslissing brengen. Hierin bleek Spakenburg beter met de druk om te kunnen gaan dan Katwijk. Doelman Alessandro Damen van Spakenburg had hiervoor na afloop wel een verklaring. ,,Wij wonnen de toss en kozen ervoor om te beginnen. Hierdoor heb je een psychologisch voordeel omdat zij steeds achter je aan moeten lopen”.

De eerste strafschop werd nog wel benut door beide ploegen, maar daarna ging het mis voor Katwijk. Rick van der Meer, misschien wel de beste man van het veld, zag zijn inzet op de paal belanden. Spakenburg faalde via Van Lopik vervolgens niet. Middenvelder Robin Schulte zag zijn inzet daarna gestopt worden door Damen. ,,De bal was nog best wel hard, maar ik kon gelukkig mijn hand er voldoende achter krijgen om de bal te keren”.

Invaller Admiraal voltrok vervolgens het vonnis over de ploeg van trainer Correia. Zaterdag mag Damen zich bij ESPN melden voor de loting van de kwartfinales. In wie zijn droomtegenstander is was hij duidelijk. ,,Dat is er maar één”, aldus de inwoner van De Meern. “FC Utrecht en dan het liefst in de Galgenwaard.”