REPORTAGE | FC Lisse trakteert Katwijk op een daverende dreun in de slotseconde

De kopbal van Jeffrey Perez Stoof had het doelnet achter Jean Paul van Leeuwen nog amper getoucheerd op het moment dat scheidsrechter Martijn Vos voor het einde van de wedstrijd floot. De 0-1 viel zo laat dat het net nog bolde toen de wedstrijd al klaar was. FC Lisse zorgde daarmee voor een daverende verrassing in de Bollenstreekderby in en tegen Katwijk, maar ook voor een daverende dreun voor de gastheren. Vol vertwijfeling keken de oranjehemden naar de feestende bezoekers, gedesoriënteerd door een klap die nog wel even zal nagalmen.

Die dreun en de vertwijfeling waren het gevolg van een wedstrijd waarin Katwijk zich negentig minuten lang stuk beet op de organisatie van FC Lisse, dat vakkundig en goed gegroepeerd de aanval van de Krombewoners neutraliseerde. Het gebrek aan spanning voor het doel van, de zeer goed keepende, Erik Cummins zorgde er, ten dele, voor dat De Krom niet of nauwelijks tot ontbranding kwam. Het feit dat FC Lisse op de juiste momenten temporiseerde en versnelde, deed de rest. Die snelle omschakelmomenten leidden voor rust tot een aantal dreigende momenten voor het doel van Katwijk en tot één megakans voor Jaap Zwetsloot. De aanvaller profiteerde van weifelend ingrijpen van Bart Sinteur en Joey Ravensbergen, maar schoot, oog in oog met van Leeuwen, de bal tegen de paal.

Dat weifelende optreden van de beide Katwijkse backs was exemplarisch voor de hele ploeg. Gebrek aan inzet kon Katwijk niet verweten worden. Die inzet werd echter zelden tot nooit gecombineerd met onderling overleg. Dat wel willen, maar niet kunnen, leidde tot een soort van overcompensatie met foute keuzes en slordigheden in balbezit als gevolg. Pas in het laatste kwartier van de wedstrijd kon Katwijk de tegenstander voor een langere periode onder druk krijgen, maar als de solide spelende defensie van de bezoekers een krimp gaf, zorgde Cummins er wel voor dat mogelijk gevaar nooit echt gevaar werd.

Met het verstrijken van de tijd groeide ook het vertrouwen bij de bezoekers. Het steeds groter wordende geloof in een punt zorgde ervoor dat FC Lisse zich ook nadrukkelijker durfde te laten zien op de helft van Katwijk. Tot echt grote kansen kwam het, ondanks soms onorthodox verdedigen bij Katwijk, eigenlijk niet. Tot de allerlaatste minuut van de blessuretijd.

De aanloop naar die late goal was mogelijk nog meer exemplarisch voor de staat van Katwijk, dan de kans voor Zwetsloot kort voor rust. Kilian van Mil liet zich kinderlijk eenvoudig foppen door Toon Zwetsloot en probeerde die fout te herstellen door opzichtig aan de arm van Zwetsloot te hangen. Uit de vrije trap die volgt, weet Tom Noordhoff de bal panklaar op het hoofd van Perez Stoof te leggen. Het geloof in één punt bij de promovendus wordt beloond met maar liefst drie punten, de echo van de bijbehorende dreun zal nog wel een week te horen zijn bij de regerend kampioen.