REPORTAGE | DOVO rekent in slotfase af met tiental van ASWH

Aan de rode zijde van het Panhuis in Veenendaal leek ASWH, dat vanaf minuut veertig met een man minder speelde, op weg naar een punt tegen DOVO. De thuisploeg wist echter in de slotfase alsnog twee keer het net van de tegenstander te vinden waardoor het de drie punten in de zak kon steken.

ASWH begint sterk
DOVO verscheen aan de aftrap met drie wijzigingen in de basisopstelling in vergelijking tot vorige week toen er met 4-1 verloren werd bij VVOG. Trainer Florian Wolf had nu basisplaatsen ingeruimd voor Nick Hak, Tom van der Neut en Yannick Zeeman. Het was echter ASWH dat in de eerste minuten meer te vinden was op de helft van de tegenstander. Dit resulteerde binnen tien minuten in twee schietkansen van buiten het zestienmetergebied voor de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht. Een van deze mogelijkheden kwam op naam van Samuel van der Velden waarbij doelman Jeroen Vrolijk het nog even spannend maakte omdat het leek alsof hij de bal niet direct onder controle had. ASWH was vervolgens gevaarlijker voor het doel van de tegenstander, maar zag enkele pogingen van afstand gekeerd worden door Jeroen Vrolijk.

Uitblinker moet vertrekken
Na 26 minuten voetbal wist Lulinho Martins zich aan de rechterzijde van het veld te ontdoen van zijn tegenstander, maar zijn voorzet werd weggewerkt door Edon Fetahi. Dit was het begin van een betere periode van DOVO, eerst was er een counter van de thuisploeg waarbij Martins alleen met een overtreding gestopt kon worden en even later gaf hij een fraaie voorzet op Anil Mercan. Laatstgenoemde maaide echter over de bal heen terwijl hij vrij stond om de bal op doel te schieten. In de veertigste minuut speelde Edon Fetahi de bal in de buurt van de middenstip net iets te ver voor zich uit waardoor hij de bal verloor aan Lulinho Martins. De verdediger van ASWH maakte de overtreding om de aanvaller te stoppen en kreeg geel, zijn tweede van de middag waardoor hij met rood het veld moest verlaten. Een tegenvaller voor de verdediger die tot op dat moment naar mijn mening behoorde tot een van de uitblinkers op het speelveld. Door de rode kaart veranderde het spelbeeld totaal en dat alles in het voordeel van DOVO.

Kans op kans
DOVO liet er geen gras over groeien en zocht direct na de aftrap van de tweede helft de aanval. In de eerste tien minuten leverde Lulinho Martins vanaf de rechterzijde van het veld twee fraaie voorzetten af waarbij Anil Mercan de mogelijkheid kreeg om op doel te koppen. Twee keer zag hij de bal echter over het doel van ASWH verdwijnen. Even later deed Nick Hak hetzelfde, ook hij kopte de bal over het doel op aangeven van Martins. Dit terwijl hij helemaal vrij stond voor het doel van Stefan Kok. In de 54ste minuut moest Kok weer optreden toen een steekpass van Mercan terecht kwam bij Hak. Het wachten was op de 1-0 voorsprong voor DOVO dat de aanval zocht en ASWH nagenoeg geen lucht gaf. De uitspelende ploeg moest steeds verder achteruit en het was alleen nog maar proberen te overleven met een man minder. Na meerdere mogelijkheden leek het in de 65ste minuut dan eindelijk te lukken voor DOVO. Mercan wist goed door te zetten en ging op het doel van ASWH af, een gedeelte van het publiek ging al staan om te juichen, maar op onverklaarbare wijze verdween de inzet van Mercan niet in maar naast het doel. Niet alleen het publiek was verrast, maar ook twee verdedigers van DOVO lieten zich op het veld vallen vol ongeloof dat het wederom niet gelukt was om de score te openen.

Guido van Dijk
DOVO bleef zoeken naar de belangrijke openingstreffer, maar met kunst en vliegwerk wist ASWH dat lang te voorkomen. Zo werd een inzet van Mercan van de lijn gehaald waarbij alles en iedereen van DOVO riep om een strafschop, maar deze werd niet toegekend door de scheidsrechter. In de laatste tien minuten van de wedstrijd wist ASWH iets meer toe te komen aan aanvallen, maar DOVO bleef de bovenliggende partij en het kreeg de kansen om tot scoren te komen. In de 83ste minuut was Guido van Rijn dichtbij, na een combinatie met invaller Marlon Versteeg kwam hij het strafschopgebied van ASWH binnen, maar doelman Stefan Kok wist de inzet te redden. Drie minuten later was het eindelijk wel raak. Vanaf de rechterzijde van het veld mocht Nick de Bondt een vrije trap nemen, deze kwam terecht bij Guido van Dijk die de bal binnen schoot (1-0). In de blessuretijd werd het duel beslist toen Marlon Versteeg het duel won van zijn directe tegenstander en af kon gaan op ASWH-doelman Kok, de aanvaller won het duel en schoot de bal binnen (2-0).