Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Katwijk maakt van de noodzaak een deugd tegen AFC

Topwedstrijden worden vaak beslist op details en op een verschil van een paar procentjes. Voorafgaand aan de topper tussen Katwijk en AFC was wel duidelijk dat de druk bij de thuisploeg hoger was dan bij de bezoekers. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrachter Ruperti was de conclusie dat Katwijk van de noodzaak om de wedstrijd een deugd had gemaakt en de titelaspiraties nieuw leven in had geblazen, 3-1.

De momenten die het minimale verschil tussen de regerend kampioen en de huidige koploper het best lieten zien waren niet eens voetbalmomenten. De reacties na de 2-1 en 3-1 lieten het best zien hoe Katwijk de druk om te winnen collectief omarmde. Na de late treffers van invallers Mukhtar Suleiman en Finn Janmaat stroomde spontaan de gehele Katwijkse bank leeg om het feestje met de elf in het veld te vieren.

Uiteraard speelde ook de prima individuele actie en dito afronding van Suleiman in de 82e minuut een belangrijke rol, maar die paar procenten verschil die een topwedstrijd beslissen werden in de euforie na dat beslissende detail gemaakt en niet tijdens.

De Krombewoners waren ruim anderhalf uur eerder uit de startblokken geschoten, binnen twee minuten had Des Kunst zijn ploeg, op aangeven van Tim Freriks, al op een 1-0-voorsprong gezet. Nog geen tien minuten later voorkwam doelman Gijs van Zetten dat die voorsprong verdubbeld werd. Dit keer was het Rick van der Meer die werd vrijgespeeld door Freriks. Zijn poging eindigde echter op de benen van de AFC-goalie.

Langzaam maar zeker in evenwicht

De vroege goal van Kunst zorgde ervoor dat het plan van AFC om Katwijk te laten komen en vervolgens, via Melvin Platje en veel lopende mensen vanuit het middenveld, aan de andere kant gevaarlijk te worden al vroeg weinig waarde meer had. De “Reds” bewaarden echter het geduld en wisten, na een tweetal hachelijke momenten waarbij Robbert Susan dicht bij een tweede Katwijkse treffer was, langzaam maar zeker meer in evenwicht te krijgen. Daarbij wist de ploeg van Benno Nihom echter nauwelijks echt gevaarlijk te worden. Tot Katwijk, kort voor rust, de 1-0 wilde verdedigen en daarbij verzuimde druk op de bal te houden.

Guus van Weerdenburg kwam vanaf links het strafschopgebied binnen en leverde de bal panklaar af bij de tweede paal. Daar kon Joel Tillema de voorzet achter Jean Paul van Leeuwen koppen, waardoor beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers opzochten.

Na rust ontwikkelde de wedstrijd zich tot een topduel, waarin beide ploegen in balbezit te onzorgvuldig waren om de sterke defensieve organisatie van de tegenstander te verontrusten. Ondertussen probeerden Anthony Correia en Benno Nihom met hun wissels het duel hun kant op te laten vallen. Daarin bleek de trainer van Katwijk uiteindelijk het meest succesvol.

Suleiman breekt wedstrijd open

De eerste dubbele wissel van Correia, Mukhtar Suleiman en Ahmed el Azzouti vervingen Susan en Kilian van Mil, deed de balans uiteindelijk in Katwijks voordeel omslaan. Een kleine tien minuten voor tijd was het een individuele actie van Suleiman die de wedstrijd nogmaals openbrak.

De buitenspeler kon vanaf de linkerkant naar binnen dribbelen en haalde, vanaf een meter of 25, verwoestend uit. De bal eindigde in de verre hoek achter de kansloze Van Zetten en Katwijk kwam voor de tweede keer op voorsprong. Een voorsprong die, ondanks het inbrengen van Raily Ignacio en Tim Linthorst, niet meer in gevaar kwam.

Op de tegenstoot wedstrijd beslist

Sterker nog, Katwijk overleefde het slotoffensief van AFC niet alleen, maar was bovendien in staat om in de tegenstoot een aantal keer levensgevaarlijk op te duiken voor het doel van Van Zetten.

Eén van die counters leverde in blessuretijd de definitieve beslissing op. Invaller Finn Janmaat zorgde met zijn eerste goal voor Katwijk dat het duel werd beslist in het voordeel van de ploeg die echt moest winnen. En van de ploeg die van de noodzaak om te winnen een collectieve deugd wist te maken.