REPORTAGE | IJmond Derby DEM – ADO’20, een Derby die nooit een wedstrijd werd

Op een zonovergoten en goed gevuld sportpark DEM in Beverwijk speelden de twee buren DEM en ADO’20 de IJmond Derby. Voor beide ploegen stonden er belangen op het spel als het gaat om de ranglijst. Een wedstrijd werd de vooraf gehypte Derby echter nooit. Daarvoor was het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen veel te groot.

Vanuit de buitenwereld werd er wel een beetje met argusogen naar deze wedstrijd gekeken. ADO’20 in hevige strijd om de titel gewikkeld met VVSB, zou wel eens een lastige wedstrijd tegemoet kunnen gaan tegen DEM. Een Derby, een wedstrijd op zich, een wedstrijd waarin de ploeg van Roy van der Mije vorig seizoen belangrijke punten liet liggen.

Al deze beschouwingen konden eigenlijk vanaf minuut één de prullenbak in. De ploeg uit Heemskerk besefte wat er op het spel stond en begon messcherp aan de wedstrijd. Lichtend voorbeeld daarvan was aanvaller/middenvelder Milan Klopper die hardwerkend continue bezig was om het spel van achteruit van DEM te ontregelen. Het was dan ook niet verrassend dat dezelfde Klopper in de 11e minuut aan de basis stond van de openingstreffer van ADO’20. Door goed storend werk van Klopper bood hij spits Milan Zonneveld een bijna niet te missen kans. Eén op één met de keeper Swen Verswijveren kwam de goalie als winnaar uit de bus. Uit de daaruit volgende hoekschop was het Klopper die bij de tweede paal de bal voor kopte voor Ruben Doesburg die van dichtbij met het hoofd de 0-1 kon inkoppen.

In eigen huis

Dezelfde Ruben Doesburg was de hele wedstrijd een plaag voor de verdediging van DEM, maar met name voor zijn directe tegenstander Jeremy van Gelderen. De rechtsbuiten, wonend in Beverwijk en volgend jaar uitkomend voor Katwijk, was met zijn rushes, en passeeracties erg actief deze middag. Doesburg gaf vooraf in het programmaboekje aan uit te kijken naar deze Derby. Vanaf de F12 tot de toenmalige A-junioren droeg hij het shirt van DEM en speelde dus eigenlijk een soort thuiswedstrijd. Nadat de jonge Jilian Helder en Milan Klopper al verzuimd hadden om de score te verdubbelen, was het wederom Ruben Doesburg die in de 36e minuut via een schot van net buiten de 16 meter, via de binnenkant van de paal de stand naar 0-2 tilde.

Op slag van rust schreeuwde heel DEM om een strafschop nadat aanvaller Thom de Vries bij een passeeractie leek te worden neergelegd. De goed leidende scheidsrechter Kraak wuifde het echter weg, dit tot ontsteltenis van met name ook de hele wedstrijd reclamerende bank van DEM.

Snel beslist

Na de thee was de wedstrijd snel beslist. ADO’20 kon lekker achteroverleunen om te kijken wat DEM ging verzinnen om er weer een wedstrijd van te maken. Dit was een kolfje naar de hand van de koploper. Met de snelle Helder en Doesburg op de flanken was er continue dreiging. Binnen het uur zat de wedstrijd definitief in het slot. Eerst was het Jilian Helder die na een geraffineerd balletje op de lat van opnieuw Doesburg die in de rebound voor 0-3 kon zorgen. Nog geen tien minuten later was het de lange spits Milan Zonneveld die een snelle aanval over de rechterkant van dichtbij kon binnenwerken 0-4

Afstrepen

Zo kon koploper ADO’20 weer een wedstrijd afstrepen richting de titel. Met nog zes wedstrijden te gaan ligt de ploeg nu op pole position voor het kampioenschap. Door het verlies van VVSB in Gemert bedraagt het gat nu vijf punten in het voordeel van de Heemskerkers. Trainer Roy van der Mije was na afloop duidelijk. ,,Wij blijven van week tot week kijken. In deze divisie zijn geen makkelijke wedstrijden. Alle ploegen strijden nog ergens voor, dus wij zullen iedere week top moeten zijn” aldus de trainer van ADO’20.