REPORTAGE | IJsselmeervogels productiever en effectiever dan TEC

Gert Peter de Gunst was voorafgaand aan het duel in de onderste regionen van de Tweede Divisie tussen TEC en zijn IJsselmeervogels, heel duidelijk toen hem gevraagd werd hoe hij het slot van de competitie zag. ,,Zoveel mogelijk punten bij elkaar sprokkelen om ons veilig spelen, dan met de voorbereidingen van een normale kompetitie beginnen en deze competitie zo snel mogelijk vergeten, want dit is niet echt leuk”.

En daarmee doelde hij dan op de naweeën van Corona en het, voor een groot aantal clubs, loodzware wedstrijdprogramma met doordeweekse wedstrijden. ,,En dan zegt bondscoach Louis van Gaal nog dat ze van hogerhand eens meer rekening moeten gaan houden met het speelprogramma met al die nationale en internationale wedstrijden. Nou dan moet ie eens kijken naar de Tweede Divisie als hij praat over een druk programma. Wij spelen in de periode 26 maart-23 april niet minder dan 8 wedstrijden. Dat is pas zwaar voor voetballers die overdag ook nog eens moeten werken”.

Goede week

En met die opmerking had hij wel een punt. Een punt dat weliswaar niets opleverde maar ook die andere belangrijke punten die tegen TEC op het spel stonden pakte IJsselmeervogels na 90 minuten voetbal waardoor het degradatiespook verder uit beeld geraakte. Een goed weekje dus voor de Vogels want eerder deze week, in de doordeweekse ronde, had men runner-up Koninklijke HFC met een 1-0 nederlaag al huiswaarts gestuurd.

In Tiel werd het uiteindelijk een 2-4 overwinning voor IJsselmeervogels na een voorsprong bij rust van 1-2. Bij TEC was Guido van Rijn wegens een blessure niet van de partij; moest Mohamed El Makrini vanaf de zijlijn toekijken vanwege een schorsing en haakte Yaël Eisden in de warming-up ook nog eens af. Hij werd vervangen door Junior Ebobo.

De thuisclub moest al snel in de wedstrijd de eerste tegenvaller incasseren. In de vierde minuut speelde Tom van der Neut wel heel erg klungelig terug op zijn doelman Mathijs Jan Swanveld.
De snelle Jerrel Hak kwam er tussen en schoot IJsselmeervogels op een 1-0 voorsprong.

Hak slaat opnieuw toe

In de periode hierna kreeg TEC zeker kansen via Bo van Essen en Daan Blij maar tot een treffer kwam het niet. Die kwam wel na ruim een halfuur aan de andere kant. Een fraaie treffer die begon op links bij Bradley Martis die een strakke pass afleverde op Jerrel Hak die snoeihard uithaalde en Swaneveld voor de tweede keer kansloos liet: 0-2.

Toen Barry Beijer vlak voor rust de aansluitingstreffer binnenkopte uit een corner van Gino Bosz kwam er weer hoop in de TEC-ploeg; mede omdat IJsselmeervogels in deze fase verzuimde de 1-3 te maken. Twee prima reddingen van Swaneveld voorkwamen dat Hak deze middag zijn derde doelpunt aan kon laten tekenen.

Ebobo maakt gelijk

Wat IJsselmeervogels vlak na rust vergat te doen, deden de oranjewitten in de 59e minuut wel: scoren. Het was Ebobo die voor de 2-2 zorgde.

Gino Bosz: ‘Ik dacht we gaan er nu overheen

En toen dacht iedereen dat TEC een tandje bij zou zetten en over IJsselmeervogels heen zou gaan. Ook TEC-aanvoerder Gino Bosz : ,,Ja, ik dacht inderdaad we gaan nu doordrukken. We waren gesterkt door de gelijkmaker maar in plaats van door te drukken gingen we behoudener spelen en kregen nog twee tegendoelpunten te incasseren. We waren in deze fase zeker de betere ploeg, maar we vergeten het wederom af te maken. Zonde”.

Gouden wissels

Het was typisch zo’n wedstrijd waarbij iedereen dacht bij die stand van 2-2: ,,Er gaan gegarandeerd nog doelpunten vallen.” hetgeen ook klopte. De Gunst wisselde optimaal, bracht wat frisse spelers in en dat wierp zijn vruchten af. Eerst was het Daniel van Son die Rydell Poepon voor doelman Swaneveld zette.

En die kans liet, de na aardig wat blessureleed weer teruggekeerde, Poepon zich niet ontnemen. Hij schoot de bal onder Swaneveld door en bracht de Vogels op een 3-2 voorsprong.

Toen Steven Sanchez Angulo in de 85e minuut de 4-2 op het bord bracht was het bekeken voor TEC; na de winst vorige week op de Treffers(4-0),het midweekse gelijke spel tegen Quick Boys(2-2), nu een belangrijk verlies tegen IJsselmeervogels(2-4).

Jaimy Schaap: ‘Gelukkig geen breuken’

In de slotminuten nog een vervelende botsing tussen de doorgebroken Ebobo en Vogels-doelman Jaimy Schaap. Schaap verbeet de pijn maar speelde de wedstrijd uit; Ebobo liet zich vervangen.

Een stevige bult op zijn scheenbeen en veel pijn was de reden dat voor alle zekerheid toch maar even langs het ziekenhuis gereden werd voor het maken van foto’s.

Op de zondagochtend ging het al weer wat beter met Jaimy Schaap: ,,Gelukkig geen breuken. Moet het in de gaten houden want op röntgenfoto kunnen ze alleen het bot zien. Mocht hij dikker gaan worden en ik ga mijn gevoel in mijn voet kwijt raken dan moet ik aan de bel trekken want dan kan het zijn dat er zenuwschade is en spierschade. Verder op krukken lopen en pijnstillers nemen. En komende 3 dagen gaat het erger worden zei de arts en daarna moet het als het goed is minder gaan worden. Of de doelman zaterdag tussen de palen staat tegen Excelsior Maassluis? Schaap: ,,Zeg nooit nooit”.