REPORTAGE | FC Lisse zakelijk en bijna foutloos langs VVOG

Een week na de even zwaarbevochten als miraculeuze overwinning op Sparta Nijkerk toonde FC Lisse in Harderwijk aan goed bij de les te zijn. De ploeg van trainer Raymong Bronkhorst liet zich niet verrassen door het vol voor klassebehoud strijdende VVOG. Dankzij de zonder veel franje behaalde 0-2 overwinning handhaafde FC Lisse zich overtuigend op poleposition. De eveneens winnende concurrenten Sportlust ’46 en Sparta Nijkerk volgen onveranderd op respectievelijk vijf en zeven punten achterstand.

Op VVOG-thuisbasis De Strokel kende FC Lisse een droomstart. De bal rolde nauwelijks drie minuten toen notabene de eerste de beste aanvalsopzet van de Lissenaren in de vooraf gedroomde snelle voorsprong resulteerde. Dat Enzo Stroo voor de treffer tekende mocht geen verrassing heten, het was voor de topscorer immers zijn negentiende competitiegoal. Doelman Paul Eggink zag er overigens niet best uit toen hij de houdbaar lijkende bal niet glippen. Snel een tweede doelpunt scoren en dan de partij verder zakelijk uitspelen, dat leek het devies voor de titelkandidaten. Feitelijk was dat ook precies wat er gebeurde, al liet de verdubbeling van de voorsprong toch nog zo’n twintig minuten op zich wachten. Opnieuw was het Stroo die, deze keer met het hoofd, het net deed bollen. De voorzet op maat kwam niet toevallig van de voet van Jaap Zwetsloot, die voortdurend voor dreiging vanaf de rechterflank zorgde. Vanaf dat moment speelde FC Lisse een zo goed als zeker gewonnen wedstrijd. Als zo vaak stonden met name Tom Noordhoff en Jeffrey Klijbroek garant voor gedegen opbouw. Tegelijk werden waar mogelijk rustmomenten gepakt met balletjes breed.

Na rust meer verweer VVOG

VVOG kwam vrijwel geen moment toe aan het maken van een vuist. Eén keer kwam Jeremy de Graaf met een schotpoging heel dichtbij. Pas tegen het rustsignaal zorgde slordigheidjes van de kant van FC Lisse voor nog wat onrust voor het doel van Lisse-doelman Erik Cummins. Coach Dwight Lodeweges zag dat de wedstrijd voor zijn team om een andere aanpak vroeg: “Ik was niet blij met onze eerste helft. Daarom besloot ik tot een andere speelwijze, een systeemwijziging die het FC Lisse lastiger moest maken.” En inderdaad, na rust tapte VVOG uit een ander vaatje. Er werd veel meer naar voren druk gezet, wat tot gevolg had dat de lijstaanvoerders er zichtbaar moeite mee kregen om hun grip op de wedstrijd te behouden. Cummins kreegt het prompt een stuk drukker qua schoonhouden van zijn doel. Bij vrije trappen van Mitchel Dijkhof en Jeremy de Graaf toonde de doelman zich alert, en inzetten van Jake Wollgarten en Pernelly Biya bleken voor hem evenmin een probleem. FC Lisse moest het in de tweede helft vooral van de omschakeling hebben, waarbij de nog frisse invaller Ludcinio Marengo het zijn directe tegenstanders soms knap lastig maakte. Echt grote kansen bleven echter uit, op twee net gemiste mogelijkheden voor Klijbroek en Stroo na. In de slotminuten voorkwam Paul Eppink met een fraaie redding alsnog een derde Lisser treffer.

“Nog 5 wedstrijden, nog 15 punten te halen”

Wat bij het publiek na afloop vooral bleef hangen was het feit dat FC Lisse vrij onbedreigd en zakelijk de drie punten over de streep had getrokken, met als enige aanmerking dat de ploeg het zich gemakkelijker had kunnen maken door een derde treffer te scoren. Doordat de 3-0 uitbleef verdween de mogelijkheid dat VVOG zich terug in de wedstrijd zou knokken uiteindelijk pas in de slotfase. Na in de eerste plaats te hebben vastgesteld dat het een goede overwinning was, erkende Raymond Bronkhorst die ene kanttekening na volmondig. “Het grootste deel van de eerste helft was ons spel prima. In de tweede helft hielden wij de bal te weinig in de ploeg, maar ook toen gaven we niet heel veel weg.”

Bronkhorst wilde nog niet spreken over vast op koers liggen voor de titel. “In deze competitie staan drie ploegen steeds dicht bij elkaar. We hebben allemaal nog vijf wedstrijden te spelen, waarin nog vijftien punten zijn te verdienen. Voor nu is het belangrijk dat we vandaag niet terugvielen na de uitstekende prestatie vorige week. En dan moeten we er volgende week maar weer staan als Sportlust ’46 op bezoek komt. Wat ik een echt goede ploeg vind.”

Fundament

Ook Dwight Lodeweges had uiteindelijk geen slecht gevoel aan de wedstrijd overgehouden. “In de wetenschap dat onze komende tegenstanders niet allemaal van het kaliber FC Lisse zijn, was het voor ons zaak om vandaag een fundament te leggen om de laatste vijf wedstrijden op voort te borduren. Toen wij in de tweede helft de speelwijze hanteerden die bij ons past, werd dat fundament zichtbaar.”

VVOG – FC Lisse 0-2 (0-2)

Doelpunten: 4. Enzo Stroo 0-1, 23. Enzo Stroo 0-2

Scheidsrechter: M.A. de Bruijn