REPORTAGE | Geduldig Gemert slaat in 2e helft toe tegen Unitas

Rond half vijf klonk er een gejuich in het sponsorhome van Gemert. Zojuist was de uitslag bekend geworden van het duel tussen OFC en Blauw Geel’38, waarbij de ploeg uit Veghel met de volle winst aan de haal ging, waardoor Gemert alleen koploper werd met 3 punten voorsprong op OFC.

Zelf deed de ploeg van Reinald Boeren wat van hen verwacht werd: thuis winnen van het zwalkende Unitas (3-1). Amper begonnen werd Gemert er op gewezen dat men terdege rekening moest houden met Unitas, dat niet van plan was om zich bij voorbaat gewonnen te geven.

Een bal op de lat was de voorbode, een afgekeurde treffer van Robert Mutzers had de zwartwitten helemaal wakker moeten maken maar dat bleek niet het geval.

In de 22e minuut verkeek Erik van Loon zich op de bal, waardoor Robert Mutzers vrije doorloop had. Met een beheerst lobje gaf hij doelman Stefan Tielemans het nakijken: 0-1.

Gemert kon daar voorlopig nog waar weinig tegenover stellen, al was men in de slotfase van de eerste helft wel de sterkere ploeg. Op slag van rust toch nog de gelijkmaker.

Een afgewerkte corner kwam voor de voeten van Joost Habraken, die geen moment aarzelde en uithaalde. Zijn schot van 20 meter verraste Unitas-doelman Ronald Vlot in de linkerbenedenhoek: 1-1.

Reinald Boeren: ,,Als we geduldig zijn en niet in paniek geraken komen er kansen en doelpunten”

Over de eerste helft was Reinald Boeren niet ontevreden. ,,We speelden niet slecht, wel gezapig. Wij hebben echter een aantal pre’s in vergelijking met andere ploegen. We zijn conditioneel één van de betere ploegen in de Derde Divisie en weten dat wanneer we geduld hebben er gegarandeerd kansen komen. En ook niet onbelangrijk: we hebben zeker vier a vijf spelers die allemaal kunnen scoren. We raken dus nooit in paniek en spelen zeer volwassen”.

Unitas: Gemis aan een ‘killer’

En deze filosofie kwam ook in de 2e helft uit, waarin men de betere ploeg was.
Unitas speelde leuk mee, beschikt over individueel een groot aantal spelers met veel techniek in hun bagage maar mist na de winterstop duidelijk een speler die af en toe de genadeslag uit kan delen aan een tegenstander; een echte ‘killer’. Voor de winterstop had men Jerrel Hak, maar sinds zijn vertrek naar IJsselmeervogels stokt de productie waardoor geen enkele zege meer is behaald in de laatste zes wedstrijden.

In de 68e minuut was prutsen achterin de reden dat via een Unitas-been de bal na een kopbal van Bram Jacobs de thuisclub aan een 2-1 voorsprong hielp.
En toen gingen de kopjes hangen bij Unitas. Men kon nauwelijks meer tot een goede aanval komen en liet zich gewillig naar de slachtbank leiden.

Wie anders dan clubtopscoorder Ralf Kemper was de man die de overwinning in veilige haven loodste. Een prima doelpunt. Ingeleid door de opstomende Jens Leyten op de rechterflank die Kemper op maat bediende. De clubtopscoorder aarzelde geen moment en gaf Vlot voor de derde keer koppend deze middag het nakijken. De definitieve genadeslag voor Unitas.

Hans de Jong: ,,We hebben behoorlijk gespeeld”

Trainer Hans de Jong was met name over de beginfase niet ontevreden over het vertoonde spel van de roodbroeken. ,,We hebben in de beginfase behoorlijk gespeeld. Robert Mutzers werd goed in het spel betrokken en met een beetje geluk hadden we zelfs op een 2-0 voorsprong gekomen. En dat krijg je op een heel verkeerd moment (op slag van rust) de gelijkmaker tegen, waardoor er iets knakt in de ploeg. In de tweede helft het nodige gestuntel bij de eigen treffer, waardoor het vertrouwen nog meer een knik krijgt, maar we moeten er overheen. Een overwinning zou ons helpen in deze fase waarin we in de hoek zitten waar de klappen vallen. Voetballen kunnen we wel; dat tonen we ook met regelmaat en ja, we missen een voetballer als Jerrel Hak. Maar goed, die is niet meer dus we moeten het met deze selectie gaan klaren en dat gaan we ook zeker doen”.

Het Borreltje van Gemert kon weer ingeschonken worden…

In de kleedkamer van Gemert kon het ‘borreltje van Gemert’ (het vaste ritueel bij een overwinning) voor de 13e keer dit seizoen ingeschonken worden. Toen men het goede nieuws hoorde van het verlies van OFC was de vreugde nog groter.

Boeren: ,,We gaan ons nu opmaken voor de zware uitwedstrijd van komende woensdag in Veghel tegen Blauw Geel’38; een ware ‘angstgegner’ voor ons. We hebben daar nog nooit gewonnen..”