Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Katwijk grijpt de macht na minimale overwinning bij HHC Hardenberg

Katwijk had in de topper op De Boshoek aan één doelpunt voldoende om zich van HHC Hardenberg te ontdoen. De topper tussen de nummers vier en twee van de ranglijst was lang een gelijkwaardige strijd, maar uiteindelijk wisten de Krombewoners een licht optisch overwicht ook op het scorebord tot uitdrukking te brengen. Dankzij de resultaten op de andere velden pakte de regerend landskampioen zes wedstrijden voor het einde ook nog eens de macht in de Tweede Divisie.

HHC Hardenberg – Katwijk was lange tijd een topper, zoals je die wel vaker ziet in de Tweede Divisie. De kwaliteitsverschillen waren minimaal, allebei de ploegen dusdanig bewapend dat de tegenstander er zoveel rekening mee moest houden dat het zelf iets aan kracht moest toegeven en daardoor een wedstrijd die lange tijd in evenwicht was.

Dat evenwicht leverde in de eerste 45 minuten een schaakspel, waarin beide ploegen vaak wel dreigend wisten te worden, maar slechts sporadisch tot echt grote kansen kwamen. Halverwege de eerste helft was de eerste grote kans voor de thuisploeg. Toekomstig Krombewoner Mathijs Hardijk werd op maat in de diepte bediend, maar stuitte uiteindelijk op de goed keepende Jean Paul van Leeuwen.

Even later kon Kilian van Mil, die de voorkeur kreeg boven Mukhtar Suleiman, gevaarlijk uithalen vanaf de rand van het zestienmetergebied, maar hij zag zijn schot getoucheerd worden door een verdediger van HHC Hardenberg, waarna de bal net naast het doel van Nick Borgman verdween. Kort voor rust kon Des Kunst zomaar opstomen tot in het strafschopgebied van de thuisploeg. Zijn schot, uit een moeilijke hoek, kon gekeerd worden door Borgman.

Het waren de drie meest in het oog springende speldenprikken in een helft die het best te omschrijven was als een patstelling. Een patstelling waar beide ploegen, ondanks de tussenstanden op de andere velden, niet of nauwelijks iets mee op zouden schieten.

De noodzaak om te winnen werd als eerste zichtbaar bij de bezoekers. Al vroeg in de tweede helft wist Katwijk een tweetal corners te versieren en kreeg het, via Tim Freriks, een prima kans om de score te openen. Halverwege de tweede helft was Borgman kansloos op een schot van Levi Bouwense, maar werd hij bij de eerste paal bijgestaan door Serge Fatima.

Aan de andere kant bracht Pascal Diender Rob van der Leij voor meer stootkracht in de voorste linie. Maar omdat elke stap voorwaarts van HHC Hardenberg betekende dat Katwijk aan de andere kant gevaarlijker kon worden, twijfelde de thuisploeg over wat te doen. En dat was het minimale verschil wat de balans in het voordeel van de Krombewoners deed uitslaan. HHC was toch net even meer bezig met niet verliezen, Katwijk wilde de topper winnen. Dat laatste gebeurde en de aanloop naar de enige treffer was exemplarisch voor bovenstaande conclusie.

Invaller Jurjan Mannes was vijf minuten voor tijd zo erg bezig met het vertragen van een vrije trap van Katwijk, dat hij geen oog had voor Des Kunst die vanuit zijn rug vertrok en aangespeeld kon worden. Kunst stoomde op en kon, via een combinatie met Robin Schulte, gevaarlijk in het zestienmetergebied van HHC Hardenberg komen en Ahmed el Azzouti in staat stellen om de enige goal van de middag te scoren.

Diender bracht direct de lange Pascal Mulder en stuurde ook Serge Fatima naar voren om nog een gelijkmaker te forceren. Die kwam er nog bijna in de laatste minuut, maar Fatima teisterde de lat boven van Leeuwen en zag zijn inzet via het aluminium weer terug het veld in stuiten.

Vijf spannende minuten later blies scheidsrechter Tunnissen voor het laatst en ging Katwijk er niet alleen met de winst vandoor, maar greep het, dankzij het verlies van AFC, ook nog eens de macht in de Tweede Divisie. Bovendien lijken de Krombewoners één concurrent minder te hebben, want HHC Hardenberg is, voorlopig(?), afgehaakt in de strijd om het kampioenschap.