Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | DVS’33 en Kozakken Boys moeten op de Zwaaier een beslissing forceren

De eerste van twee halve finales voor een plaats in de Tweede Divisie tussen DVS ’33 uit Ermelo en het Werkendamse Kozakken Boys heeft op het veld van de derde divisionist geen winnaar opgeleverd. De beide voorzichtig opererende teams bleven steken op een 1-1 gelijkspel en derhalve moet nu aanstaande zaterdag op sportpark de Zwaaier in Werkendam de beslissing vallen over de vraag wie de finales gaat bereiken.

Het werd bepaald geen spetterend duel dat de toeschouwers op het mooie sportpark in Ermelo te zien kregen. Beide teams beschouwden kennelijk het niet verliezen als het belangrijkste doel. DVS ’33 trachtte aanvankelijk nog het meest een voordelige score op de borden te krijgen, maar gaandeweg het duel vloeiden de krachten weg bij de thuisclub. Waar aanvankelijk hoog druk op de bal werd gezet moest gaandeweg de tweede helft worden gekozen voor het op vangen van de Werkendamse aanvallen op de eigen helft. Kozakken Boys daarentegen had niet de behoeft om zich nadrukkelijk uit de tent te laten lokken en hield nadrukkelijk vier verdedigers achterin staan om niet in de omschakeling verrast te worden.

Wellicht had het duel al vanaf de derde minuut een totaal andere wending kunnen nemen. DVS ’33 nam vanaf de aftrap het initiatief en dat leidde al vlot tot een dot van een kans voor verdediger Tim van de Berg. De door Ali Akla van rechts voorgegeven bal was exact op maat voor de inkomende verdediger, echter hij schoot van dichtbij hoog over het doel. Nog binnen het kwartier deed zich een tweede kansrijke situatie voor het doel van Kozakken Boys voor. Ali Akla werd door Stef Nijland met een subtiel passje weggestuurd en vond Benjamin Roemeon in kansrijke positie in de doelmond. Zijn uithaal werd echter geblokt. Pas halverwege de eerste helft lieten de gasten zich nadrukkelijk voor het doel van de tegenstanders zien. Mark Veenhoven kon vanaf de rechterkant uithalen maar zag zijn schot gepareerd door doelman Daan Huiskamp. Het was meteen ook het enige gevaar dat de gasten in de eerste helft konden stichten. Aan de overkant deed zich nog een koddige situatie voor waarbij de thuisclub nog een kans kreeg. Ali Akla schopte bij een uithaal in de grond maar werd daarvoor beloond met een vrije trap. Kennelijk veronderstelde de prima leidende scheidsrechter Jorn te Kloeze dat er een Werkendams been tussen had gezeten. De vrije trap werd door Quincy Veenhof net over de lat getild.

Na de pauze duurde het een poosje voor er weer opwinding ontstond. Het was de inleiding tot een kwartiertje vol venijn. Mark Veenhoven leek Kozakken Boys aan de 0-1 te helpen, maar zag zijn schot vanaf de lat terug het veld in springen. Even later stond de 1-0 op de borden. Ali Akla werd gevloerd in de zestien en schoot de strafschop zelf achter doelman Mike van de Meulenhof. Het heilige vuur ontbrandde bij de thuisclub en Kozakken Boys had in een korte periode de grootste moeite met de aanvalsdrang van DVS ’33. Benjamin Roemeon was in deze periode dicht bij de 2-0 maar zag zijn vliegende schot net over de lat scheren. In plaats van 2-0 stond even later de 1-1 op de borden. Tim van de Berg verdedigde naar achteren uit maar gaf de bal cadeau aan middenvelder Mark Veenhoven. Uit zijn pass kon spits Johnny Lommers de gelijkmaker binnen schieten en waren de bordjes weer in evenwicht. Bij DVS ’33 was het heilige vuur daarmee gedoofd en Kozakken Boys kreeg steeds minder moeite met het opvangen van de aanvallen. Zelfs waren de Brabanders nog heel dicht bij de zege toen Frenk Keukens in vrije positie voor het doel van Huiskamp verscheen. Zijn kopbal viel echter naast het doel van de thuisclub.

De 1-1 gaf de verhoudingen al met al redelijk weer, maar betekent ook dat de beide teams zaterdag pas tot een beslissing komen. Met dan Kozakken Boys als de favoriet, mede omdat het team van Michel Langerak over de langste adem bleek te beschikken in Ermelo. De kansen voor DVS ’33 zullen dan meer vanuit de omschakeling moeten ontstaan. Een spelletje dat de Veluwnaren prima ligt, mede omdat het een echte targetman mist maar wel beschikt over de passing en het loopvermogen van het duo Veenhof/Nijland en over de behendige vleugelspitsen Akla en Benjamin. De vraag is wat zaterdag in vermoedelijk zeer warme omstandigheden het zwaarst gaat wegen. Om 15:00 wordt er afgetrapt.