Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Dongen opnieuw in slotfase ten onder, UNA vertrekt met volle buit

Wederom is Dongen er niet in geslaagd één of meer winstpunten binnen te halen. En wederom ging het in de laatste tien minuten mis bij de Kanaries, die lijdzaam moesten toezien dat de 1-1 toch nog teniet werd gedaan. Dongen verloor met 1-2 en zit in de hoek waar de slagen vallen. Het lijkt erop dat elke wedstrijd net even een aantal minuten te lang duurt.

In het thuisduel met UNA – dat al sinds 7 september niet meer verloren heeft en 21 winstpunten meer had voor aanvang van dit treffen – moest Dongen twee belangrijke basisspelers missen. Topscorer Fatih Kamaci keek geblesseerd vanaf de zijlijn toe. Datzelfde gold voor Jan Gerrits: hij was geschorst. Aan de andere kant moest UNA de minst gepasseerde doelman van de Derde Divisie, Petar Stoskovic, missen. Zijn vervanger Giel Flokstra hield weliswaar niet zijn doel schoon maar behaalde een ruime voldoende.

UNA technisch beter, maar niet dreigend

Al snel in de wedstrijd was te zien dat UNA technisch het betere van het spel had. Met name in de beginfase was het belangrijkste voor Dongen te zorgen dat er geen tegentreffer geïncasseerd hoefde te worden. Echt gevaarlijk werd het echter niet: dat bleek wel uit het feit dat beide doelmannen geen enkele keer handelend op hoefden te treden.

Het meeste gevaar kwam nog van schoten die gevaarlijk leken maar meters naast gingen. In de eerste minuut kreeg Adam Mohamed Sesay een mogelijkheid, maar de bal kwam voor zijn verkeerde voet. Mart van Bree probeerde het maar ook hij had het vizier niet bepaald op scherp staan. Dongen-doelman Swen Heijstee moest het in de eerste 45 minuten hebben van hoofdzakelijk uittrappen; de UNA-voorhoede was niet bij machte het veldoverwicht uit te drukken in doelpunten.

Sten Senders breekt wedstrijd open…

Het was de 58e minuut toen Sten Senders de wedstrijd openbrak. Hij kreeg even iets te veel vrijheid op rechts en maakte daar gretig gebruik van door goed door te gaan en Heijstee kansloos te laten (0-1). De strijd leek gestreden maar daar dacht Sel Bastmeijer anders over. Uit een corner van Thom Avontuur kopte hij de gelijkmaker in: 1-1. Dongen rook kansen; scoorde ook bijna de 2-1, maar toen Max van den Akker ontsnapte aan zijn tegenstander was er geen houden aan. Hij liet Heijstee voor de tweede maal vissen deze middag en bracht UNA wederom aan de leiding: 1-2.

Met Giovanni Bombarda in het veld voor Sesay kwam er wel meer voetbal in de voorste linie, maar tot een gelijkmaker leidde het niet. Opnieuw Dongen kreeg Dongen een nederlaag te slikken, de dertiende al dit seizoen. Voor UNA waren het belangrijke punten met als gevolg dat de Veldhovenaren hun plaats in de top-5 behielden.

‘Pech, maar ook een stukje kwaliteit’

Voor Luuk Hultermans, samen met Theo Martens de sterkhouders achterin bij Dongen, is het duidelijk waar het aan schort. ,,We zijn dit seizoen maar twee keer weggespeeld; voor de rest houden we het lang vol maar zijn de wedstrijden net even te lang. Vandaag misten we ook weer een extra stukje ervaring door het ontbreken van Gerrits en Kamaci en maken we ook weer twee foutjes. Je kunt natuurlijk zeggen dat we weer pech hebben gehad maar we missen ook een stukje kwaliteit.”

Hultermans: ,,Wellicht is een excuus dat we nu op kunstgras spelen en dat, toen we op echt gras speelden, we moeilijk te verslaan waren maar dat is nu anders. Hopelijk komen er in de komende wedstrijden een aantal basisspelers terug van blessures en kunnen we er met z’n allen alles aan goed om het tij toch nog te keren. Dat zal lastig worden, maar niet onmogelijk.”

Rek er nog niet bij UNA

,,Het was vandaag niet goed”, aldus UNA-trainer Harrie Gommans. ,,Het was slordig en we creëerden te weinig. Maar we zitten momenteel in een fase dat we ook minder goede wedstrijden winnend over de streep kunnen trekken en dat hoort ook bij ons ontwikkelingsproces. Vergeet niet dat we slechts één keer verloren hebben dit seizoen. We beschikken over de minst gepasseerde defensie van de Derde Divisie, zowel zaterdag als zondag, en gaan voor promotie. We hebben een gretige groep waar de rek nog lang niet uit is. We hebben nog volop mogelijkheden; de sfeer is prima terwijl ook het vertrouwen nog honderd procent aanwezig is. We zijn prima bezig.”