REPORTAGE | DVS’33 na waterpauzes kopje onder tegen Kozakken Boys

Kozakken Boys heeft zich geplaatst voor de finale om de strijd om lijfsbehoud in de Tweede Divisie. Op het eigen sportpark de Zwaaier werd DVS’33 met een minimaal verschil aan de kant gezet en mogen de Werkendammers aanstaande week samen met GVVV gaan uitmaken wie we volgend jaar terug zien op het hoogste topamateurniveau van Nederland. Makkelijk kwam deze zege echter niet tot stand, want DVS’33 was in grote delen van de wedstrijd de betere ploeg. De Werkendammers sloegen zowel in de eerste- als tweede helft genadeloos toe na de ingelaste waterpauzes en wonnen door goals van Frenk Keukens en Johnny Lommers met 2-1.

Een hete middag
Na het eerdere 1-1-gelijkspel van afgelopen woensdag in Ermelo, stond al de spanning nog volledig op de return van zaterdagmiddag. Het beloofde dus een heet middagje te worden op de Zwaaier in Werkendam. Niet alleen omdat er dus op het sportieve vlak nog van alles mogelijk was, maar ook doordat de metrologische omstandigheden dusdanig zomers waren, dat het kwik wel eens de 30 graden kon aantikken. Extra zware omstandigheden voor de spelers, die toch al een loodzwaar seizoen achter de rug hebben. Echter is de race om lijfsbehoud/promotie nog niet afgelopen en wist de winnaar van deze ontmoeting dat het de geplande vakantie met nog minimaal een week moest uitstellen. De heenwedstrijd was een wedstrijd waarin beide ploegen niet verder kwamen dan een gelijkspel. Zowel DVS’33 als Kozakken Boys hadden zeker de kansen om er meer uit te halen, maar die uiteindelijke scherpte ontbrak en zo waren alleen Ali Akla en Johnny Lommers terug te vinden als doelpuntenmakers op het wedstrijdformulier. Voor de neutrale toeschouwer was dit natuurlijk een ideaal scenario, want de stand was letterlijk in evenwicht en de ontmoeting van zaterdag zou allesbepalend zijn voor wie zich uiteindelijk zou plaatsen voor de finale van dit seizoenstoetje.

Dezelfde 22 namen
Voor deze allesbepalende return hadden beide coaches maar weinig gesleuteld aan hun formatie. Zowel Peter Wesselink van DVS’33 als interim-trainer Michel Langerak van Kozakken Boys zagen geen redenen om wijzigingen aan te brengen in de opstelling waarin de ploegen afgelopen woensdag op Gelderse bodem aantraden. Langerak had in die ontmoeting al het een en ander moeten wijzigen en zag vooral dat zijn verdediging een noodgedwongen transformatie moest ondergaan. Niet Sven van Ingen vormde het verdedigingsduo met aanvoerder Kaj Ramsteijn in Ermelo, maar rechtsback Frenk Keukens was door de coach centraal gepositioneerd. Dit zorgde ervoor dat Daniel da Silva Mendes een basisplaats als rechtsback kreeg. Ook zaterdagmiddag was dit geval en zo mocht de 21-jarige verdediger zijn vijfde basisplaats van het seizoen bijschrijven. Da Silva Mendes zal met gemengde gevoelens terugkijken op zijn optreden in Ermelo, want hij was het die de penalty voor de thuisploeg veroorzaakte door rechtsbuiten Ali Akla te haken in het eigen strafschopgebied. Akla benutte de penalty zelf, waardoor de Werkendammers zich moesten terug knokken in de wedstrijd. Gelukkig voor de rechtsback zag hij in de tweede helft dat ploeggenoot Mark Veenhoven de bal goed onderschepte en zodoende Johnny Lommers de assist gaf voor de 1-1. Lommers en de play-offs lijkt sowieso al een goed huwelijk te zijn, want met drie goals uit de drie voorgaande wedstrijden loopt de 24-jarige spits één-op-één.

Kansenregen DVS
Net als afgelopen woensdag was het DVS’33 wat uitstekend aan de wedstrijd startte. Terwijl Kozakken Boys nog met de gedachten in de kleedkamer was, hadden de Ermeloërs binnen het kwartier al drie doelpuntrijke kansen gecreëerd. Waar Kozakken Boys nog stond te slapen, was het DVS’33 wat zich met fraaie acties en combinatiespel als een warm mes door de Werkendamse boter bewoog en via acties van Benjamin Roemeon, Stef Nijland en Jeremy Jonker eigenlijk minimaal één keer had moeten scoren. Dit gebeurde echter niet. Roemeon kopte een prima voorzet van Akla net over het doel van Mike van de Meulenhof, Nijland zag zijn schot (nadat hij aan de buitenspelval was ontsnapt) maar net voorlangs verdwijnen en rechtsback Jonker zag, na een goede individuele actie, hoe Jeffrey van Nuland zijn haarscherpe voorzet vanaf de achterlijn maar net kon wegwerken voordat deze bal bij een inlopende teamgenoot terecht zou komen. Een voorsprong voor de gasten leek dan ook een kwestie van tijd te worden, want de thuisploeg was in geen velden of wegen te bekennen en was vooral gedwongen tot het spelen op de eigen helft. Ook de gevaarlijkste man deze middag aan de kant van de Ermeloërs, middenvelder Quincy Veenhof, kreeg de bal er maar niet in. Zijn grootste kans in de eerste helft kreeg de 22-jarige boomlange middenvelder na zeventien minuten toen hij werd diepgestuurd door Adriaan Kruisheer. De aanvallende middenvelder was maar weer eens ontsnapt aan zijn bewakers en was met een rush vanuit het middenveld de spits ingedoken.  De bal van Kruisheer viel precies tussen bewaker Kaj Ramsteijn en keeper Van de Meulenhof in en verschafte Veenhof een goede mogelijkheid. Het wippertje was echter niet hoog genoeg en kon door de keeper van de Kozakken worden gekeerd. In de daaropvolgende actie had Kruisheer nog een afstandsschot in huis, maar zag deze over de lat verdwijnen. DVS was heer en meester in Werkendam, maar vergat om dit ook in de score uit te drukken.

“De toon was echter gezet, want van de Ermelose suprematie van de eerste 25 minuten was geen sprake meer.”

Waterpauze
Door de hoge temperaturen op sportpark de Zwaaier was het meer dan logisch dat scheidsrechter Thomas Hardeman halverwege de eerste het spel even stillegde om een drinkpauze mogelijk te maken. Deze tijdelijke onderbreking leek de thuisploeg goed te doen, want na de drinkpauze waren de Werkendammers ineens weer terug in de wedstrijd en leken ze nu ook echt deel te gaan willen nemen aan de strijd. Dit resulteerde eigenlijk al meteen in een kans na een goede actie van Mark Veenhoven. De middenvelder kreeg het voor elkaar om voor het eerst spits Lommers te bedienen vanaf de flanken en dit leidde tot een goede kopkans. Het vizier van de spits stond nog niet helemaal op scherp en zodoende hoefde DVS-keeper Daan Huiskamp nog niet concreet in actie te komen. De toon was echter gezet, want van de Ermelose suprematie van de eerste 25 minuten was geen sprake meer. Kozakken Boys was opgeleefd en had de touwtjes stevig in handen gepakt. De ploeg van Langerak beukte steeds meer op de poort en tien minuten voor rust leidde dit tot een doorbraak. Vanaf links kon Thomas Marijnissen ongehinderd de bal het strafschopgebied in slingeren en een geheel vrijstaande Frenk Keukens kon de bal over Huiskamp het doel in koppen. Keukens was na een corner in de zestien blijven hangen en was volkomen vrijgelaten door de zwart/gele-defensie. Het betekende de derde seizoenstreffer voor de verdediger, maar nog belangrijker; de voorsprong in de onderlinge ontmoeting. Het scheelde niet veel of deze voorsprong was twee minuten later alweer als sneeuw voor de zon verdwenen, maar in het meenemen van de bal had scheidsrechter Hardeman hands geconstateerd van Ali Akla en zodoende ging het feestje niet door voor DVS’33. Akla kreeg een hoge bal van Nijland op de borst en rondde daarna fraai af, maar via de borst had de bal ook de arm van de rechtsbuiten getoucheerd en werd de goal terecht geannuleerd. Hierdoor bleef de 1-0-voorsprong van de thuisploeg op het bord staan en was dit tevens de ruststand.

Terecht gelijkmaker
In de tweede helft was het spelbeeld eigenlijk weer precies zo als in de eerste helft. DVS’33 had na rust de moed bij elkaar weten te rapen en was, net zo als in het begin van de eerste helft, weer de bovenliggende partij. De ploeg van coach Peter Wesselink had nog een teleurstelling te verwerken gekregen, want aanvoerder Tarif Evre was in de eerste helft geblesseerd geraakt en moest zich daardoor in de rust laten vervangen door Maarten van Dijk. In tegenstelling tot in de eerste helft was DVS’33 nu gelijk een stuf effectiever, want binnen tien minuten spelen was het nu wél eindelijk raak voor de uitploeg. Na een goede tegenaanval, na slordig balverlies van Marijnissen, schakelden de Ermeloërs razendsnel om en via Kruisheer, Jonker en Akla kreeg Veenhof de bal voor zijn linkervoet. Belagers Leon Bot en Da Silva Mendes zetten niet genoeg druk en dus besloot de middenvelder de bal, vanaf een meter of twintig, maar eens op het goal te vuren. Waar de bal wel degelijk hard was, maar zeker niet strak in de hoek zat, had Van de Meulenhof hier toch geen antwoord op en was de stand al vroeg weer gelijkgetrokken. DVS leek dit nu echt te kunnen gaan doorzetten, want Kozakken Boys lag aangeslagen in de touwen.

Déjà vu
Het wedstrijdbeeld bleef in het voordeel van DVS tot dat scheidrechter Hardeman, een kwartier voor tijd, weer een drinkpauze inlaste. Het leek wel als of we naar een herhaling van de eerste helft zaten te kijken, want ineens was het de thuisploeg weer wat zich in de wedstrijd meldde. Alsof de mannen van Langerak een slokje van de toverdrank van druïde Panoramix (uit de Astrix & Obelix stripboeken) hadden genomen… Ook het invallen van vleugelspits Elvio van Overbeek voor Thomas Marijnissen had de thuisploeg goed gedaan. Van Overbeek zorgde met zijn snelheid en techniek meteen weer voor wat gevaar voorin en leidde hiermee een grote kans in voor Johnny Lommers. Gelukkig voor alles met een geel en zwart hard was zijn directe belager Tim van de Berg alert en kon hij de poging van de spits nog net blokkeren, ten kosten van een corner. De corner bracht gevaar en zorgde ervoor dat Veenhoven de bal opnieuw de zestien van de huidig derde divisionist kon inbrengen. Gwaeron Stout nam deze voorzet in één keer op zijn slof en zag hoe invaller Maarten van Dijk de bal met zijn linkerarm blokkeerde. Een ongelukkige actie van Van Dijk die scheidsrechter Hardeman geen andere keus gaf dan te fluiten voor een penalty. Bovendien moest de verdediger zich ook nog melden om een gele kaart in ontvangst te nemen. Al met al een zeer ongelukkige actie, maar wel dé mogelijkheid voor de thuisploeg om weer op voorsprong te komen. Lommers eiste deze kans op en liet Huiskamp kansloos; 2-1 voor Kozakken Boys. Zo herhaalde de geschiedenis zich en liet DVS’33 zich opnieuw de kaas van het brood eten na een ingelaste waterpauze.

Lauw slotoffensief
Na de hernieuwde achterstand voor DVS leek de ploeg niet meer in staat om zich op te richten. De motor leek leeg en Kozakken Boys kreeg steeds meer de ruimte om in de tegenaanval toe te slaan. Van Overbeek was hier een zeer belangrijke schakel in, want zijn acties zorgde er voor dat de Kozakken de bal voorin konden houden en zodoende DVS geen kans gaven om een slotoffensief te starten. De Ermeloërs probeerden het nog wel, maar de overtuigingskracht leek weg na de 2-1 van Lommers. Echte doelkansen mochten dan ook niet meer genoteerd worden en ook de zes extra toegevoegde minuten waren niet genoeg voor een late gelijkmaker. Zo had Kozakken Boys een moeizame, maar zeer fijne overwinning behaald en betekent dit dat het aanstaande week met GVVV mag gaan uitmaken welke ploeg er ook volgend jaar actief blijft in de Tweede Divisie. Op woensdag staat de eerste ontmoeting gepland op de Zwaaier en zaterdagavond is Panhuis het decor voor de ontknoping.